onsdag 20 april 2011

EU Battle Group till Libyen avgörs idag

Österrikiska Pandur-pansarbilar ingår i den EU-enhet som är mest aktuell för EUFOR Libyen. FOTO: Friedrich Böhringer

Enligt österrikiska medier avgörs det idag om EU för första gången ska använda en battle group, genom att skicka den till Libyen för att skydda humanitär hjälp. Ryska statliga Russia Today kommenterar: "Russia has voiced concern that Europe plans an invasion under the guise of a relief effort".

Österrikarna utgör en del av EU Battle Group 107 som även innehåller finsk trupp. Finlands största tidning (som delvis översätts till engelska) berättade i måndags att de finska pansarbilarna i EUBG 107 just har blivit "tropicalised" (HS glömmer att nämna den österrikiska kontingenten men att de ingår i EUBG 107 framgår av flera andra källor).

Ni som kan finska, vad säger finska medier idag om EUFOR Libyen?

Upptäckte just en ny läsvärd Libyenkrigsbloggare på en ö inte långt från Libyen, Malta.

För den som kan tyska är även denna österrikiska artikel av intresse.

3 kommentarer:

PB sa...

I Finland är det just nu tyst om detta, valet överskuggar säkert även denna debatt. Återkommer genast då något har hänt. Under tiden kan man studera hur vissa nya politiker vill med allt våld börja nedmontera Nylands Brigad som utbildar beväringar på svenska i Finland.
http://svenska.yle.fi/nyheter/

Anonym sa...

Den 4:e april publicerade iltalehti.fi en artikel med rubriken "De åker till Libyen?". Den handlar om de delar av Nylands brigad som delvis ställer upp med folk till den finska delen av NBG. Artikeln nämner den 5:e april som den dag då finska politiker diskuterar EUFOR-uppdrag, men det sägs också att ett slutligt beslut att sända trupp endast sker vid förfrågan från FN och EU!!?

http://www.iltalehti.fi/libyankriisi/2011040413485589_lc.shtml

iltalehti.fi rapporterar den 6 april att en formell begäran från EU:s operativa högkvarter i Rom om att ställa tre personer till EUFORS förfogande. Om jag inte missförstår lyder titeln till den korta notisen i stil med "En formell begäran kom: finska Libyen-uppdrag".

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011040613499944_uu.shtml

Brasklapp: min finska är tyvärr inte den bästa.

Anonym sa...

Här finns lite matnyttigt om läget i Libyen. Vet ej vem står bakom sidan dock.

http://euformisurata.wordpress.com/