måndag 1 oktober 2012

Nya signaler och Finlands rekorddyra inköp

Enligt öppna ryska källor var det i förra veckan militärövningar i svenskt närområde omfattande över 13 000 soldater. I detta ryska TV-inslag från 27 september ses en landstigningsövning nära Norge.

Att den militära upprustningen i svenskt närområde redan påverkar Sverige bekräftades i förra veckan genom unika svenska militära uttalanden. Men att Finland nu investerar i ett rekorddyrt flygplan och Norge vill satsa mer på värnplikt är ännu inte rapporterat av svenska medier

Det är inte varje dag chefen för den svenska militära underrättelsetjänsten går ut i pressen och meddelar att signalspaningen mot Sverige "ökar år från år" och exemplifierar hur främmande makt testar den svenska incidentberedskapen.

Ett fenomen i förra veckan som inte heller förekommit sedan Sovjetunionens dagar var den mobiliseringsövning i ryska Karelen, alltså nära Finland, som utfördes men ännu inte rapporterats av någon svensk nyhetsredaktion. Den var inte enorm för ryska förhållanden, den omfattade 4000 soldater. Men det att en sådan mängd reservister nära Finland inkallas var nytt och övningen genomfördes samtidigt som en övning nära Norge där över 7000 soldater deltog. I den ryska TV-sändningen om övningen nära Norge (se ovan) tar en av de intervjuade officerarna upp att övningen innefattade för området nya moment, som nedskjutning av en främmande makts kryssningsrobotar.

Sammanlagt omfattade förra veckans ryska militärövningar i norr alltså över 13 000 soldater enligt ryska mediauppgifter. Det sammanlagda antalet deltagande stridsfordon, flygplan och helikoptrar är ännu oklart men som framgår av TV-inslagen övade man med alla sorters konventionella vapensystem samt atomubåtar. Detta delvis samtidigt som militärövningen Kavkaz 2012 pågick i södra Ryssland, som omfattade 7000 soldater.

Svenska redaktioner har hittills även missat att rapportera att Finland med nya teknikinköp vill få bättre koll på utvecklingen i närområdet. Det senaste finska flygplanet lär faktiskt bli Finlands hittills dyraste militära flygplan. Dess uppgift blir just det som chefen för den svenska militära underrättelsetjänsten särskilt tog upp: signalspaning.

Apropå flyg avser Ryssland under 2013 basera MiG-31 (världens snabbaste jaktflygplan) på arktiska Novaja Zemlja och Norge inför nu på försök 6 månaders längre grundutbildning för värnpliktiga. Om försöket faller väl ut får alla norska värnpliktiga göra 18 månaders grundutbildning. Idag är standardlängden 12 månader.

Se även Wiseman ang. det ökande intresset för hur pass snabb den svenska incidentberedskapen är.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att Sverige gör en totalt annorlund analys utav omvärlden än vad som görs i Oslo och Helsingfors .....

Anonym sa...

Oroande att detta inte rapporteras i svenska medier.

Carl