måndag 19 december 2011

Verklighetens "Saving Private Ryan"

Ralph Goranson ledde sina rangers från Normandie till Tjeckoslovakien. Bilden kommer från boken "Svenskar i krig".

Verklighetens Captain Miller i "Saving Private Ryan", spelad av Tom Hanks, är svenskamerikanen Ralph Goranson. Nu kan du höra honom själv berätta om sina upplevelser i Normandie 1944.

Tom Hanks spelar i den berömda filmen chef för C-kompaniet inom 2. rangerbataljonen på D-dagen. En hel del av vad Tom Hanks gör i filmens början stämmer överens med verkligheten. Men det namn Hanks har fått i filmen är helt påhittat. I själva verket hette kompanichefen Ralph Goranson, ursprungligen Göransson. Jag var i kontakt med honom och två av hans barn i samband med att jag skrev Svenskar i krig tillsammans med Lennart Westberg.

Goranson lever ännu men har sedan några år svår minnesförlust, vilket dock hans son tycker har sina goda sidor eftersom hans pappa var med om många hemska upplevelser som länge plågade honom.

Vill man veta mer om Goranson och höra hans röst finns det en mycket prisvärd bok på engelska om D-dagen som inkluderar två CD-skivor med intervjuer, Voices of Valor av Douglas Brinkley & Ronald J. Drez. Boken inklusive skivorna erbjuds just nu till bonuspriset 175,- + 25 bonuspoäng (eller 210,-) inom SMB

Anledningen till att Goranson inte är mer känd är nog att han aldrig har eftersträvat att bli känd. Han kunde till exempel i samband med premiären av "Saving Private Ryan" ha gjort ett medialt utspel men han ville inte få mer uppmärksamhet.

En annan bok i senaste Pennan & Svärdet är Hur man vinner på slagfältet, som erbjuds till premiebokspriset 98,-. Jag har nyligen börjat läsa den och kan säga att det nog är en av årets mest prisvärda böcker. Detta är en välgjord och grafiskt tilltalande lärobok i taktik som bör vara givande för många inom Försvarsmakten eller som på fritiden sysslar med krigsspel.

Boken lyfter fram de mest framgångsrika exemplen på taktik som använts på slagfälten under historiens gång.

Inte lika billig men dock klart prisvärd är den militärhistoriska atlas över andra världskriget som också erbjuds i senaste Pennan & Svärdet:

Boken innehåller 170 kartor i färg, är snyggt utformad och som sig bör i storformat.

Jag var i London för några år sedan och köpte en liknande bok. Jag gav bort den till en vän och insåg sedan att jag hade fortsatt behov av den. Nu är allt i ordning igen.

Inga kommentarer: