torsdag 27 december 2012

Kinas världskrig

Man kan påstå att för Kinas del började andra världskriget inte 1939 utan 1937, som "City of War: The Story of John Rabe" handlar om.

Var tionde invånare på Grönland kan om några år vara kines, rapporterar idag DN (artikeln ännu ej online). År 2012 blev, trots inbördeskriget i Syrien med mera, ännu ett år då Kinas fortsatta utveckling framstår som det kanske viktigaste skeendet.

Därför var det ytterst vältajmat av Antony Beevor att i sin senaste bok lyfta fram Asiens andra världskrig. Och därför är nummer 1/2013 av Militär Historia ett så viktigt nummer, det innehåller en synnerligen givande artikel av Lars Ericson Wolke som sammanfattar det krig mellan Kina och Japan som pågick inte mellan 1939 och 1945 utan 1937 och 1945. Ett krig fullt av för de flesta okända ingredienser, inte minst tyska. Därför är också artikelrubriken klockren, "Världskrigets glömda front".

För några år sedan besökte jag platsen i utkanten av Peking där Japan startade kriget, Marco Polo-bron.

Militär Historia berättar även om de entusiaster som till sommaren ska genomföra en ny militärhistorisk radioexpedition i spåren av operation Sepals. Ytterligare en höjdare i samma nummer är artikeln "Flygbladet som slog ut flygvapnet" av Eino Tubin. Extremt läsvärt om psykologisk krigföring...

Gott nytt år, trots allt!

Ryska övningar vid Syriens kust

Ett klipp från i höstas som visar pansar tillhörande det ryska marininfanteriet.

Någon öppen utländsk intervention i Syriens inbördeskrig har ännu inte skett men idag rapporterar ryska statsmedier att ryskt marininfanteri (amfibieförband), som just anlänt till Syriens kust, kommer att öva "antiterror".

Enligt en rysk rapport under juldagen ska marininfanteriet även ha med sig stridsfordon. Man kan fråga sig om pansarförband ur marininfanteriet är så lämpade för "antiterror". Någon typ av specialförband (spetsnaz) vore mer logiskt, men enligt en rysk rapport under julaftonen ska dock inga spetsnazförband ingå i den ryska marina kontingenten.

För att byta ämne men dock inte helt anges det kommande antalet ryska hangarfartyg bli fyra enligt denna ryska statliga nyhet publicerad idag. Idag har Ryssland ett enda hangarfartyg samt några mindre fartyg med helikoptrar. Med hangarfartyg avses inte här de fartyg av fransk Mistral-klass som ska börja levereras med start 2014. Mistral-klassen är enbart för helikoptrar och marininfanteri med fordon.

söndag 23 december 2012

Elitförbandens julafton

Reportage från Bundeswehr om hur en tysk rekstyrka i veckan överfördes till Turkiet.

Signalerna om utländska elitförband i högsta beredskap för att gå in i Syrien blir allt fler. Kommer elitförband från USA, Ryssland, Israel och Frankrike att samarbeta på syrisk mark för att säkra kemiska vapen?

I veckan kom Tysklands rekstyrka på plats i Turkiet vid gränsen mot Syrien. Styrkans huvuduppdrag är att förbereda inför ankomsten av de Patriot-robotar som Tyskland och Nederländerna under januari tänker utplacera vid gränsen. De flesta i rekstyrkan är sannolikt luftvärnsofficerare men man kan även anta att några är specialister på särskild inhämtning och närskydd.

Även svensk press rapporterade i tisdags om att ryska luftburna styrkor står beredda för uppdrag i Syrien men enligt vad jag kunnat se har det senaste dygnets rapportering i tysk press om både franska och amerikanska elitförband i högsta beredskap på Syriens gräns ännu inte nått svenska medier. Troligtvis är det som tyska Focus påstår, att Främlingslegionen, med dess många arabisktalande, är ett viktigt verktyg för Frankrike i det aktuella området. Israels specialförband Sayeret Matkal (Israel har flera SF, Sayeret Matkal kan vara det främsta) har mycket sannolikt redan varit inne i Syrien sedan en tid.

Dagens ord från Israels permiärminister och denna arabiska nyhet antyder även att morgondagen, julafton, blir allt annat än ledig och lugn för en rad elitförband.

Kommer ryska och andra utländska elitförband att samarbeta i syfte att tillsammans ta över de "en eller två centrallager" av syriska kemvapen som Rysslands utrikesminister igår talade om? Eller blir det en kapplöpning som i Kosovo 1999? De ryska VDV-trupper som då kom före en brittisk styrka fick sedermera en särskiljd medalj för sin insats.

torsdag 20 december 2012

Fiender

Västsoldater är beroende av komfort enligt denna dokumentärfilm från rysk statlig militär-TV.

Denna bloggs mest lästa inlägg i år blev "Nya signaler och Finlands rekorddyra inköp", men personligen skulle jag vilja framhålla vikten av ett annat inlägg.

Filmen "Ingen förutom oss" (som är luftlandsättningstruppernas VDV valspråk) här ovanför från statliga Zvezda-TV är 18 minuter lång men väl värd att se till slutet. Den är så att säga en uppföljare till filmen från förra vintern som visar hur VDV slår ut en lastbil tydligt märkt "US Army" och senare angriper en bas med en amerikansk flagga.

I "Ingen förutom oss" finns inte någon amerikansk flagga men fienderna som dyker upp i minibussar vid 14:25 och elimineras har automatkarbiner av amerikansk typ och efter 15:34 säger VDV-översten Dmitrij Glusjenkov: "Jag har varit i kontakt med västliga och vet att mycket hos dem hänger på underhåll och komfort. Om alla dessa fördelar tas ifrån dem och deras ledning paralyseras, kan den armégeneral som angriper framifrån slå ut [dem] lättare".

Notera även hur "den gamle mannen" på vägen agerar.

Om du klickar i högra hörnet intill filmskärmen så blir bilden större och du kan klicka på ikonen "captions" och se engelsk översättning. Så vitt jag kan förstå måste översättningen vara gjord av någon på Zvezda eftersom filmen du ser ligger ute på Zvezdas egen Youtube-kanal. Jag har vid min översättning ovan inte utgått från den engelska texten utan den talade ryskan.

Kamouflageintresserade kan notera vad det är för mönster man ser här ovan i stillbilden, genom Camopedia.

P.S.
I eftertexterna står det att spetsnaz-personal finns med i filmen. Termen spetsnaz är dock oklar sedan Sovjets fall och innebär en rad olika specialförband. Vilka som avses framgår inte av eftertexterna men gissningsvis tillhör spetsnazpersonalen i filmen VDV:s eget spetsnaz. För övrigt lite kul att filmen avslutas med några s.k. bloopers.

tisdag 18 december 2012

Ny satsning på största ryska elitförbandet

Dagens besked om satsning på fler yrkessoldater, nya stridsfordon och utbildning i främmande språk inom VDV

Det har varit flera olika besked om nya stridsfordon för Rysslands största elitförband, luftlandsättningstrupperna (VDV). Idag bekräftades dock tidigare uppgifter om pansarproduktion och samtidigt meddelades att utbildning i främmande språk prioriteras upp inom VDV.

Tidningen Vzgljad och flera andra ryska medier rapporterar idag att vice premiärminister Dmitrij Rogozin, med särskilt ansvar för vapenindustrin, bekräftat att nya stridsfordon för VDV ska tillverkas igen och att de första tjugo ska levereras under det första kvartalet av 2013. Det blir tio tungt beväpnade stridsfordon BMD-4M (med både 100 och 30 mm kanon) och tio lätt beväpnade Rakusjka. Den totala mängden BMD-4M som man kan komma att tillverka nämndes inte idag men enligt tidigare uppgifter kan det röra sig om över ett tusen BMD-4M. Antalet Rakusjka är oklart.

Förklaringen till att vapenindustrin kan leverera de första stridsfordonen redan om några få månader är att man redan utvecklat dem under några års tid och haft ett mindre antal i tjänst. Som denna blogg tidigare rapporterat var dessa med om de stora fallskärmsövningarna 2010.

Idag (se klippet ovan) bekräftade VDV-chefen general Sjamanov i Zvezda, rysk militär-TV, ännu en gång att satsningen på BMD-4M och Rakusjka är beslutad och samtidigt uppgav samma källa att den nye försvarsministern bestämt att antalet yrkessoldater inom VDV måste öka och att samtliga VDV-officerare ska utbildas i främmande språk. Fram till nu har språkutbildning inte varit generell inom VDV:s officerskår.

En presentation av BMD-4M som visar dess framkomlighet vintertid.

måndag 17 december 2012

Aeroseums Spioner!

Den sista flygningen för denna Hkp 4 innan den hamnade på Aeroseum i Göteborg.

FEL: "Hemliga föremål" heter den den senast publicerade artikeln i serien MILITÄRT! I den skriver jag att utställningen "Spioner!" inte finns kvar. Det är inte riktigt sant.

Korrekt är att att den stora originalutställningen är avslutad och att de radioapparater jag visar upp i artikeln inte längre finns med, men en stor del av utställningen ska dock få leva vidare en tid, på Aeroseum i Göteborg. Ja, samma Aeroseum som helt nyligen även fick en utställning om östtyska Stasi.

Nu har det blivit rätt många skäl för även bara måttligt flygintresserade att besöka Aeroseum...

Sveriges nya underrättelsetjänst?

Presentation av Gavagais syn på vad som händer på internet.

Jag håller just på att skriva en ny artikel i serien MILITÄRT! om den militära framtiden i Östersjön och närmare bestämt 2015. Av en märklig slump publicerade just Försvar och Säkerhet detta högintressanta inlägg om världen efter 2014.

Ett nytt sätt att försöka analysera framtiden är att bearbeta data från internet och främst då sociala medier. Kanske har du liksom jag läst något om att vissa IT-företag varit extremt duktiga på detta och därigenom lyckats förutsäga några av de senaste valen och till och med att terrorattentat skulle inträffa, några timmar innan de inträffade. Nå, nu har Du & Co, Postens tidning till Sveriges företagare, publicerat en synnerligen läsvärd och underhållande artikel i nr 4/2012 om en av framtidsanalysbranschens spjutspetsar, svenska Gavagai.

Är Gavagai och deras hemliga IT-system Ethersource den nya svenska underrättelsetjänsten? Nja, vad Gavagai och liknande företag sysslar med är så kallad OSINT, open-source intelligence, analyser baserade på fritt tillgänglig information. Statliga underrättelsetjänster (både militära och civila) sysslar sedan urminnes tider inte bara med hemliga underlag utan även med att analysera helt öppna källor. IT-analysföretag som Gavagai har sannolikt något att lära statliga underrättelsetjänster men man bör inte glömma att de senare arbetar med en mängd metoder utöver OSINT.

I takt med att mer och mer av all mänsklig verksamhet registreras på internet ökar dock rimligen värdet av OSINT.

lördag 15 december 2012

Starkt om flykt från Nordkorea

Presentation av "Flykten från läger 14" på engelska.

I decembernumret av Pennan & Svärdet presenteras en bok med mycket brutalt innehåll. Men den bör dock läsas, och inte bara om du är intresserad av vad som sker inne i Nordkorea.

Jag har inte läst den nya svenska översättning som nu erbjuds genom SMB utan håller just på med den engelska versionen, Escape From Camp 14. Jag kommer att kunna läsa ut boken först imorgon men vågar redan rekommendera den, starkt. Det är på goda grunder som boken blivit en bästsäljare i bland annat Finland och Danmark.

Vän av ordning kanske undrar varför SMB säljer denna bok som vare sig skrivits av en militärhistoriker eller handlar om en soldat. Jag finner det dock befogat eftersom boken ytterligare belägger vilket militariserat samhälle Nordkorea är. Det var något jag själv började ana som tonåring. Jag bodde under fyra år bokstavligen intill Nordkoreas ambassad i Schweiz. Jag var själv ett diplomatbarn så jag tyckte det var lite besynnerligt att de nordkoreanska diplomatbarnen inte bodde i villa, som vi gjorde, utan vid denna tid bodde i ambassaden. En av dem, Kim, började jag umgås med trots att han var väldigt blyg, för att inte säga tråkig. Han bar alltid samma uniformsliknande klädsel som såg ut att helt nyss ha strukits.

Jag har inget minne av att Kim skrattade eller ens log en endaste gång. Men vi var närmaste grannar och det var en bit till mina närmaste klasskompisar. Så vi umgicks. Faktum är att vi byggde en raket tillsammans.

Varje gång jag mötte Kim eller någon av de yngre nordkoreanska diplomatbarnen fick jag en present. Oftast var det ett kuvert fullt med nordkoreanska vykort. Nästan alla motiv föreställde någon scen ur en opera i vilken man bar militära uniformer. Jag fick en sådan enorm trave vykort att det tog drygt tjugo år för mig att förbruka alla.

Man kan nog säga att jag tidigt insåg att Nordkorea - eller som landet formellt heter Demokratiska folkrepubliken Korea – är väldigt sjukt.

Kort sagt, missa inte Flykten från läger 14.

P.S.
Ja, Nordkoreas nya ledare Kim Jong Un fick sin skolgång i Schweiz, det var dock inte den Kim jag lärde känna, eftersom jag var där före Kim Jong Un anlände. Men jag kan nog säga att jag vet något om hans utländska uppväxtmiljö.

fredag 14 december 2012

En skylt jag hittade

Så här säger man det i Egypten.

Läget och framtiden för Försvarsmakten, särskilt flygvapnet, har den senaste tiden speglats och kommenterats så uttömmande av mina bloggkollegor - se blogglistan här intill - att det inte funnits mycket att tillägga.

Givetvis var inte allt med försvaret bättre förr, långt ifrån. Men jag kan inte låta bli att då och då tänka på den egyptiska skylten ovan...

Apropå trasiga saker och Nordafrika bloggade jag igår på min engelska blogg om ett extremnördigt Star Wars-projekt i Tunisien. Jo, jag är nog också Star Wars-nörd, men kanske inte lika extrem som dessa killar.

tisdag 11 december 2012

Minnen av BMP i svenska armén

En pbv 501 alias BMP-1 i Sveriges mest kompletta museum för militära fordon, Arsenalen utanför Strängnäs.

En läsare bad mig härom dagen skriva om sovjetiska/tyska BMP i svensk tjänst. Av en märklig slump satt jag just och skrev om BMP, men inte i svensk tjänst. Den artikeln jag skrev publiceras snart i artikelserien MILITÄRT!

Men varför kan jag inte skriva om tiden som BMP fanns i svenska armén? Svaret är helt enkelt - skam till sägenes - att jag vet för lite om denna korta men exotiska period i de svenska infanteribrigadernas historia. MEN, jag undrar om inte någon eller några av mina andra läsare vet mer? Förslag: skriv i kommentarsfältet här nedanför om ett självupplevt minne kring svenska BMP, eller som de formellt hette: pansarbandvagn 501.

Varför kallades de förresten inte för stridsfordon 501?

Jag lägger nu ut en till bild av BMP:n som står utställd i Strängnäs plus några helt andra bilder på min gröna Facebooksida.

måndag 10 december 2012

Nordiskt flygvapen eller EU-armé?

Gårdagens TV-utspel av Sveriges förre ÖB om ett konkretare EU-försvar.

En fjärdedel av EU-staternas försvarsbudgetar borde gå till en gemensam EU-försvarsmakt, tycker förre ÖB Håkan Syrén som just lämnat posten som EU:s högste militär. Samtidigt öppnar Sveriges nuvarande ÖB för ett nordiskt flygvapen.

SR Ekot gjorde följande uppföljning idag: "EU vill öka sitt militära samarbete".

Utspelet om en EU-gemensam försvarsmakt gjordes igår på SVT medan nuvarande ÖB:s utspel om ett nordiskt flygvapen hittills endast finns att läsa i Sydsvenskan.

Denna blogg har tidigare tagit upp Eurokåren, den kärna för en EU-armé som redan i högsta grad existerar men som nästan aldrig nämns i svenska medier - så ej heller under gårdagens och dagens utspel.

P.S.
Det behöver inte vara något motsatsförhållande mellan planer på ett nordiskt flygvapen och ett konkretare EU-försvar, men jag tycker helt enkelt att det ser fult ut med "och/eller" i en rubrik så jag valde att bara skriva "eller". Sydsvenskan har förresten en till mycket relevant artikel idag: "Danskt stridsflyg i Sverige".

fredag 7 december 2012

Flame i Sverige

Den senaste rekryteringsvideon från National Cybersecurity, en sektion av US Department of Homeland Security.

Veckans avslöjande i Ny Teknik om att spionprogrammet Flame hittats även i Sverige har ännu inte tagits upp av några svenska nyhetsredaktioner, mig veterligen. Jag slår därför ett slag för Ny Tekniks artikel.

Läsvärt är bara förnamnet.

torsdag 6 december 2012

Finsk sisu!

Så här kan man också definiera sisu, utan ord.

Grattis, grattis Finland! Så här på självständighetsdagen skulle jag särskilt vilja rekommendera genomläsning av definitionen av ordet "sisu".

Tråkigt nog har Wikipedia ännu ingen riktigt ingående artikel på svenska om sisu, men den engelska sisu-artikeln är desto mer ingående och läsvärd, eller hur?!

onsdag 5 december 2012

Kalla kriget i Göteborg

Östtyska Stasis specialförband övar närstrid

Idag invigs i Göteborg på Aeroseum en utställning om DDR:s underrättelse- och säkerhetsorgan och landets omfattande krigsförberedelser. Få länder hade samma beredskapsnivå som Östtyskland. Se även Aeroseums hemsida.

Gå dit, ni som bor i regionen, och skriv sedan gärna en kommentar här under. Tyvärr lär jag själv inte kunna fara till Göteborg den närmaste tiden.

tisdag 4 december 2012

Finlands kommande armé

Så här ser det ut idag vid det finska raketartilleriet. Notera den totala mängden ord som yttras i filmen.

Hur kommer Finlands armé att se ut 2015 och vilket stridssätt kommer den att ha? Vilket är det viktigaste inslaget i Finlands försvarssystem enligt senaste uttalandet av Finlands ÖB?

En av de nya grundtankarna är uppenbarligen att Finlands armé om några få år ska fokusera mindre på att försvara terräng och mer på att tillfoga en motståndare förluster.

Vad i det finska systemet är då viktigast? Finlands ÖB, på finlandssvenska kommendören för försvarsmakten, general Ari Puheloinen, uttalade nyligen att värnpliktssystemet fortsatt är "det viktigaste inslaget i Finlands försvarssystem". Väl att märka på grund av både "ekonomiska och militära faktorer". Vid samma tillfälle framförde general Puheloinen "ett förslag om en tidsbunden skattesänkning av inkomster i arbetslivet strax efter militärtjänstgöringen samt att beväringstiden kunde medräknas till den arbetstid som ligger till grund för pensionen."

Värt att notera är att man även fortsätter utveckla landskapstrupperna, som är Finlands motsvarighet till hemvärn och som blev helt uppställt så sent som 2010 (Finland fick under sovjetisk tid inte ha en hemvärnsorganisation). Rätt intressant är också att man i landskapstrupperna har årliga fältduglighetsprov för de deltagande personerna. Jag skriver mer om Nordens olika hemvärn i artikelserien MILITÄRT!

Första Viktoriakorset vanns vid Åland

Här, vid Bomarsunds fästning på Åland, förvärvades det första Viktoriakorset.

Det är inte varje dag som man blir riktigt förvånad av militärhistoria, för inget nytt under solen, kan man tycka. Men jag måste erkänna att jag fram till nu varit helt okunnig om att det första Viktoriakorset vanns inte långt från Stockholm.

När jag skrev Elitförband i Norden blev jag varse en i mitt tycke väldigt märklig sak, den ende person inom det lovprisade Special Air Service som tilldelats ett Viktoriakors är en dansk frivillig, Anders Lassen. Jag trodde väl inget kunde slå det men så läste jag den alltid läsvärda sidan "Fältpost" i senaste numret av Militär Historia (12/2012) och fann där ett kort läsarbrev som rejält överraskade mig. Kari Hämäläinen skriver där att den allra första insatsen som renderade ett Viktoriakors utfördes under slaget vid Bomarsund på Åland 1854. Slaget som utkämpades mellan ryska, brittiska och franska styrkor var en del av Krimkriget, som man ofta glömmer bort inte bara utspelade sig i Svarta havet, där Krim ligger.

Mannen bakom det hjältemodiga dådet i Bomarsund var Charles Davis Lucas. Triggad av läsarbrevet har jag nu läst mer om Bomarsund och förstår att segern där ansågs så betydelsefull i Frankrike att namnet Bomarsund skrevs in i Triumfbågen, alltså den mest kända, den i Paris. Någon läsare som sett det själv?

Av en slump är förresten den senaste personen som fått det klassiska Viktoriakorset, Bryan Budd, liksom Lucas från Nordirland.

onsdag 28 november 2012

Kaptenen i "Saving Private Ryan" död


I filmen "Saving Private Ryan" gestaltades kapten Ralph Goranson av Tom Hanks.

Det var en höjdare att få svar från Ralph Goranson, den svenskamerikanske kapten som Tom Hanks gestaltade i "Saving Private Ryan". Jag nåddes nyss av hans dödsbud.

Tom Hanks är i filmen chef för C-kompaniet inom 2. rangerbataljonen på D-dagen. En hel del av vad Hanks gör i filmens början stämmer överens med verkligheten. Men det namn Hanks har fått i filmen är påhittat. Inte heller har kapten Miller (Hanks) svenska rötter. I själva verket hette kompanichefen ifråga Ralph Goranson, ursprungligen Göransson. Jag var i kontakt med honom och två av hans barn i samband med att jag skrev Svenskar i krig tillsammans med Lennart Westberg. Jag har även bloggat om honom en gång tidigare.

Jag kommer någon gång i framdtiden att skriva en bok med ett mer utförligt avsnitt om Goranson.

Syriska rebeller med pansar

En sovjettillverkad stridsvagn syns till vänster efter en stund.

Jag har inte tidigare sett en stridsvagn i de syriska rebellernas tjänst, men nu har jag det, på detta klipp från igår, se ovan.

Och här ett klipp från i förrgår som visar flera luftvärnskanonvagnar modell ZSU-23-4, av samma ursprung, som erövrats av syriska rebeller.

ZSU-23-4 även kallad Sjilka. Klippet lades ut i förrgår.

Nytt skede snart?

UPPDATERING 28/11: Tydligen.

söndag 25 november 2012

Ny rysk pansarfamilj

Ryssland följer nu Israels exempel - klippet presenterar den israeliska Namer.

En tung militär nyhet som svenska medier ännu inte rapporterat är att Rysslands arméchef i torsdags kungjorde att den helt nyutvecklade stridsvagnen Armata, som får premiär nästa år, blir basen för en familj av nya pansarfordon.

Armata blir basen för ett tungt stridsfordon, på samma sätt som israeliska Merkava gett upphov till Namer (se klippet ovan). Därutöver blir det enligt samma ryska statliga nyhetstelegram en rad andra pansarfordon baserade på samma bas, dvs Armata.

Jag tar i artikelserien MILITÄRT! upp både Armata och Namer.

UPPDATERING 26/11: I april kom en signal om att Armata skulle bli basen för en familj av fordon. Nyheten härom dagen bekräftar den signalen och preciserade fordonstyperna. Att Armata även ska vara basen för ett tungt stridsfordon var tidigare inte känt, så vitt jag förstår.

onsdag 21 november 2012

Efterlysning

I dagens Ny Teknik summerar ledaren de senaste turerna kring Gripen och chefredaktör Mats Engström frågar: "Var finns den samlade säkerhetspolitiska bedömningen?"

lördag 17 november 2012

Spionkojan och korpral Giftings ord

Precis som Max Manus var "Birger Sjöberg" först i Svenska Frivilligkåren och därefter Special Operation Executives norska kompani Linge.

Tack vare ett läsartips fick jag just reda på nya uppgifter om en av de mest mystiska figurerna i Svenskar i krig, norrmannen som kallade sig för Birger Sjöberg och blev "svensk" officer i brittiska Special Operations Executive (SOE).

Det är detta rätt nyliga illustrerade lokalradioreportage som innehåller flera nya uppgifter om den klart mystiske "Birger Sjöberg" och hans koja i Vilhelminafjällen i Västerbotten. Vad ÄR det som "ligger kvar i backen"? Lyssna själv.

För övrigt noterar jag att senaste Pennan & Svärdet innehåller en ny bok som jag kan rekommendera alla med intresse för 1800-talets svenska armé eller helt enkelt gillar märkliga historier. Jag syftar på boken Orsa kompani lovar ingenting bestämt av Göran von Knorring som handlar om Orekorpralen Giftings bevingade ord. Förutom att berätta om hur det gick till när de bevingade orden först uttalades ger von Knorring en bra bild av livet som indelt soldat. Boken är rikt illustrerad.

torsdag 15 november 2012

Koncernen Kalasjnikov

Ryskt lokalt nyhetsinslag från i lördags om Kalasjnikov och planerna på en ny rysk vapenkoncern. Ja, han arbetar fortfarande.

Flera ryska vapenfabriker kan komma att förenas i en ny koncern med det oslagbara namnet Kalasjnikov. Detta framkom i lördags under den världsberömde vapenkonstruktörens födelsedag.

Som jag uppmärksammade i artikelserien MILITÄRT! så fyllde Michail Kalasjnikov år i lördags, närmare bestämt 93. Under firandet framkom att Kalasjnikov godkänt förslaget från vice premiärminister Dmitrij Rogozin att samla flera ryska vapentillverkare under namnet Kalasjnikov. Det är alltså fullt tänkbart att Kalasjnikov i framtiden kommer att associeras med fler vapentyper än idag.

Per Sjöswärd skrev ett intressant brev till mig efter att ha läst min artikel. Här två utdrag som jag publicerar med hans tillåtelse. Om bilden av en amerikansk MP-kapten med en AK-47 skrev Per, som är en mycket erfaren fotograf, att kaptenen bär ett speciellt kamerafodral, "som kan innehålla en Leica M3, M-2 eller M-4. Själv har jag en M3 från 1957 som jag fortfarande använder för svartvita bilder". Om Ungern 1956 skrev Per: "Jag har arbetat tillsammans med en ungrare som kunde berätta om små skolkillar som klättrade upp på sovjetiska stridsvagnar, bankade på tornluckan och när denna öppnades slängde de ner en sprängladdning, Molotovcocktail eller handgranat."

onsdag 14 november 2012

Nytt om svenskar i Främlingslegionen

Fler svenskar i franska Främlingslegionen 1831-1970 blir nu kända. Bo Laurin heter en utlandssvensk som håller på att sammanställa en webbsida om svenskar (och även några från andra länder) i legionen.

