onsdag 30 november 2011

Fallskärmstrupper i valfilm


Alla sju deltagande partiers valfilmer i rad. Vid 0:50 kommer rädda västpolitiker (vad säger Obama?), vid 1:15 kommer luftlandsättningstrupper och orden "försvara sitt land".

Den ryska valvideon med sex i röstbåset har fått stor uppmärksamhet även i Sverige, men hur är de andra partiernas valfilmer?

Söndag 4 december är det parlamentsval i Ryssland. Det ledande partiets rätt sexiga valvideo riktad mot unga väljare har fått mycket uppmärksamhet utomlands inklusive i Sverige. Men de andra partiernas filmer är också intressanta, kanske särskilt Vladimir Zjirinovskijs, i vilken han själv uppträder i FN i Sovjetledaren Nikita Chrustjovs kläder. Han bankar även med en sko liksom Chrustjov uppges ha gjort i FN 1960. Hans slutkläm är att hans parti vill "återge Ryssland dess forna storhet!"

Fornstora dar figurerar i viss mån även i kommunistpartiets (KPRF) och partiet Rysslands patrioters filmer. I den senare använder man luftlandsättningstrupper (VDV) för att illustrera partiets försvarsvänlighet.

Enligt flera undersökningar är Zjirinovskijs parti LDPR på väg uppåt i väljarsympatierna. Det verkar bli 2 till 3 procent mer än i senaste parlamentsvalet (8,1 procent 2007, i presidentvalet 2008 fick Zjirinovskij 9,4 procent). Låt oss därför spana in en till av partiets nya filmer, som handlar specifikt om ryska armén:Filmen fokuserar på att den ryska regeringen lägger ner en massa förband och har avskedat tiotusentals äldre officerare. Att man samtidigt skapar 39 nya brigader så att det 2020 ska finnas 109 brigader är inte med. Budskapet är att Ryssland enbart nedrustar och, som Zjirinovskij avslutar filmen med, "Ingen armé - inget Ryssland!"

Inga kommentarer: