fredag 2 december 2011

Häftiga finska nyheter


Nu kommer nya uppgifter om Finland under kalla kriget och framtidens finska försvar. Denna video om finska armén av idag är svårslagen.

Igår kväll blev en lång rad avslöjanden om Finland under kalla kriget utlagda på nätet av den ansedda brittiska tidskriften Economist. Skulle tro att detta kommer väcka en del uppmärksamhet åtminstone i Finland.

Finlands nutida försvarsmakt kommer att genomgå en rätt kraftig makeover de närmaste åren, fler detaljer om denna blev nyligen kända och presenteras här på engelska. Det verkar som om man vill få mer rörliga markförband och betalar detta med antalsreduceringar. Man vill också befrämja "personal initiative" och "cunning" (dvs slughet). Har ingen bra svenskspråkig källa angående detta, men det kanske någon av bloggläsarna har?

17 kommentarer:

Fria kriget sa...

"Brigadier General Parkatti says that the planning is for a more efficient use of intellectual resources, and the encouragement of personal initiative and cunning"

Låter som de implementerar någon form av organiserad guerilla-taktik, applicera taliban-doktrin i fosterlandsförsvar. Dags att ta in lite motståndsmän från diverse moderna konflikter som instruktörer?

Anonym sa...

En bra och välgjord film.

Engström sa...

Ahh tänk om vi också hade ett försvar.

Anonym sa...

Ledningsförband, specialförband, rörlighet och eldkraft var rubrikerna.

Intressant att filmen visade mest snö.

adam7 sa...

Största delen av "AVSLÖJANDENA" finns i Jukka Rislakkis bok, "Paha Sektori" (namnet blir Den dåliga sektorn/The Bad sector), vilket namn hänvisar till Finland läge. Har den i hyllan.

Omstruktureringen av armen är både organisationell. dvs. sammansättningarna ändras + de får mera eldkraft, och taktisk, dvs. man ändrar på taktiken.

Varken Svenska YLE, Hufvudstadsbladet eller Vasabladet har hittat detta ännu. Kollade även Västra Nyland från Ekenäs, där Dragsvik garnison finns, men de verkar alla sova.

Det kommer nog även på svenska.

Det finns inte ännu på finska på militärens sajt.

Du kunde lägga detta
http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/?1dmy&urile=wcm%3apath%3a/ru+puolustusvoimat.fi/puolustusvoimat.fi+ru/forsvarsmakten/aktuellt/temaartiklar/bilderna+som+bevaringarna+skapat+paminner+om+forodelsen

under fokus tills det.

adde sa...

äsh,

glöm länken.

bilderna var i förra söndagens Helsingin Sanomat, men de är inte bakom en öppen länk ännu.

man hade kombinerat nya foton med foton efter bombskador - så skulle det se ut....

Anonym sa...

Finnarna kan man lita på. Sega och kraftiga. Hoppas de kommer och hjälper oss om vi behöver det någon dag...

Fredrik sa...

haha. är det inte snarare ett lite töntigt försök att dramatisera med musik och inklippta effekter?

Anonym sa...

Jukka Rislakki menade att världen var en hårsmån från ett kärnvapenkrig och att hotet hängde kvar länge.

Han visar hur spåren av kärnvapenprov och -olyckor syns än idag och var man skulle ha bombat. Det finns också underrättelsebilder.

adam7 sa...

@Fria kriget

Nej, det handlar det inte om.

Organisationen

Organisationsförändringen startar från infanterigruppnivå, där man nu har 1+5, dvs gruppchef + 5 man, varav en har ett lätt maskingevär, resten stormgevär (er terminologi kulspruta och automatkarbin), indelade i tre stridspar. Den nya gruppen och dess indelning skulle vara 3 patruller på 3 man, av vilka 2 patruller har lätt mg och en patrull ett prickskyttegevär. Resten av mannarna har stormgevär/automatkarbin.

Radio skall även tillföras på gruppnivå, dvs. gruppchefen får radio och terminal. Även utrustning nattsikten kommer att tillföras på gruppnivå, till en del i gruppen.

Pluton och kompanisammansättningarna kommer att ändras en del, vad jag förstår, så att de får mera integrerade stöddelar som mera eldledning och mera pansarvärn. Tidigare underställdes tilläggsstyrka, utöver de organiska delarna som redan fanns, antingen från artilleriet eller från bataljonen.

Då man pratar om stridsgrupper, skall dessa vara i storlek 2 infanteribataljoner + en artilleribataljon som organiskt hör till stridsgruppen. En finsk artilleribataljon innehåller i dag 18 pjäser.

