måndag 11 april 2011

Fyra specialförband i Libyen

Emblemet för franska 1. RPIM, med SAS-anor från andra världskriget i Nordafrika. Enligt bland annat Rysslands statliga nyhetsbyrå är franska specialförband nu aktiva i Libyen. Devisen på märket är identisk med SAS-devisen "Who dares wins".

Ryska statsmedier påstår att även franska specialförband nu är aktiva i Libyen. Brittiska medier rapporterar att två SF-officerare ligger risigt till på grund av vad de sagt eller tänkt säga om SAS/SBS-insatser i bland annat Libyen.

De ryska påståendena, som stöder sig på en algerisk tidning, saknar enligt fransk press trovärdighet, men är på sitt sätt ändå intressanta.

I Storbritannien avslöjades i helgen att två officerare har gripits i enlighet med Official Secrets Act på grund av information om specialförbandsinsatser i bland annat Libyen. Intressantast med den brittiska artikeln är dock kanske tidningens påstående att förutom SAS även SBS och det rätt nya SFSG (2006) har skickats till Libyen.

Stämmer Daily Mails påstående har hittills tre brittiska specialförband satts in i Libyen. Med CIA:s SOG alltså totalt fyra västliga specialförband inne i Libyen. Stämmer de algeriska/ryska påståendena: fem.

F.ö. står förkortningen 1. RPIM för 1er Régiment de Parachutistes d'Infanterie de Marine, alltså 1. Marininfanterifallskärmsregementet.

P.S.
BBC bekräftar delvis Daily Mails artikel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Ska man vara riktigt petig så heter det 1er RPIMa. Fransmännen har sitt eget sätt att förkorta på, såklart.

// Linus

Lars Gyllenhaal sa...

Borås monsun (Bonjour monsieur),

Du har rätt men samtidigt så får man försvenska om man föredrar det. 82nd Airborne får skrivas 82. luftburna etc.

Mvh,

Lars