tisdag 2 oktober 2012

Gränsjägarna först med ny värnplikt

Sedan denna presentation av gränsjägarna gjordes har man bytt ut sina Ak 4 (AG-3) mot HK416.

Som denna blogg igår kunde berätta väljer Norge att satsa mer på värnplikt. Det förband som först får testa den nya värnplikten är GSV, intill ryska gränsen, där Norges gränsjägare utbildas.

Det var just gränsjägarna som 1968 var med om en väldigt dramatisk gränsincident som var nedtystad ända till 2008. SMB har sålt den hittills enda boken på svenska om denna händelse, Isfront, och jag vill starkt rekommendera den. Tyvärr är boken helt slutsåld, även på förlaget. Men jag kommer att ta upp händelsen mer i detalj i nästa, reviderade upplaga av Elitförband i Norden.

Apropå Norge är månadens förmånsfilm inom SMB, "Kvalificerat hemligt" en norsk film som jag personligen agerat för att den borde erbjudas på svenska. Den är helt enkelt superintressant om man är intresserad av SS, SOE och Norge. Den berättar oerhört gripande och skickligt om Norges mest fruktade quisling. Denne quisling var inte Vidkun Quisling utan Karl Marthinsen.

En annan bok i månadens Pennan & Svärdet (SMB-tidningen) är Kalla kriget, utgiven i somras och skriven av bland annat undertecknad. I den kan man läsa en del nytt om Sovjetunionens, Sveriges och Östtysklands krigsplanläggning under det klassiska kalla kriget. Men boken gör inte halt vid murens fall utan tittar även på den nutida rivaliteten mellan Ryssland och Nato.

Apropå mina egna böcker kommer här ett komplement till Tyskar och allierade i Sverige. Härom veckan fick Sverige ett nytt allierat minnesmärke. Den 22 september invigdes en minnessten i Byringe, där ett interneringsläger för personal ur sovjetiska flottan låg 1941-44. Det är på nio mils avstånd från Stockholm i Länna kommun. Totalt 164 sovjetiska sjömän bodde där i 20 lägerhyddor. Bredvid minnesstenen har det nu till slut satts upp en skylt som berättar hur det kom sig att dessa sovjetiska sjömän hamnade i Sverige. Rysk statsradio har på svenska uppmärksammat detta och Eskilstuna-Kuriren har en bild av den siste av de 164 sjömännen som ännu lever.

Inga kommentarer: