måndag 11 april 2011

Östeuropas militärutgifter ökade mest

DN hade idag en artikel som ännu inte finns på nätet: "Militära utgifter ökar - men inte i Europa". Rubriken stämmer inte riktigt överens med innehållet.

Om man med Europa avser Västeuropa stämmer rubriken. Om man med Europa däremot avser både väst och öst är rubriken missvisande, eftersom det av DN:s egen grafik tydligt framgår att ingen region i världen haft en lika stor procentuell ökning av försvarsbudgetarna som Östeuropa mellan 2001 och 2010: 88 procent. Därefter kommer Nordamerika med en ökning på 80 procent och därefter Östasien med 70 procent.

Vilka stater som enl DN:s definition ingår i Östeuropa och Östasien framgår inte.

4 kommentarer:

Roger Klang sa...

Det är en omöjlighet att Nordamerika ökat sina försvarsanslag med 80 procent sedan 2010. Sedan 1980 och Reagans tillträde har dock USA:s försvarsanslag ökat 4 ggr från runt fem procent av budgeten till 20 procent bara under Reagans tid. 37 cent av varje dollar gick till skatt 1964 i USA. Jämför det med Sveriges 45,8 procents skattetryck 2010, och vår högst 43 miljarders försvarsbudget, kanske 2 procent av BNP (jag gissar ganska friskt om Sveriges försvarsbudget eftersom de exakta siffrorna är svåra att hitta). Med en försvarsbudget på ca 5 procent i USA då 1964 och ett 37-procentigt skattetryck, så förstår man det orimliga i att USA:s försvarsbudget skulle ha ökat från 20 procent av budgeten till 36 procent av den nationella budgeten det senaste året eller ens de senaste 20 åren. Eller har jag misstolkat ditt inlägg?

Roger Klang

Lars Gyllenhaal sa...

Hej Roger,

Ja, du har nog läst lite för hastigt. Det står sedan 2001, inte 2010. Påståendena görs f.ö. främst av Sipri, som är källan till DN:s artikel.

Mvh,

Lars

Roger Klang sa...

SIPRI, eller Stockholm International Peace Research Institute, är fulla av sk..

Om USA:s försvarsbudget har ökat från 20 procent av den totala budgeten 2001 till 36 procent 2011 så skulle väl det knappast varit okänt för alla utom för SIPRI? Inte ens Nazityskland nådde upp till de procentsiffrorna skulle jag tro.


Roger Klang

Lars Gyllenhaal sa...

En utgångspunkt för att fördjupa sig i USA:s militärutgifter:
http://en.wikipedia.org/wiki/Military_budget_of_the_United_States

Mvh,

L