Taktik

Genom att bilda mindre enheter än brigader men större än bataljoner med integrerat artilleri, och genom att stärka eldkraften i organisationen, strävar man till bättre rörlighet och större förmåga till att förfoga Fi förluster.

De regionala trupperna skall inte vara B-klassens trupper med äldre utrustning, som sitter i nergrävda positioner i igelkottsförsvar, utan de skall vara kapabla till rörlig krigsföring.

Det är ingen gerillataktik som detta är frågan om.

Första gången kom detta fram redan i juni, men det blev inte skriverier i traditionell media om detta. Ni kan prova meed någon av nätets översättningstjänser:
http://www.reservilainen.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=828:alueellisille-joukoille-uusi-taistelutapa&catid=187:42011&Itemid=123

Lars Gyllenhaal sa...

Tack Adam7!

J.K Nilsson sa...

En grupp på sex man? Det känns lite väl skakigt, ungefär som den svenska reduktionen av stridsflygdivisionerna till 75% av ursprungliga storlek. Jag ser enbart taktiska svårigheter.

J.K Nilsson

adam7 sa...

@J.K. Nilsson

man är alltså nuvarande storleken på den "normala" finska infanterigruppen. Inom den nuvarande gruppen har även ett av de nämnda stridsparen ett antal pansarskott.

I nuvarande stadsjägartrupper består gruppen av åtta man (2 uo + 6 man) och där finns ett lätt mg + 1 skarpskyttegevär + 6 stormgevär), dvs 4 stridspar.

Den nya infanterigruppen finns alltså nio man.

----

Och ännu om stridsgrupperna. Det är avsett att dessa sedan skall kunnas kombineras rätt fritt till större avdelningar, enligt behov.

Finska armen använde ju, lika som tyskarna, redan i 2:a världskriget ofta tillfälligt sammansatta avdelningar. Problemet när man lånade en bataljon från höger och en från vämnster, var att stabsarbetet och samarbetet blev rörigare.

Genom att göra klossarna mindre, men samtidigt mera eldkraftiga ser man fördelar. Enligt uppgift skall detta nya stridssätt även vara provat i ett antal krigsspel.

J.K Nilsson sa...

Smalare men vassare, jo man tackar ett inte helt okänt koncept...

Men vadan en nio man stark grupp? Tre stridspar och en triss. Hur manövrerar man en sådan grupp?

J.K Nilsson

adam7 sa...

Nej, inte "tre stridspar och en triss" utan tre patruller på tre man, dvs. tre triss.

Och om man nu har haft tre stridspar, blir det ju inte värst mycket annorlunda. Med två underofficerer (gruppchef och vicechef) i gruppen, mot nuvarande en och en vicechef som är korpral (korpral i Finland tillhör manskap), blir ju initiativförmågan bättre i medeltal.

Vad jag förstår, har gruppchefen fortfarande tre klossar att hålla reda på, men då de tidigare var stridspar blir de tremanna patruller.

Men detta är ju baserat på knapphändig info i pressen och grejor som man får se hur de genomförs.

Ja ännu en greja om gruppens vapen. Tidigare (nu) har gruppen även haft ett antal pansarskott. Det har inte sagts något om dessa. En del av pansarskotten börjar emellertid vara i sin lagringstids ände, vilket torde betyda att man är tvungen att välja en ersättare. Då dessa (finsk beteckning 66 KES 88) eg. M72 LAW, vilka lisenstillverkats i Norge,funnits i ganska rikligt antal, blir det intressant att se vad man nu anskaffar i stället.

Anonym sa...

Och den sista 90:an som man klippt in är svensk.Lätt att se på rekylmanteln och vagnchefsluckan även om man redigerat bort flamdämparen.

Jag ställer mig rätt så tveksam till att man skall leka blitzkrieg med lokalförsvaret. Med vilka fordon och vilken skyddsnivå. Låter lite som IB77.

/Pansargrenadjären

Ålänningen sa...

Ser att finska styrkorna följer upp med gerilla taktiken från sina gamla hjältar och hur effektiva de var under finska vinterkriget och fortsättningskriget, Lauri Törni och Timo Häyhä, kolla t.ex. deras uppgifter på YouTube. Lauri Törni blev en legend genom att ha varit yrkesofficer i 3 länders militärstyrkor, legendarisk i åtminstone 2 av dem, Finland och USA. Timo kallades "The white death" av ryssarna medan Lauri var slugast av dem alla.