onsdag 13 april 2011

Det doldas död

Inte bara säkerhetspolitiska myter avlivas, boken innehåller även uppgifter om en sovjetisk ambassadörs hot mot Sverige, sovjetiska anfallsförberedelser, svenska fallskärmsjägare i Finland och "svenskt ubåtskrig mot Sovjet".

Idag är första recensionsdagen för en riktigt viktig bok: Den dolda alliansen av Mikael Holmström. Min egen recension av den publiceras först om några veckor i Pennan & Svärdet i samband med att boken erbjuds inom SMB. Men vad säger andra om boken?

DN:s recension finns ännu inte på nätet men det gör däremot SvD:s, som har rubriken "De enda som inte visste var svenskarna" (skriven av en extern journalist eftersom Holmström jobbar på SvD).

Utanför Stockholm har publicerats "Den grundläggande lögnen" och "Tid ompröva svenskt förhållningssätt till Nato"

Flygbloggaren Lae har tagit upp en del av bokens finska aspekter. Ska förresten bli högintressant att höra vad finska recensenter säger om bokens påståenden om mycket långtgående finskt Nato-samarbete, tidvis djupare än det svenska.

I en optimal värld borde bokens avslöjanden resultera i en bred och välbehövlig försvarsdebatt. Får man hoppas på en sådan om några veckor när fler hunnit läsa boken? SvD:s Rolf Gustavsson ställer en relevant fråga: "Vågar Juholt släppa ut katten ur säcken?"

Det är trist att fallskärmsjägarchefen Torbjörn Elming inte fick läsa denna bok, han avled 2009. Men han finns i alla fall med i boken.

Inga kommentarer: