tisdag 18 december 2012

Ny satsning på största ryska elitförbandet

Dagens besked om satsning på fler yrkessoldater, nya stridsfordon och utbildning i främmande språk inom VDV

Det har varit flera olika besked om nya stridsfordon för Rysslands största elitförband, luftlandsättningstrupperna (VDV). Idag bekräftades dock tidigare uppgifter om pansarproduktion och samtidigt meddelades att utbildning i främmande språk prioriteras upp inom VDV.

Tidningen Vzgljad och flera andra ryska medier rapporterar idag att vice premiärminister Dmitrij Rogozin, med särskilt ansvar för vapenindustrin, bekräftat att nya stridsfordon för VDV ska tillverkas igen och att de första tjugo ska levereras under det första kvartalet av 2013. Det blir tio tungt beväpnade stridsfordon BMD-4M (med både 100 och 30 mm kanon) och tio lätt beväpnade Rakusjka. Den totala mängden BMD-4M som man kan komma att tillverka nämndes inte idag men enligt tidigare uppgifter kan det röra sig om över ett tusen BMD-4M. Antalet Rakusjka är oklart.

Förklaringen till att vapenindustrin kan leverera de första stridsfordonen redan om några få månader är att man redan utvecklat dem under några års tid och haft ett mindre antal i tjänst. Som denna blogg tidigare rapporterat var dessa med om de stora fallskärmsövningarna 2010.

Idag (se klippet ovan) bekräftade VDV-chefen general Sjamanov i Zvezda, rysk militär-TV, ännu en gång att satsningen på BMD-4M och Rakusjka är beslutad och samtidigt uppgav samma källa att den nye försvarsministern bestämt att antalet yrkessoldater inom VDV måste öka och att samtliga VDV-officerare ska utbildas i främmande språk. Fram till nu har språkutbildning inte varit generell inom VDV:s officerskår.

En presentation av BMD-4M som visar dess framkomlighet vintertid.

2 kommentarer:

joners sa...

VDV är väl ganska offensiva av sig ? Inte så mkt för försvar av områden

Jocke vB sa...

Den 55-årige VDV-chefen Vladimir Anatolevitj Sjamanov torde vara en av de personer som har bäst koll på vad som faktiskt och praktiskt fungerar inom den ryska krigsmakten. Han är en fighter som deltagit i konflikten i Nagorno-Karabach 1992, stred i Tjetjenien i mitten av 1990-talet och var med i Dagenstan 1999. Han basade för de ryska styrkorna i Georgien och i Abchazien 2008.
Innan han blev chef för VDV 2009 ansvarade Sjamanov för den ryska krigsmaktens stridsträning. Det finns därför all anledning att ta hans ord på allvar särskilt i de stycken som gäller utbildning i utländska språk. Inom detta område kommer VDV att hamna på samma höga nivå som de ryska Spetsnazförbanden.