Uppgifterna om svenskar i legionen fram till 1970 hämtar Laurin från sin boksamling och sitt forskande. Sidan är redan nu väl värd ett besök. Jag har tillsammans med Lennart Westberg berättat i Svenskar i krig 1914-45 om dem som tjänstgjorde mellan 1914 och 1945 men Laurin har även hittat nya uppgifter om dessa och lär säkert hitta ytterligare. Det finns mycket kvar att hitta i antikvariat och arkiv, både statliga och privata.

SMB erbjöd ifjol den mycket läsvärda boken om legionär Assar Tano. Är den slut hoppas jag den trycks igen.

tisdag 13 november 2012

Sabotagemål i norra Sverige

Dagens nyhet är en pangnyhet från Norrbotten.

Idag nås kioskerna av en nyhet om sabotagemål i Norrbotten under andra världskriget. I en intervju för Militär Historia berättar jag om ett nyligt fynd i norska Riksarkivet som förändrar vår kunskap om hur britterna såg på Sverige.

I Slaget om Nordkalotten tog jag upp brittiska och franska krigsplaner mot gruvorterna i Norrbotten samt Luleå. Idag kan jag tack vare min norske kollega Morten Kasbergsen berätta att vad gäller sabotageplaner var dock en annan ort i Norrbotten prioriterad. Vilken ort? Skaffa nummer 11 av tidningen och få samtidigt en dramatisk intervju med en svensk flygveteran som angrep en sovjetisk ubåt utanför Västervik 1942.

måndag 12 november 2012

Veteraner överkörda av regeringen

Del av affisch för den 1943 inrättade Kungafonden. Ubåten "Ulven" sprängdes just 1943, av en tysk sjömina - en bidragande orsak till fonden.

Andra världskriget innebar att 782 svenskar dog i kronans tjänst i gränsincidenter och olyckor. Kanske så många som 200 av dem dog genom tyska och sovjetiska sjöminor, torpeder, kulor och sabotage. Tanken var att de till slut kollektivt skulle hedras. Både Försvarsmakten och Officersförbundet tyckte så.

Till de 782 kan man lägga ännu fler svenska civila sjömän som dog av minor. Men för att återvända till de dödade i Krigsmakten är de toppen av ett isberg av idag så gott som okända moderna svenska militära offer för att bevaka och skydda Sveriges gränser.

I dagens Svenska Dagbladet tar Johanne Hildebrandt upp mina siffror om kalla krigets svenska offer. Hon fäster särskild vikt vid kalla kriget, medan hon summerar världskrigens svenska offer. Jag tycker att hennes fokusering på kalla kriget är rimlig, eftersom det ligger närmast i tid och många fler har egna minnen av det.

En kategori skulle jag dock vilja lägga till. Att många svenska veteraner från insatser i andra länder har skadats på olika sätt är allmänt känt. Ett minnesmärke ska givetvis inte bara vara för de som dött i tjänsten, utan även de som skadats. Hur många var det då som skadades i kronans tjänst under andra världskriget? Tillsammans med Lennart Westberg tog jag upp det i bokform, kort sagt blev 6000 inkallade officiellt erkända av staten som invalidiserade av sin beredskapstjänstgöring 1939-45. Ytterligare 9000 personer lär ha ansökt om understöd för invalidisering, men fick avslag.

Som framgår av Johanne Hildebrandts kolumn har regeringen alltså inte "bara" kört över en stor del av Sveriges veteraner, man har även kört över Försvarsmakten och Officersförbundet, som alltså ville att minnesmärket skulle vara för samtliga svenska militära veteraner, såväl nationella som internationella.

Denna blogg är inte till för mitt personliga tyckande men jag kan inte låta bli att berätta att jag är så upprörd av detta att jag saknar ord för att uttrycka det. Jag började skriva brev till Försvarsmakten om det framtida minnesmärket för sju år sedan. Det blev flera brev och jag fick den respons jag hoppats på från Försvarsmakten. Men regeringen har alltså valt att gå emot både FM och OF. Jag ber en stilla bön för att regeringen ska ta till sig debatten och visa hänsyn. Inte främst hänsyn gentemot FM & OF, utan gentemot de tusentals direkt berörda människorna - de döda och veteranerna - samt deras anhöriga.

fredag 9 november 2012

Svenska hemvärnssoldater med Kalasjnikov

Även svenska hemvärnssoldater instruerar nu i skytte med Kalasjnikov, i EU:s tjänst i Afrika.

Vad gör Försvarsmakten nu när fokuset släpps på Afghanistan? Det finns andra, mer okända utlandsinsatser. Men försvaret av det egna territoriet är nu mer på agendan, som nästa veckas stridsövning mitt i Boden visar.

I senaste numret av Tidningen Hemvärnet kan man läsa om hur två av mina hemvärnskollegor, varav en nyligen instruerade undertecknad i Boden, för närvarande instruerar i Kalasjknikov i Uganda, i EU:s tjänst. Detta är en av flera mindre kända svenska utlandsinsatser som nu pågår. Uppdraget i Uganda går kort sagt ut på att hjälpa Somalias regering att i Uganda bygga upp en exilarmé som kan låta Somalia bli ett tryggare ställe. I samma nummer finns en synnerligen läsvärd intervju med Mikael Tornving, känd från Parlamentet och Johan Falk-filmerna. Tornving är reservofficer och gillar det nya hemvärnet men kommer även med en varning: "Vad händer om 15-20 år när stocken av värnpliktsutbildad personal försvinner?".

För att återvända till Boden genomförs i nästa vecka för första gången på många år en militärövning inne i själva staden där scenariot är att Sverige är under väpnat angrepp. Sist soldater "stred" inne i Boden bör ha varit för elva år sedan om jag minns rätt. Då, 2001, var väl övningen mest motiverad av elfte september. Kanske någon bloggläsare minns den övningen tydligare än vad undertecknad gör?

Både i Boden och i Småland hålls det i nästa vecka, den 15 november, högaktuella föredrag arrangerade av Allmänna försvarsföreningen. Som framgår av föreningens hemsida är den lite provocerande rubriken i Boden "Kan vi försvara oss?" medan man på Smålands museum får ta del av färska erfarenheter från Afghanistan.

Apropå Kalasjnikov fyller alla Kalasjnikovs skapare år imorgon och det kommer därför en specialskriven artikel om Kalasjnikov med mindre kända aspekter av vapnet. Artikeln skickas ut inom ramen för den kostnadsfria artikelserien MILITÄRT! Till den hör denna Facebooksida på vilken jag lägger ut tips och bonusbilder.

torsdag 8 november 2012

Hemlig krigsbas hittad i Lappland

Så här glad blev jag när jag kom fram till den forna OSS-basen Sepals I vid Treriksröset. Nu har även Sepals Gorgon lokaliserats.

Idag nås de flesta svenska kiosker av en krigshistorisk nyhet. Jag berättar i det nya numret av Soldat & Teknik att OSS-basen Sepals Gorgon till slut har hittats i norra svenska Lappland.

Som jag berättat i Tyskar och allierade i Sverige har jag besökt de av amerikanska OSS utrustade och ledda Sepalsbaserna I till III. De var hemliga USA-baser i de svenska fjällen 1944-45, bemannade med norska elitsoldater. I det nummer av Soldat & Teknik som från och med idag ska finnas i kioskerna (nr 6/2012) finns en sexsidig artikel om dem inklusive några nya bilder och en nyhet om dem. Varken jag eller författaren av boken Operation Sepals, Roger Albrigtsen, har lyckats hitta den fjärde basen, Sepals Gorgon, som en tid var högkvarter för alla Sepalsbaser. Men nu är den hittad - av tre av våra läsare!

Roger och jag har känt till den ungefärliga positionen men har vid sökande på plats alltså kammat noll. Inte helt oväntat eftersom terrängen är svår och själva byggnaderna demonterades vid krigsslutet. Men alla militärbaser lämnar dock spår och vi har därför aldrig släppt tanken på att en dag finna rester av Sepals Gorgon. Nu har alltså tre av våra skånska (!) läsare förekommit oss, efter sex fjällvandringar i området. Det är bara att gratulera! Bilder, namn etc i tidningen.

Det återstår, trots denna upptäckt, en del att utröna om Sepals, liksom om de brittiska motsvarigheterna i de svenska fjällen. Ett gäng norrländska radioamatörer ligger nu i startgroparna för en ny Sepalsexpedition och har just startat en blogg i det syftet. Spana in den liksom hemsidan om deras förra projekt, med Lancasterbombaren "Easy Elsie" i Porjus (med Lancasterljud, skruva upp ljudet!).

söndag 4 november 2012

Stockholms mest okända krigsminnesmärke

Det finns ingen skylt som visar vägen till minnesmärket över allierade trupper på svensk mark under kriget, längst ner till höger.

Siffran på stenen har stigit genom Anders Johanssons forskning. Men det som är skrivet i sten...

Jag nämner i reseguiden inuti Tyskar och allierade i Sverige bara helt kort att även Stockholm har ett minnesmärke över allierade trupper. Borde ha illustrerat monumentet ifråga så att man lättare hittar det, men hade då ingen bra bild.

Men bättre sent än aldrig - se bilderna ovan. Minnesmärket handlar alltså om de så kallade norska "polistrupper" som utbildades och utrustades i Sverige från 1943 till 1945, först bara med gevär men slutligen även med artilleri.

Om du inte känner igen byggnaden ovan är det Nordiska muséet, sett bakifrån. Ingen skylt pekar ut vägen till stenen och ingen infotavla förklarar heller stenens korta norska text. Jag vet att stenen dock funnits där i många år, sannolikt flera decennier. Någon som vet mer exakt när det invigdes?

På min personliga blogg har jag tidigare idag lagt ut länkar till två mycket sevärda journalfilmer om polistrupperna och de amerikanska flygplan som transporterade drygt 1500 av dem från Luleå till Nordnorge.

"Det finns inga svarta svanar"

Svanarna som var en symbol för det omöjliga.

En av mina favoritkrönikörer, Kaianders Sempler på Ny Teknik, har nu skrivit den text som jag nog skulle kalla den viktigaste han skrivit, "Svarta svanar".

Fenomenet är ett av de största skälen för att ha ett totalförsvar, inte förlita sig på GPS och vara allmänt skeptisk till alla prognoser - men är ändå sällan diskuterat i försvarssammanhang.

onsdag 31 oktober 2012

Rysk comeback i Östersjön och Arktis

Ryska baltiska flottans marininfanteri under en parad i somras.

Sedan några timmar ligger den ryska marinens högkvarter inte längre i Moskva utan vid Östersjön. Ryska flottans troligtvis hemligaste atomubåt har samtidigt hamnat i de arktiska nyheterna.

Med flytten till Sankt Petersburg har den ryska marinen alltså återvänt till det högkvarter man lämnade 1925.

Samtidigt har Losjarik, marinens sannolikt hemligaste atomubåt, uppmärksammats i Norge efter att den stora tidningen Izvestija som första ryska media berättat om ett av ubåtens uppdrag, i Arktis.

Samma norska källa har på sistone haft intressanta nyheter om det ryska arktiska marininfanteriet och ett dekret om infanterivapen.

Bellman och krabborna

Konkret kommer nu polska armén att få bland annat inhemskt tillverkade bandkanoner modell Krab.

Bellman hade verkligen rätt då han skaldade om svenskt ointresse för Polen. För - rätta mig om jag har fel - ännu är det väl inte en enda svensk nyhetsredaktion som tagit upp att Polen ökar sin försvarsbudget med sju procent?

Eller har någon läst något om Norges höjning och särskilda fokus på Nordnorge? Eller Norges beslut att testa utökad värnplikt?

En konkret konsekvens av polska budgethöjningen är att polska armén nu kunnat beställa 24 stycken 155 mm bandkanoner modell Krab, se ovan. Ja, krab betyder krabba.

Tack för tipset, Artur.

måndag 29 oktober 2012

Skuggkrigarnas amiral och OSS

SEAL-amiralen Eric Thor Olson får nu vänja sig vid mer och mer uppmärksamhet.

Det är nu 70 år sedan Office of Strategic Services (OSS), det krigstida CIA, etablerade sig i Stockholm. Två år senare hade de allierade ett pärlband av topphemliga baser på svensk mark, bemannade med norska elitsoldater. Baser om vilka det snart kommer en del nyheter.

Passande nog damp idag senaste numret av The OSS Society Journal ner i brevlådan. Omslaget domineras av ett porträtt av den norskättade SEAL-amiralen Eric Thor Olson eftersom han erhållit ytterligare en hög utmärkelse, the William J. Donovan Award. Donovan var OSS-chefen och första gången utmärkelsen utdelades var det till Allen Dulles, vars säkerhetspolitiska roll för USA både under och efter andra världskriget var betydande.

Kort före amiral Olson gick i pension började han offentligt beskriva USA:s specialoperationer med ny detaljrikedom och nu efter att han slutat vara längst aktivt tjänstgörande SEAL får han en ökande uppmärksamhet, som klippet ovan vittnar om.

De nya rönen om OSS-baserna i Sverige släpps i nästa vecka.

fredag 26 oktober 2012

Exotiska svenskar och första specialförbandet

De svenska frivilliga som drog till Persien (Iran) har till slut fått sin monter på Armémuseum. FOTO: Leif Nilsson/SMHA

Förutom uniformer, medaljer och ordnar finns bl a kartor och originalfoton utställda. FOTO: Leif Nilsson/SMHA

Två önskningar slog in för mig denna vecka. Först invigdes en monter på Armémuseum om en skara svenska frivilliga jag skrivit om och idag avslutades äntligen för min del redigeringen av den första boken på svenska om det första specialförbandet.

I boken Fredssoldater tar jag upp de svenska frivilliga som for till Persien 1911, dvs dagens Iran, eftersom de var en föregångare till moderna svenska utlandsinsatser. Intressant nog sker ju den nutida största insatsen i ett grannland till Iran, Afghanistan. Jag har skissat på en jämförelse.

Vi är några stycken som har särskilt intresse för svenskarna som skapade det persiska gendarmeriet, som blev ett fundament för Irans armé. Vi föreslog att Armémuseums utställning "Fredssoldater" liksom boken med samma namn borde inkludera svenskarna i Persien. Så, i förrgår, blev detta verklighet genom en ny monter. Passar här på att tacka Sten Norén och personalen vid Armémuseum, som gjort mer än undertecknad för att realisera utställningen.

Idag var också en rätt speciell dag för mig eftersom jag blev klar med min del av redigeringen av den första boken på svenska om världens första specialförband, Long Range Desert Group (LRDG), även kallat Spökpatrullen av deras motståndare. Därför heter boken just Spökpatrullen och kommer givetvis att dyka upp i Pennan & Svärdet i en nära framtid. På min personliga blogg har jag just lagt ut bilder av bokens fram- och baksida.

torsdag 25 oktober 2012

En svensk tiger, igen

Förra vintern började ryska elitförband helt öppet öva mot fordon märkta US Army och angrep amerikanska flaggor. Inget av detta rapporterades av svenska medier.

Först på senare tid har svenska medier börjat ta upp att presidentkandidat Mitt Romney öppet betecknar Ryssland som USA:s främsta geopolitiska motståndare.

"Det är symptomatiskt för debatten kring svensk säkerhets- och försvarspolitik att inte diskutera svensk säkerhets- och försvarspolitik."

Så skriver Csaba Bene Perlenberg i sin debattartikel "Det verkliga haveriet" och "skyttedoktoranden" Magnus Johansson sammanfattar lördagens antiklimax med "dålig övning".

Vart ska man då gå för att dränka sina sorger? Tack och lov kommer det i Sverige i alla fall ut nydanande militärhistoria. En bok jag ännu inte köpt men nu kommer att beställa genom SMB är enligt vad jag förstår riktigt stark. Författarinnan, Svetlana Aleksijevitj, känner jag till sedan tidigare genom hennes Bön för Tjernobyl och flera artiklar. Vad som inte framgår av presentationen av Aleksijevitj i Pennan & Svärdet är att hon har flera band till Sverige och är svartlistad i sitt hemland Belarus (Vitryssland). Sedan en tid bor hon i Berlin.

Apropå Belarus, du har väl inte missat det klockrena plagiatet av svensk försvarsreklam? Obs att incidenten fortsätter att utvecklas, scrolla ner i inlägget för att se uppdateringarna.

UPPDATERING 10:30
Svenskspråkiga finska medier tar nu upp den nya höjningen av den ryska försvarsbudgeten. Undrar hur många dagar det tar för nyheten att nå Stockholm?

onsdag 24 oktober 2012

I basker blå

Idag är det FN-dagen.

Passande nog visar SVT Kunskapskanalen idag på FN-dagen ett inslag om Svenskar i strid av Anders Carlén och Mattias Falk, en bok som denna blogg tidigare har tagit upp.

Merparten av de över 100 000 svenskar som varit i utlandstjänst efter 1945 har varit i FN-uniform. Boken, som jag bidragit till en smula, handlar dock inte enbart om FN-tjänst utan tar även upp ett svenskt öde i brittiska armén, ett i Främlingslegionen och ett i US Army.

Jag skriver mer om svenska FN-soldater i den senaste artikeln i min artikelserie MILITÄRT!

TV-programmet om boken sänds i SVT Kunskapskanalens program "En bok, en författare" kl 19 ikväll och i repris redan vid midnatt. Imorgon läggs det ut på UR Play.

fredag 19 oktober 2012

Leopard på Gotland och Gripen över Island

Leopard på drift.

De 14 Leoparder som från och med nästa år ska placeras på Gotland räcker inte, säger idag general Berndt Grundevik. Imorgon intervjuas försvarsministern i Ekots lördagsintervju.

Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef Berndt Grundevik uttalar sig rätt tydligt i dagens Gotlands Allehanda om de 14 stridsvagnar som nästa år placeras på ön: "Vi behöver förhandslagra mer materiel på ön".

I landets nordligaste län publicerades samtidigt ledaren "Kraschar JAS försvaret?", som liksom flera bloggare ifrågasätter matematiken bakom de senaste beskeden om Gripen. Uppenbarligen kommer morgondagens stora radiointervju med försvarsministern att ta upp svårigheterna med "att få ihop ekvationen". Intervjun sänds kl 12:55 och sedan i repris 19:03.

