fredag 29 juli 2011

Kanadas "enorma" övning i Arktis


SVT:s trailer för den norska serien "Kampen om Arktis" om den inledda kampen om energi och säkerhet i norr.

Nu på söndag 31 juli kl 20:00 inleds i SVT2 serien "Kampen om Arktis" som visades ifjol i Norge och som er bloggare har sett med stor behållning.

Jag kan starkt rekommendera dig att slå på teven nu på söndag kl 20:00, eller att se någon av repriserna - se seriens SVT-hemsida för all info.

Vad sker då just nu i denna kamp? Igår meddelade statliga RIA Novosti åter att sannolikheten är hög för att luftlandsättnigstrupper inkluderas i de kommande arktiska brigaderna (en skall börja sättas upp före årets slut).

Om några dagar inleds den årliga kanadensiska Nanook-övningen i Arktis som blir lite större än tidigare, det blir 1,000 deltagare i år. RIA Novosti beskriver dock övningen som "huge".

Här ett klipp från fjolårets Nanook, som börjar på franska men övergår till engelska:Ett till klipp från ifjol med fokus på Canadian Rangers som alltså är ett slags ödemarkshemvärn med mycket gamla men också alltid pålitliga bössor (här mest Enfield-gevär):

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men herregud, det borde vara förbjudet att skicka ut folk i strid med sånt gammalt elände.
Vi som tyckte vi var helt gamla när vi hade 80.000 mausrar i lager fram till 90 tal.
Ett land som Kanada borde kunna förse sina HV gubbar med M16 kan kan man tycka.

Lars Gyllenhaal sa...

ISAF-veteraner här på bloggen kan väl säga några ord om Enfields förekomst och effektivitet i Afghanistan? Glöm inte heller att danska specialförbandet Sirius på Grönland också kör med gamla gevär som huvudbeväpning. I Arktis, iaf på vintern, är gevär det enda man kan lita på. F.ö. utrustades jag själv på Svalbard med någon sorts Mauserkopia tillverkad i Israel. Kändes lite exotiskt...

Anonym sa...

Svenska soldater och för den delen norska och finska + ryska använde och använder helautomatiska vapen. Kan vi göra det i -35-40 så borde Kanadas hemvärn kunna göra det. Det handlar väl om hur man sköter vapnet, dvs mekanismen ska vara torr för att funka i stark kyla

Så jag för över det du skriver till avdelningen myter tills någon expert kan säga vad som gäller.
Eldkraften hos ett gevärsutrustat förband kontra ett med AK borde vara avsevärt mindre.

Gillar din blogg och har läst dina skriftliga alster, bra jobbat=)

Lars Gyllenhaal sa...

Självklart talar vi om mindre eldkraft men vad gäller Danmarks mest arktiska förband dvs Sirius är det kalla fakta att man kör med gevär än idag - det finns många källor för detta. Själv har jag utgått främst från danska publiikationer o samtal med en Siriusveteran.