onsdag 20 april 2011

Hitler och MoskvaSVT:s Magnus Utvik har recenserat nya boken Hitlers första nederlag av Niklas Zetterling och Anders Frankson. För att citera Utvik: "En oumbärlig bok" (recensionen startar vid 4:44).

Har själv inte hunnit så långt i läsandet att jag riktigt kan recensera den men jag vågar redan påstå att om man är intresserad av det tyska angreppet mot Moskva, som är bokens tema, så finns det ingen bättre bok på svenska.

Detta års segerparad i Moskva, dubbelt så stor som fjolårets, ska kanske delvis ses i ljuset av att det i sommar blir exakt 70 år sedan Hitlers största invasion, dvs. operation Barbarossa, och i höst 70 år sedan operation Tyfon, huvudanfallet mot själva Moskva.

En till nyhet apropå Frankson & Zetterling är att deras milstolpe till bok Tjerkassy 44 (den finns översatt till engelska) nyligen fick detta omdöme i tidskriften Global War Studies: "Det hittills bästa verket på engelska i ämnet har lite överraskande skrivits av två svenska militärhistoriker". Den som tyckte detta är Kevin W Farrell, professor vid West Point.

Vad säger man, inte illa!

F.ö. är det idag (20/4) Hitlers födelsedag, vilket jag hade tänkte förbigå med tystnad. Men med tanke på denna ryska nyhet kan jag inte låta bli att nämna det.

1 kommentar:

Sven-Eric sa...

Med tanke på vad Zetterling åstadkommit tidigare ska man inte ha alltför stora förhoppningar.