En lite lustig detalj är att Sveriges Radio benämner försvaret "krigsmakten", vilket det nu var snart fyrtio år sedan Försvarsmakten hette. Men det är ju verkligen ingen människa som inte skriver fel ibland. Man får som författare vara väldigt tacksam att det oftast är minst en person som kollar ens alster innan de går i tryck. Icke desto mindre kommer fel i tryck ändå, och för min del var det senast att jag skrev fel i en bildtext i artikelserien MILITÄRT! där jag beskrev några svenska FN-soldater. Som Stig-Göran Allevik vänligt påpekat för mig var det inte en kulspruta m/39 på bilden i min artikel, utan en m/42B. De är snarlika men dock olika.

Vidare kunde Allevik rätta mig om granatkastarna jag skrev om:

"Anfallen stöddes inte av 12 cm granatkastare. Det var 8 cm som användes. Min far var chef för granatkastarenheten så detta är ett faktum. Det skickades emellertid ner 12 cm senare när svenskarna var i Kaminabasen. De användes dock aldrig i några strider."

Som ni förstår blir det en del extra armhävningar för undertecknad i helgen... Trevlig helg förresten!

onsdag 17 oktober 2012

Vad säger Guldburkens Vänner?

En portion jag nyligen åt upp i skogen.

Ola Skinnarmo förklarar hur själva maträtterna i 24 Hour Meals funkar.

Så har även hemvärnets nordliga delar, och därmed undertecknad, nåtts av "24 Hour Meals Combat Edition Generation 5". Därför gör jag ett litet undantag för denna blogg och tycker till.

För den som vill se exakt vad det här livsmedelssytemet består av, vilka 10 menyer som ingår finns denna hemsida.

Min snabbrecension blir: bra frukostar och rätt kul att yoghurt i pulverform smakar nästan som vanlig yoghurt. OK luncher och middagar. Men varning för det USA-tillverkade kvällsmålet honungsgrillat nötkött i grovt bröd. Låter gott men smakar mysko och i två fall var de trots till synes hela förpackningar mögelangripna - vilket man givetvis inte alltid ser ute i fält. Kolla alltså (med ficklampa) innan du tar en tugga.

Stora frågetecken för tillbehören, generellt sockermängden och särskilt Medium Picante och Squeeze Peanut Butter från Wisconsin samt jordnötterna från Thailand. Varför jag är tveksam till livsmedel från andra kontinenter? Tja, förutom att det inte är klimatsmart är det väl knappast heller särskilt tryggt. Har vi riktig tur slipper vi kanske traditionellt krig, men förr eller senare kommer en verklig global pandemi, annan större naturkatastrof eller en större ekonomisk kris typ den försvaret i Schweiz nu förbereds på. Visst finns det ett speciellt ord för att vara beredd på störd eller avbruten import av livsmedel? Hm, någon som har bättre minne??

Givetvis har det här med Försvarsmaktens livsmedel redan diskuterats en hel del på forumet SoldF, men att mat kommer från USA och Thailand verkar inte ha diskuterats, eller har jag läst tråden för slarvigt? Vad säger Guldburkens Vänner?



tisdag 16 oktober 2012

Nattligt möte med flygbassäk

Sexhjulingar finns numera hos flygbassäk.

På släpvagnen kan det finnas både två- och fyrbenta.

Nyligen hade jag nöjet att få träffa delar ur 211. flygbassäkpluton och här kommer två bilder jag tog som visar att man numera har sexhjulingar. Att verka i mörkret har man kunnat länge.

Flygbassäkplutonernas huvuduppgift är att upptäcka, lokalisera, identifiera och motverka säkerhetshotande verksamhet mot flygbasbataljonerna. Detta genomförs främst med hjälp av fast och rörlig spaning. Plutonerna har givetvis särskilt duktiga patrullhundar.

Kul att träffas!

"Det svenska försvarshaveriet"

Gripen F under uppvisning i Schweiz härom dagen. Gripen-matematiken ifrågasätts.

Finska medier har nu haft flera inslag, även med Finlands president, om de nya uppgifterna om svenska och finska planer på att ställa upp för Islands luftövervakning. Inga svenska riksmedier har dock följt upp. Hallandsposten gör idag tvärtom.

Rubriken för Hallandspostens temavecka är "Det svenska försvarshaveriet" och som förklaring skriver man:

"De stora frågetecken som existerar kring vårt försvars förmåga att utföra sina uppgifter utifrån politikernas inte alltid klarsynta upp­drags­givning, i samklang med de orosmoln som finns i vårt närområde, är alldeles för viktiga för att inte tas på allvar."

Imorse publicerade Hallandsposten ledaren "Ministern provar Sveriges vingar" i vilken ledarskribenten går igenom Sveriges egna flygbestånd och löftena och planerna att skicka Gripenplan till en rad länder.

måndag 15 oktober 2012

Schweiz finns tydligen, men Norge?

Det schweiziska försvaret av idag.

För en vecka sedan kunde denna blogg berätta att den schweiziske försvarsministern gick ut med en stark varning om läget i Europa och redan vidtar åtgärder därefter. Idag togs nyheten upp av en svensk dagstidning.

Ja, efter att nyheten tagits upp av flera utländska medier, senast av en stor amerikansk TV-kanal, kom alltså nyheten till slut ändå fram till Stockholm och är nu publicerad i Svenska Dagbladet. Märkligt nog dock inte i del 1 utan SvD Näringsliv.

Bättre sent än aldrig får man väl säga.

Det kan man dock inte säga om två andra för svensk säkerhetspolitik betydande nyheter. Så vitt denna bloggs redaktör känner till har ännu noll svenska nyhetsredaktioner rapporterat om den nya höjningen av Norges försvarsbudget och de svenskfinska planerna på att ställa upp för Islands luftövervakning.

Detta trots att man i Finland anser att nyheten om Island nu ligger på presidentnivå och att Norge nu även tagit ett steg närmare kvinnlig värnplikt.

Du som läser dessa rader kan dock lätt bidra till att sprida kunskapen om dessa nyheter genom att e-posta länk till detta inlägg eller genom att trycka på "share" för Facebook.

I marginalen kan jag inte låta bli att påpeka att artikelskribenten i SvD tydligen inte känner till förbandstypen militärpolis utan skriver om "militära poliser".



söndag 14 oktober 2012

"Sverige förbereder beslut om isländskt luftrum"

Fram till 2006 hade Island ett flygvapen i form av USAF-basen Keflavik, som denna nostalgivideo handlar om.

Finlands största svenskspråkiga tidning har idag scoopet "Sverige förbereder beslut om isländskt luftrum". Klicka och läs!

Inte mycket av Islands landyta ingår i Arktis, det är bara ön Grimsey som ligger på polcirkeln. Men icke desto mindre ingår Island liksom Sverige i Arktiska rådet. Och geopolitiskt spelar Island absolut en nyckelroll i arktiska sammanhang. Det är inte för inte som Kina på senare tid visat stort intresse för att investera på Island.

Det hävdas ibland att Island skulle sakna försvarsmakt. Detta stämmer inte. Islands militär innehåller förutom kustbevakning även Vikingasveitin, ett paramilitärt specialförband, och en militär utlandsstyrka (skapad för Afghanistan). Korrekt är däremot att Nato-staten Island faktiskt alltid har saknat egna stridsflygplan. Fram till 2006 hade man dock amerikanska plan baserade hos sig, på Keflavik.


Skelett hittade vid Treriksröset

Här vid Treriksröset, på finsk sida, har man just hittat tre skelett, sannolikt från andra världskriget.

Som norska och svenska medier just rapporterat har tre skelett hittats på finsk sida vid Treriksröset, ett av de områden jag helst vandrar i.

Det här påminner om en historia jag själv blev delaktig i för några år sedan. Fjällvandrare fann då ett skelett i en tysk uniformsrock i Arjeplogs kommun. En norsk vän kunde efter mycket manuellt arkivletande identifiera personen. Det var en sovjetisk krigsfånge som rymt från slavarbete i Norge. Jag beskriver hela händelseförloppet i min bok Tyskar och allierade i Sverige, i vilken jag även tar upp Treriksrösets "SS-varulvar".

De nya skeletten behöver dock inte nödvändigtvis vara sovjetiska krigsfångar som flytt. De kan även vara tyska desertörer och rentav någon väldigt oväntad nationalitet eftersom det i området fanns alla möjliga fångar och i tysk uniform tjänstgjorde en mängd olika länders medborgare.

fredag 12 oktober 2012

Verklig James Bond-operation i Barents

Royal Navys örlogsflagga.

En ny brittisk bok om en topphemlig ubåtsoperation 1982 har nyss släppts. Det är rena rama James Bond och dessutom i närområdet, i Barents hav, och sannolikt inne på sovjetiskt territorialvatten.

Här är artikeln om detta men missa inte att även kolla på filmklippet.

Dykarna som nämns var antagligen inte några vanliga Royal Navy-dykare utan från Special Boat Service (SBS).

Ska bli intressant att ta del av hur nyheten om denna nya bok tas emot i Ryssland.

tisdag 9 oktober 2012

ÖB: "Största förändringen på 100 år"

Överbefälhavare Sverker Göranson idag.

ÖB tog idag upp "globala geopolitiska förändringar och [att] de kommer att påverka Sverige och därmed vår försvarsmakt". Han konstaterade även att "Försvarsmakten är mitt uppe i sin största förändring på 100 år".

Kort sagt bör du inte missa att själv se klippet ovan.

Norsk höjning och schweizisk varning

Särskilt Nordnorge och cyberförsvaret, som här presenteras, ska få mer pengar föreslår nu den norska regeringen.

Den norska regeringen vill rekordhöja anslaget för cyberförsvar. Den schweiziske försvarsministern vill att Schweiz även militärt ska förbereda sig för ytterligare europeisk instabilitet.

Den norska regeringen föreslår en ny ökning av det norska försvarsanslaget med 568 miljoner norska kronor och man vill särskilt förstärka Nordnorges försvar och cyberförsvaret, det senare vill man ska få ta del av en trettioprocentig anslagsökning.

Hittills har denna nyhet inte rapporterats av svenska medier, så vitt jag kan se. Inte heller förra veckans nyhet att Norge vill förlänga värnpliktigas grundutbildning med flera månader.

Lika okänt är att den schweiziske försvarsministern i helgen gick ut med en stark varning om läget i Europa och vill att schweizarna förbereder sig för ytterligare instabilitet. Den schweiziska försvarsmakten har börjat öva på nya scenarier och redan i december ska den schweiziske arméchefen presentera en plan för att skapa fyra nya militärpolisbataljoner.

Som denna blogg tog upp i våras har Schweiz, som är något mindre än Jämtlands län, ännu bland annat två pansarbrigader.

måndag 8 oktober 2012

Ryska stridspiloters lön

Ryska piloter gör här rätt för sin lön i bland annat nya T-50 (PAK-FA).

Det finska tidningsreportaget "Ryska försvaret trimmas i toppform" har nu även publicerats i den svenska Officerstidningen. Vad tjänar förresten en vanlig rysk löjtnant och hur blir det med den ryska värnplikten?

I Officerstidningen 7/2012 kan man nu alltså läsa det reportage om ryska stridspiloters nya verklighet som i somras publicerades i Finlands största svenskspråkiga dagstidning. Officerstidningens version av reportaget är lite bättre eftersom den även berättar om hur reportaget blev till, vilket är nästan lika intressant att läsa som själva reportaget.

Ryska stridspiloter flyger 2012 alltså varje dag till skillnad från i Finland där målet är att kunna flyga varje vecka. Piloten som Anna-Lena Laurén intervjuade har en lön på 2800 euro, som ett resultat av att alla officerare i början av 2012 fick lönerna tredubblade. Men vad tjänar en mer vanlig armélöjtnant? Det framgår inte av reportaget men togs just upp på engelska av RIA Novosti som påminde om att värnplikten blir kvar under överskådlig tid även om man hoppas att nära hälften av de väpnade styrkorna 2017 ska vara anställda. Alltså nära en halv miljon personer.

F.ö. har Anna-Lena Laurén en blogg på vilken hon ibland även tar upp militärhistoriska fynd i Ryssland.

fredag 5 oktober 2012

Hemvärn istället för armé?

Europa är åter i ett dramatiskt läge, Turkiet och Syrien beskjuter nu varandra. Klippet belyser att Turkiet blivit mer militärt självförsörjande.

Just hemkommen från en hemvärnsövning öppnar jag senaste numret av Tidningen Hemvärnet och läser chefredaktör Therese Åkerstedts ledare "Andra får betala" och därefter två finska rapporter med häpnadsväckande detaljer.

Åkerstedt skriver att "det går bra för hemvärnet", liksom jag själv just kunnat konstatera. Därmed inte sagt - och det påstår inte heller Åkerstedt - att allt skulle vara bra med hemvärnet. Så är inte fallet. Hennes "bra" syftar på att hemvärnet 2012 och för några decennier sedan är olika saker. Då var medelåldern hög och man kunde bara drömma om att få bandvagnar med mera. Åkerstedts budskap denna gång gäller inte hemvärnet utan det övriga svenska försvaret, "om vi kommer att ha något kvar".

Chefredaktören går igenom mer exakt vad som oroar henne vad gäller försvaret i sin helhet: försvarspolitiken, ekonomin, Prio och rekryteringen. Hon efterlyser en "realistisk och långsiktig försvarsplanering" men undrar även: "kommer vi att ha tid att återta vår militära förmåga?"

Åkerstedt tar även upp det fenomen som du just nu sitter (eller står) och tar del av: "bloggar och upprop om försvarspolitiken är ingen tillfällighet utan en symtom på sjukdomen kortsiktighet".

Jag tar inte illa upp. Tvärtom faktiskt. Jag är nog inte ensam "försvarsbloggare", om att egentligen önska göra något annat. Alltså, att blogga är givande, men för min del skulle jag egentligen vilja blogga enbart om militärhistoria, inte nutida händelser. Att jag ofta ändå skriver om nutiden beror på att svenska nyhetsredaktioner skurit ner sin bevakning av försvar och säkerhetspolitik. Av just den anledningen är denna blogg nu först med att tipsa om en ny finsk rapport om det ryska taktiska robotsystemet Iskander. Någon motsvarande öppen redovisning för det systemet torde inte ha publicerats någonstans. Klarspråket i rapporten "Russian Military Policy and Finland" är kanske ännu mer imponerande.

TILLÄGG 20:15
Läget mellan Syrien (som stöds av Ryssland) och Turkiet (som stöds av USA) har trots gränsöverskridande beskjutning med granatkastare och artilleri inte utvecklats till regelrätt krig mellan länderna men denna militära kartbild och tabell åskådliggör det allvarliga läget.

onsdag 3 oktober 2012

Sista skotten för Älvsborgs amfibieregemente

Kanone 39/kanon m/1942, känd från slaget om Normandie, vid den sista ceremonin för Älvsborgs amfibieregemente.

Henrik Lundberg är en hjälpsam läsare av min artikelserie om aktuella militära händelser, förband och vapen. Han har nämligen upplyst mig om något som jag missat, att det finns en till kanon m/1942 ("21:a") bevarad i Sverige.

I artikelserien MILITÄRT! har jag tagit upp att det inte bara var Tredje rikets pansar och pansarvärnsvapen som överlevde andra världskriget i många länders tjänst - även inom vårt kustartilleri fanns länge vapen som använts av tyska Wehrmacht. Jag berättade även var i Skåne och Blekinge de största pjäserna finns kvar idag men missade att ta upp den kanon m/1942 ("21:a") som står kvar utanför f.d. Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg.

Tack för påpekandet, Henrik, liksom tipset om klippet ovan och att du skickade bilden nedan.
Stillbild av samma kanon m/1942. Som synes närvarade även karoliner vid avslutningsceremonin 2006 för Amf 4 i Göteborg. FOTO: Henrik Lundberg

tisdag 2 oktober 2012

Gränsjägarna först med ny värnplikt

Sedan denna presentation av gränsjägarna gjordes har man bytt ut sina Ak 4 (AG-3) mot HK416.

Som denna blogg igår kunde berätta väljer Norge att satsa mer på värnplikt. Det förband som först får testa den nya värnplikten är GSV, intill ryska gränsen, där Norges gränsjägare utbildas.

Det var just gränsjägarna som 1968 var med om en väldigt dramatisk gränsincident som var nedtystad ända till 2008. SMB har sålt den hittills enda boken på svenska om denna händelse, Isfront, och jag vill starkt rekommendera den. Tyvärr är boken helt slutsåld, även på förlaget. Men jag kommer att ta upp händelsen mer i detalj i nästa, reviderade upplaga av Elitförband i Norden.

Apropå Norge är månadens förmånsfilm inom SMB, "Kvalificerat hemligt" en norsk film som jag personligen agerat för att den borde erbjudas på svenska. Den är helt enkelt superintressant om man är intresserad av SS, SOE och Norge. Den berättar oerhört gripande och skickligt om Norges mest fruktade quisling. Denne quisling var inte Vidkun Quisling utan Karl Marthinsen.

En annan bok i månadens Pennan & Svärdet (SMB-tidningen) är Kalla kriget, utgiven i somras och skriven av bland annat undertecknad. I den kan man läsa en del nytt om Sovjetunionens, Sveriges och Östtysklands krigsplanläggning under det klassiska kalla kriget. Men boken gör inte halt vid murens fall utan tittar även på den nutida rivaliteten mellan Ryssland och Nato.

Apropå mina egna böcker kommer här ett komplement till Tyskar och allierade i Sverige. Härom veckan fick Sverige ett nytt allierat minnesmärke. Den 22 september invigdes en minnessten i Byringe, där ett interneringsläger för personal ur sovjetiska flottan låg 1941-44. Det är på nio mils avstånd från Stockholm i Länna kommun. Totalt 164 sovjetiska sjömän bodde där i 20 lägerhyddor. Bredvid minnesstenen har det nu till slut satts upp en skylt som berättar hur det kom sig att dessa sovjetiska sjömän hamnade i Sverige. Rysk statsradio har på svenska uppmärksammat detta och Eskilstuna-Kuriren har en bild av den siste av de 164 sjömännen som ännu lever.

måndag 1 oktober 2012

Nya signaler och Finlands rekorddyra inköp

Enligt öppna ryska källor var det i förra veckan militärövningar i svenskt närområde omfattande över 13 000 soldater. I detta ryska TV-inslag från 27 september ses en landstigningsövning nära Norge.

Att den militära upprustningen i svenskt närområde redan påverkar Sverige bekräftades i förra veckan genom unika svenska militära uttalanden. Men att Finland nu investerar i ett rekorddyrt flygplan och Norge vill satsa mer på värnplikt är ännu inte rapporterat av svenska medier

Det är inte varje dag chefen för den svenska militära underrättelsetjänsten går ut i pressen och meddelar att signalspaningen mot Sverige "ökar år från år" och exemplifierar hur främmande makt testar den svenska incidentberedskapen.

Ett fenomen i förra veckan som inte heller förekommit sedan Sovjetunionens dagar var den mobiliseringsövning i ryska Karelen, alltså nära Finland, som utfördes men ännu inte rapporterats av någon svensk nyhetsredaktion. Den var inte enorm för ryska förhållanden, den omfattade 4000 soldater. Men det att en sådan mängd reservister nära Finland inkallas var nytt och övningen genomfördes samtidigt som en övning nära Norge där över 7000 soldater deltog. I den ryska TV-sändningen om övningen nära Norge (se ovan) tar en av de intervjuade officerarna upp att övningen innefattade för området nya moment, som nedskjutning av en främmande makts kryssningsrobotar.

Sammanlagt omfattade förra veckans ryska militärövningar i norr alltså över 13 000 soldater enligt ryska mediauppgifter. Det sammanlagda antalet deltagande stridsfordon, flygplan och helikoptrar är ännu oklart men som framgår av TV-inslagen övade man med alla sorters konventionella vapensystem samt atomubåtar. Detta delvis samtidigt som militärövningen Kavkaz 2012 pågick i södra Ryssland, som omfattade 7000 soldater.

Svenska redaktioner har hittills även missat att rapportera att Finland med nya teknikinköp vill få bättre koll på utvecklingen i närområdet. Det senaste finska flygplanet lär faktiskt bli Finlands hittills dyraste militära flygplan. Dess uppgift blir just det som chefen för den svenska militära underrättelsetjänsten särskilt tog upp: signalspaning.

Apropå flyg avser Ryssland under 2013 basera MiG-31 (världens snabbaste jaktflygplan) på arktiska Novaja Zemlja och Norge inför nu på försök 6 månaders längre grundutbildning för värnpliktiga. Om försöket faller väl ut får alla norska värnpliktiga göra 18 månaders grundutbildning. Idag är standardlängden 12 månader.

Se även Wiseman ang. det ökande intresset för hur pass snabb den svenska incidentberedskapen är.

torsdag 20 september 2012

Ny actionrulle med Putin och Makarov

Några höjdpunkter från årets hittills största ryska militärövning.

Kustlandstigning, luftlandsättning, pansaranfall och rejält med explosioner. Övningen Kavkaz 2012 inkluderade i princip allt man kunde önska sig.

Var övningen hälften så bra som filmklippet ovan får man väl gratulera. Snyggt med kamerorna utanpå stridsfordonen som kör ner i vattnet. Missa inte momentet efter 7:20, det ser lite farligt ut. Stilig logga förresten.

onsdag 19 september 2012

Nytt Arktis kommer med stormsteg

Inte sedan 1979 har så lite is uppmätts som nu. Filmen visar istäcket 2012 från januari till september.

Det arktiska sommaristäcket är nu det minsta som uppmätts sen satellitmätningarna startade 1979 och världens tre mäktigaste staters intresse för Arktis ökar nu ytterligare.

Det har de senaste dagarna kommit flera starka signaler om ökat geopolitiskt och säkerhetspolitiskt intresse för Arktis från såväl USA och Kina som Ryssland. Tyvärr hänger svenska medier inte riktigt med i denna omställning fast den redan inom loppet av de allra närmaste åren kan förändra vår egen vardag. Om du tycker att denna utveckling är viktig att känna till, dela gärna detta inlägg genom Facebook (en knapp för det finns ovan) eller genom att tipsa via e-post.

tisdag 18 september 2012

Attacken mot flygbasen

Stratfors färska analys av attacken mot flygbasen Bastion i Afghanistan.

Attacken i fredags mot flygbasen Bastion hade onekligen vissa likheter med de räder som specialförbanden SAS och LRDG utförde mot Luftwaffe-baser i Nordafrika under andra världskriget.

Med hjälp av bra spaning, planering, snabbhet och motståndaruniformer lyckades talibaner alltså åstadkomma den största amerikanska flygförlusten under en dag sedan Vietnamkrigets dagar. Det framkom just på David Cenciottis flygblogg att även förbandschefen finns bland de stupade, liksom flera andra detaljer.

Genom en historisk ironi fanns soldater ur brittiska SAS på plats, för att skydda prins Harry, vilket de fokuserade på. De som stred mot angriparna tillhörde RAF:s marktrupper, USMC och brandkåren.

måndag 17 september 2012

Sverige tar "oerhörd risk" med trasigt försvar

Professor Lars Calmfors tog ifjol bladet från munnen rejält i ekonomiska frågor, se klippet. Idag underkände han Sveriges försvar.

Både bland försvarsvänner och en hel del ointresserade lär dagens artikel om nya hotbilder mot Sverige och Expressens artikel om Mikael Holmströms text bli en snackis.

Men årets nog hittills viktigaste citat för svensk försvarsdebatt finns i en annan dagsfärsk artikel, i SvD:s ekonomibilaga, i vilken Lars Calmfors intervjuas. Mannen är inte bara professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, han är ordförande i regeringens eget finanspolitiska råd. Och vad sade då Calmfors? Han hade inte fått någon fråga om försvaret men svarade dock så här:

"På sikt vore det bra om Sverige hade ett försvar. Jag ser det som att man långsiktigt tar en oerhörd risk om man inte har ett försvar som fungerar, och det har vi inte idag. (citatet står i kolumnen med rubriken "Önskelistan")

Jag ska villigt erkänna att den alltid läsvärda signaturen "Peter Hammarberg" var först med att ta upp Calmfors-citatet, tidigare imorse. Sluta aldrig blogga, herr "Hammarberg".

fredag 14 september 2012

Amfibiekårens nedläggning eller återkomst?

Efter beskedet om ryska arktiska brigader började man i Norge skapa en "arktisk insatsstyrka" med KJK, Norges kustjägare, i spetsen.

ÖB flaggade under sommaren om en möjlig massiv förbandsnedläggning och Wiseman tog nyligen upp att om inte hela marinen ryker så är faran inte över för amfibiekåren. För den norska motsvarigheten är läget tvärtom.

Senast igår påminde den norska regeringen om att man vill stärka försvaret i Nordnorge och man satsar på att bygga upp en "arktisk insatsstyrka", en sorts motsvarighet till de ryska arktiska brigaderna med "kustjägarkommandot på Trondenes i förarsätet". Kustjägarkommandot, KJK, är Norges motsvarighet till amfibiekåren i Sverige. Trondenes ligger utanför Harstad, ovanför polcirkeln.

Medan framtiden för amfibiekåren, sedan 2005 bestående av en enda bataljon, är oviss satsas det alltså på de norska kollegorna.

För den som följt med i svensk försvarsdebatt de senaste dagarna kan det verka som om läget enbart ser mörkt ut men samtidigt kommer signaler om förändringar i svenskt synsätt på utvecklingen i närområdet. Härom veckan blev en analys av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) offentlig i vilken det bland annat heter: "I vårt närområde har samtidigt användandet av diplomatiska påtryckningar där militära maktmedel finns i bakgrunden blivit mer utbrett". Lite senare skriver FOI-analytikerna ovanligt kritiskt "Det ställer högre krav än tidigare på svensk förmåga att använda sina nationella verktyg, där försvars-, säkerhets- och utrikespolitik står i samklang. Klarar inte Sverige detta är risken att Sverige uppfattas som ett underskottsområde för regional säkerhet."

Sker då någon förändring på det försvarspolitiska planet? Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) redovisade tidigare i år en ny syn på utvecklingen i närområdet. Från Mats Johansson, en av moderaterna i riksdagen, kom ett utspel på DN Debatt härom veckan.

För nytillkomna läsare kan tilläggas att den norska regeringen höjde försvarsanslaget med sju procent i vintras och i juni beslutade sig för den största investeringen i armén genom tiderna.

Antalet ryska amfibiebataljoner (marininfanteri) baserade vid Östersjön är enligt öppna källor fem. Vid Barents hav nio. Därtill mindre enheter. Rysslands marininfanteri har till skillnad från nordiska motsvarigheter en hel del pansar och skall enligt ryska öppna källor vara helt ombeväpnade 2015.