fredag 9 december 2011

Årets bakhåll


Ett "elektroniskt bakhåll" av Iran skall ha möjliggjort att man erövrade den amerikanska smygdrönaren. Ì klippet ses drönaren på nära håll och Pentagon kommenterar kapet.

Som Krigsvetenskapsakademiens forum tagit upp konvergerar just nu nyheter från Barents hav, Medelhavet, Iran och Kaukasien.

Den ryske utrikesministerns ord om en en repris av Georgien-konflikten 2008 tål att läsas noga och här finns lite mer om dem på engelska från ryska statsmedia.

Slutligen några färska uppgifter om drönarens sista uppdrag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant...
Farkosten har galler för luftintaget som reducerar radargensvaret jfr luftintag på vissa av korvetterna. Dessutom antyder avsaknaden av facettformad uppbyggnad på att ett lager med radarabsorberande material sk. RAM används. Nackdelen med en RAM-belagd kurvatur-yta är att det ger ifrån sig gensvar lättare om den är nedsmutsad och blir utsatt för radarbelysning. Dessutom är tjockleken på skiktet anpassad mot vissa specifika frekvenser. Amerikaner använder hela armeer med underhållspersonal för att hålla efter signaturerna. Mycket dyrt och tidskrävande.

Man måste beundra Iraniernas (eller dess hjälpande storebror) för denna kupp.