lördag 2 juli 2011

Nästa arktiska brigad och första nya hangarfartyget

Rysslands försvarsminister Anatolij Serdjukov talar nu om två brigader av ny, arktisk, typ. Ett nytt besked om Rysslands första nya hangarfartyg har också lämnats.

Att Ryssland ska få brigader av arktisk typ blev offentligt i våras, men då publicerades bara uppgifter om den brigad som först ska uppsättas: i Petsamo kommun och sannolikt före detta års slut. Det nya är att man nu indikerar var den andra brigaden ska hamna. Man hade kunnat nämna Ural eller Sibirien men nämner bara två konkreta regioner, bägge i nordvästra Ryssland och inom Barentsregionen: Murmansk (som blir den första brigadens hemlän) och Archangelsk.

Noterbart är också att den ryska statliga nyhetsbyrån nämner att man vid uppsättandet sneglar på finsk, norsk och svensk erfarenhet av förband med särskild förmåga för nordområdet.

Samma notissida tar även upp ett telegram om strategiska robotar, citat: "The minister added that strategic missiles supply will grow more than threefold." Återstår att se hur detta ska tolkas liksom det nya beskedet om byggnationen av det första nya hangarfartyget. Med hangarfartyg menas uppenbarligen regelrätta hangarfartyg och inte fartyg av Mistral-klass, som en del medier ibland har beskrivit som en sorts mindre hangarfartyg (vilket formellt sett inte är korrekt).

Inga kommentarer: