måndag 18 april 2011

Raketartilleri och SAS i Libyen

Raketartillerisystemet BM-21 Grad är ett centralt vapensystem i det libyska elitförbandet 32. brigaden. Här en Grad på hemmaplan.

Karl-Gunnar Norén tog härom dagen upp Libyens specialbrigader. Här följer ytterligare några uppgifter om dem och brittiska SAS i Libyen.

Libyens främsta förband och enligt vissa även en sorts specialförband - det är den 32. brigaden, även kallad “Khamisbrigaden”, som har en egen Wikipediasida med flera länkar. Men den kanske mest intressanta artikeln om denna enhet finns ännu inte som en länk på den sidan. Det är denna artikel från oftast mycket trovärdiga Jamestown. Bland annat bekräftar artikeln uppgiften på Wikipedia att brigadchefen utbildades vid f.d. Frunze-militärakademin i Moskva.

Ett av brigadens viktigaste vapensystem förefaller vara sovjetiska "Grad" raketartillerisystem, ett minst sagt lite ovanligt vapen bland specialförband (om man nu ska räkna 32. brigaden som det).

En annan högintressant bekräftelse i Jamestown-texten är att brittiska Special Air Service (SAS) redan före årets krig var nere och utbildade i Libyen, sannolikt då inom 32. brigaden. Törs man gissa att flera/alla av dessa utbildare nu är tillbaka i Libyen?

För övrigt fanns det på 1980-talet upp till 2500 sovjetiska vapenexperter (militärrådgivare) på plats i Libyen enligt den ifjol utkomna österrikiska boken Schattenarmeen (Skuggarméer) av Wilhelm Dietl, som jag nyligen recenserade. Tyvärr finns inte den recensionen online men jag kan sammanfattningsvis säga att kan man tyska och är intresserad av vad som just nu sker i muslimvärlden är boken mycket givande.

Inga kommentarer: