tisdag 26 juli 2011

Vackraste operationen någonsin?

Om du tror att du vet allt om DDR och Berlinmuren så tror du nog fel - se senaste numret av Vetenskap & Historia.

I dagarna är det 50 år sen operationen "Ros" initierades, den 13 augusti blir det exakt 50 år sen operationen började ta fysisk form: Berlinmuren började då byggas. Flera nya rön om Sverige, DDR och Sovjet presenteras i senaste numret av Vetenskap & Historia.

Kan någon förresten komma på ett vackrare operationsnamn än "Ros" (i original: Rose)?

Skulle tro att även bloggens läsare som har stor kunskap om DDR och Sovjetunionen (Sovjetukraina) kommer att finna att Vetenskap & Historia nr 7/2011 är synnerligen läsvärt. Lite gläder jag mig dock åt att vissa uppgifter om DDR:s specialoperationer i väst inte finns med i tidningen. Jag har nämligen just skrivit om dessa i en specialskriven artikel för artikelserien MILITÄRT! som faktiskt är helt kostnadsfri att prenumerera på - serien finansieras genom att varje artikel avslutas med reklam för kvalitetsböcker.

För övrigt noterade jag i dagens DN att en svensk journalist (Emanuel Karlsten) till slut tagit upp att den norske massmördarens "fina" uniform är en del av hans påhitt. Han har varken förtjänat den eller några av de medaljer han smyckat sig själv med.

Inga kommentarer: