måndag 5 december 2011

Zjirinovskij framåt i Murmansk

Bilden av Zjirinovskij som jag tog kort före hans rekordval 1993. Finland syns i kartan som del av Ryssland i partiemblemet bakom Zjirinovskij.

Nationalistledaren Zjirinovskijs parti Liberaldemokraterna (LDPR) har fått fler röster än på åratal, i Murmanskområdet nära 20 procent. Detta innebär nästan lika många röster som partiets rekordresultat 1993.

Nationalistledaren och översten i reserven med mera Vladimir Zjirinovskij - som otaliga gånger hotat flera stater - har enligt de senaste officella uppgifterna från Murmansk, översatta av den norska sajten BarentsObserver, gjort sitt bästa val på länge i det enda ryska län som gränsar både till EU-landet Finland och Nato-landet Norge. Det senaste resultatet, efter att 96 procent av Murmanskrösterna räknats, är på 19,53 procent och att jämföra med det från parlamentsvalet 2007, då partiet erhöll 12,59 procent.

Nationellt gick LDPR också framåt, men inte lika kraftigt, från 8,1 procent 2007 till kring 12 procent. Zjirinovskij hävdar liksom många andra ryssar att stort valfusk förekommit och att hans resultat i själva verket var ännu bättre, men sannolikt lär slutresultatet kvarstå.

Kommunistpartiet KPRF gjorde uppenbarligen ett bra val nationellt med en uppgång från 11,57 till 19 procent. Partiets ökning i Murmansks oblast är från 17,47 % (2007) till kring 22.

Zjirinovskij har under 2011 närmat sig andra ryska nationaliströrelser. Icke desto mindre kommer idag uppgifter från en av Rysslands största TV-kanaler om att KPRF som ett resultat av gårdagens val söker närmare samarbete med LDPR. Som tidigare nämnts har Zjirinovskij i år satsat på Rysslands "forna storhet" och armé. Vilken tur att LDPR 2009 plockade bort Finland från sitt partiemblem.

Inga kommentarer: