fredag 8 april 2011

Med Tommy-gun vid Treriksröset

Norsk jägarsoldat vid den nordligaste allierade basen i Sverige, Pältsastugan nära Treriksröset. Vapnet är en amerikansk Tommy-gun och uniformen är också amerikansk (utom gradbeteckningarna). BILDKÄLLA: Heidi Rognli Heimdal

På hemsidan för radioprogrammet "Operation Sepals: CIA i Norrbotten" finns nu ett bildspel som visar 13 fotografier från Sepals-baserna. Vill du uppleva vad som idag återstår av Sepals kommer här några tips.

Vill du se föremål och foton från Sepals-baserna finns en del att se på Försvarsmuseum i Boden och i dess nordliga filial Abisko Gränsförsvarsmuseum. Är du i Abisko kan du ju även uppleva Sepals II i Unna Allakas, men det tar drygt en dag att vandra dit. Sepals I i Pältsastugan kan man också nå från Abisko medelst vandring, men från finska Kilpisjärvi är det ett betydligt kortare avstånd.

Vill du se några av de tyska soldatstugor och vindskydd som ligger i området för Sepals II har jag lagt ut denna illustrerade skildring av området.

I min nya bok Tyskar och allierade i Sverige berättar jag en del om Sepals-baserna i Norrland, men faktiskt desto mer om OSS i Stockholm.

Det är väl rätt märkligt att Sepals-baserna fram till nutid har varit så okända. Men det finns andra och kanske ännu mer besynnerliga händelser i norr som inte har hamnat i de breda skildringarna över andra världskriget i Norden. Norsk TV uppmärksammade just "grottmänniskorna" och striderna på nordnorska Söröya den sista krigsvintern. Man kan nu se denna dokumentär på NRK:s webb och stillbilder från dokumentären finns här.

Inga kommentarer: