torsdag 27 december 2012

Kinas världskrig

Man kan påstå att för Kinas del började andra världskriget inte 1939 utan 1937, som "City of War: The Story of John Rabe" handlar om.

Var tionde invånare på Grönland kan om några år vara kines, rapporterar idag DN (artikeln ännu ej online). År 2012 blev, trots inbördeskriget i Syrien med mera, ännu ett år då Kinas fortsatta utveckling framstår som det kanske viktigaste skeendet.

Därför var det ytterst vältajmat av Antony Beevor att i sin senaste bok lyfta fram Asiens andra världskrig. Och därför är nummer 1/2013 av Militär Historia ett så viktigt nummer, det innehåller en synnerligen givande artikel av Lars Ericson Wolke som sammanfattar det krig mellan Kina och Japan som pågick inte mellan 1939 och 1945 utan 1937 och 1945. Ett krig fullt av för de flesta okända ingredienser, inte minst tyska. Därför är också artikelrubriken klockren, "Världskrigets glömda front".

För några år sedan besökte jag platsen i utkanten av Peking där Japan startade kriget, Marco Polo-bron.

Militär Historia berättar även om de entusiaster som till sommaren ska genomföra en ny militärhistorisk radioexpedition i spåren av operation Sepals. Ytterligare en höjdare i samma nummer är artikeln "Flygbladet som slog ut flygvapnet" av Eino Tubin. Extremt läsvärt om psykologisk krigföring...

Gott nytt år, trots allt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Eino Tubin, en gammal klasskamrat om jag inte minns fel. Vad gör han nu?