söndag 10 juli 2011

Kosackbrudar

"RYSSLAND, kosacktrupperna" står det på märket. Att kosackerna har fått en särskild militär status i det nya Ryssland är ännu rätt okänt. Men DN har nu publicerat ett fotoreportage om kosackrörelsen.

Drygt 700 000 ryska medborgare har registrerat sig som kosacker. Av dessa är ca 250 000 frivilliga inom polisen, armén, gränstrupperna etc. Inför valet 2007 slöt partiet Enade Ryssland ett avtal med Rysslands största kosackförbund. Därmed blev kosackväsendet en del av landets största parti.

Som jag tidigare skrivit i artiklar och i blogginlägg har kosackerna unika band med ryska armén och ett kosackförband inom armén fick i våras luftlandsättningsfordon. Svenska nyhetsredaktioner har fram till nu i stort sett missat allt detta. Men nu har i alla fall den trevliga DN-bilagan DN VÄRLDEN publicerat ett fotoreportage om kosackerna.

Reportaget innehåller väldigt lite text och är helt fokuserat på kvinnorna i det nya kosackväsendet. Ett påstående i texten är felaktigt, det står "Enligt en folkräkning från 2002 räknar sig drygt 140 000 medborgare som kosacker". Den siffran avser nog enbart länet Rostov. Den totala siffran för antalet registrerade kosacker i Ryssland är som sagt ca 700 000 och därtill finns det några miljoner oregistrerade kosacker.

Icke desto mindre är fotoreportaget klart sevärt (uppgiften om 140 000 tillfördes gissningsvis av en DN-redaktör) och går man till fotografens fina hemsida finns samma och ytterligare bilder att se med originalbildtexter. Klicka på "STORIES" och "Women of the Cossack Resurgence".

Inga kommentarer: