Lasse Sarri tjänstgjorde under andra världskriget vid I 19:s jägarbataljon i Abisko, vars högkvarter var Abisko Turiststation (i bakgrunden). Men Sarri arbetade även, med sin chefs goda minne, som guide för Office of Strategic Services, som sedermera blev CIA.
Rapporterna om CIA:s specialförband i Libyen blir fler. Föregångarna under andra världskriget fanns på svensk mark från Treriksröset i norr till Jämtland i söder. Imorgon premiärsänds den första radiodokumentären om hela denna verksamhet.
CIA känner alla till. CIA:s förra skepnad, Office of Strategic Services (OSS), är inte lika välkänd i Sverige. Ändå har fältenheterna av OSS figurerat i filmer som "Örnnästet"(1968) "Inglourious Basterds" (2009).
I nutid är det CIA-SAD-SOG som gäller. SAD är CIA:s Special Activities Division. SAD:s spjutspets är dess Special Operations Group (SOG). På svensk mark verkade under andra världskriget två av SOG:s föregångare: "Perianths" vid baser kallade "Sepals" och en Operational Group (OG).
"Perianths" var jägarsoldater från Norge som utbildats dels av brittiska Special Operations Executive (SOE), dels av norsk och svensk militär och polis i läger för "polistrupper" (det lät mer neutralt så).
Den sydligaste OSS-enheten var en OG benämnd NORSO, för Norwegian Special Operations. Den bestod till skillnad från Perianths-grupperna av amerikanska medborgare (och en svensk) och var baserad huvudsakligen på norsk mark (några stenkast från gränsen) men hade även infrastruktur i Sverige och gick in på svenskt område. NORSO-chefen återkom till Sverige som diplomat på 50-talet och blev på 70-talet chef för hela CIA. Härom veckan avled den sannolikt siste NORSO-veteranen som landade per fallskärm i Sverige.
Operationen/projektet "Sepals" var ett spektakulärt samarbete mellan Sverige, Norge, USA och Storbritannien. Jag berättade en del om Sepals i Slaget om Nordkalotten men sedan dess har Roger Albrigtsens bok Operation Sepals utkommit. Ytterligare några detaljer kommer i min nya bok, som utkommer senare i vår.
Radiodokumentären, producerad av Carl-Magnus Helgegren, har premiär i Sveriges Radio P3 söndag 3 april kl 18:03. Repris lördag 9 april kl 20.03.
Lasse Sarri (bilden) är med i radiodokumentären. Han var långt ifrån den enda samen i nätverket kring OSS i Skandinavien. Ytterligare några ännu högst levande personer som var med i nätverket finns med i dokumentären.
En tevedokumentär om Sepals är på G, smakprov finns.
4 kommentarer:
CIA värvade ju även efter kriget finska fjärrpatrullmän till uppdrag i Sovjet. Bland annat skriver Esa Anttala om detta i boken Yli rauta esiripun (över järnridån). Där följer vi med en patrull som tar sig över i en luftballong. Uppdragen var mycket riskfyllda, men väl betalda. Männen skolades i Norge av CIA.
SAS, special air service, har även opererat en tid i Libyen. Mina misstankar väcktes då man inledde de exakta bombningarna vilka ofta är laser styrda, därför behövs män på marken.
Intressant är att - trots biljondollar teknik - behöver man soldater på marken som gör grovjobbet.
Det där luftballongsuppdraget finns kort beskrivet i boken "Med döden i hälarna-högkvarterets fjärrpatruller". Ett par andra uppdrag nämns också i korta ordalag i slutet av boken.
Den där luftballongen drev för övrigt in i närheten av ett sovjetiskt flygfält i Petjenga-området, var de väl, och blev där ett tag pga stiltje.
Annars har ju Esa Anttala skrivit många böcker bla blev en av böckerna basen till filmen "Silver bortom gränsen" från 1963. Där två krigsveteraner vars hem hamnat på sovjetiskt område ska ta sig tillbaka för att hämta ett silverfat som gömts under den enes hus. En tredje man ansluter och så bär det iväg..
Mycket intressant, ska ta och lyssna på den dokumentären. Ser också fram mot att få höra mer om dina kommande bok Lars!
Jag kan tipsa om att dokumentären finns att ladda ner som pod/mp3 från P3 Dokumentärs hemsida.
Där finns även en dokumentär om Tysktågen som jag tror tagits upp här tidigare. En liten guldgruva det arkivet!
Skicka en kommentar