lördag 31 december 2011

Svenska hjältar finns

Värnpliktige piloten Olle Malmsten. Var sjätte kurskamrat vid "reservflygskola 2" omkom i olika flygincidenter under andra världskriget.

Han anmälde sig till finsk, norsk och brittisk krigstjänst men fick av olika skäl inte tjänstgöra. Dock blev han beskjuten av tyskarna, i svensk tjänst. Detta var han inte ensam om, men på andra sätt var Olle Malmsten en mycket speciell svensk flygare, idrottsman och - framför allt - hedersman.

Jag skriver dessa rader med anledning av att jag härom dagen nåddes av budet om Olles död. Vi hade kontakt senast för två månader sen och desto mer under våren. I maj släpptes Tyskar och allierade i Sverige, som är tillägnad Olle och i vilken hans nära-döden-upplevelse med tyskarna finns beskriven.

Olle Malmstens silvervingar, tecknet för att han var värnpliktig flygförare.

Under andra världskriget dog 782 svenskar i svensk uniform, inte bara av egna minor och handgranater utan även på grund av tyskt flyg och sovjetiska ubåtar. Flygvapnets offer för att värna våra gränser var särskilt tungt, exemplifierat av att 9 av Olles 54 kurskamrater - alltså var sjätte man - avled i sina flygplan under andra världskriget och troligtvis ännu fler under kalla kriget (exakt hur många i militära/civila haverier återstår att klarlägga).

Den sista bilden jag tog av Olle, med hans favoritflygplan, J 8 Gloster Gladiator. Det var i en sådan han nyårsdagen 1941 blev beskjuten.

I en kommande bok berättar jag i detalj om Olles försök att komma ut i aktiv tjänst för Finland, Norge och RAF. Jag har nämligen kopior av dokumenten om hans försök att få komma med och göra en insats mot Stalin och Hitler. Det blev alltså inget för Olles del men spännande läsning är det dock.

Olle flög totalt 74 olika flygplanskonstruktioner och i denna artikel kan du läsa mer om hans svenska tjänstgöring.

Vila i frid Olle och tack för att du flög för oss.

UPPDATERING 2/1: Har ändrat siffror ovan pga. ett felaktigt antagande av mig, se kommentarerna nedan.

fredag 30 december 2011

Största hoten under 2012?


Rysk stats-TV visade igår flera intressanta filmklipp från det laddade Hormuzsundet.


Kinesisk statlig TV igår om det spända läget kring Hormuzsundet.

DN publicerade idag en artikel om framtida hot mot Sverige. Grundkällan har redan kommenterats på ett intressant sätt av bloggare som Lars Wilderäng.


I övrigt se krigsprognosen för 2012.

Vill du koppla av från den bistra nutiden vill jag rekommendera att du spanar in denna historiska resa med terrängbilar på Kola. Se den i storformat eftersom landskapen är rätt fantastiska.

Ryssland glömde varsla om ubåten?

Trots att Ryssland och Norge har ett avtal om att varsla om den typ av olycka som inträffade igår kom det ingen rysk info. Det var norska myndigheter som fick begära information. Detta uppger norska TV2.

Branden skall ha pågått i nio timmar men har nu släckts. Atomubåten har inte helt nedsänkts, som tidigare uppgifter tydde på.

Avståndet från Rosljakovo, där atomubåten ligger, till den norska gränsen är fågelvägen tio mil. Andra avståndsuppgifter har förekommit i medierna men avser bilvägen som är dubbelt så lång.

Från Rosljakovo till Murmansks stadscentrum är det drygt en mil.

Brinnande atomubåten har sänkts

Norska TV2 bekräftar att den brinnande ryska atomubåten Jekaterinburg nu har sänkts. Tidigare idag var ubåten en mindre nyhet i svenska radionyheter (SR). Ingen nyhetsredaktion som kollat avståndet till Norge, 10 mil, och betänkt konsekvenser för närmaste hav, dvs Barents hav?

onsdag 28 december 2011

Årets US Navy SEAL

SEAL-amiralen McRaven anses av TIME vara årets näst mest viktiga person. FOTO: U.S. Special Operations Command, Mike Bottoms

Man kan tycka att Newsweek är bättre, men så här års dominerar ändå TIME på grund av att man i årets sista nummer utser Person of the Year. Att demonstranten, alltså ingen konkret person, blev året val har tagits upp av flera svenska medier. Ingen verkar, så vitt jag kan se, ha rapporterat om tvåan.

Andraplatsen gick till amiral William McRaven, som var den US Navy SEAL som var chef för den slutgiltiga operationen mot Usama bin Ladin. Artikeln ifråga är inte främst läsvärd för vad den säger om räden mot bin Ladin utan på grund av att den ytterligare klargör hur mycket specialförbandens roll - särskilt USA:s - har ökat inom krigföringen under de senaste åren.

Denna bloggs läsare har också tydligt visat intresse för SEAL-räden genom att den läsar-genererade listan över de fem totalt sett mest lästa inläggen (kolla till höger om denna text) har inlägget om räden i toppen. Notera att inte alla inlägg har en illustration i listan - av något teknikskt skäl - men i själva inläggen (klicka så kommer du fram till dem) finns det dock filmer/bilder.

F.ö. rapporterade svenska medier inte heller om den stora säkerhetspolitiska händelsen under julen, ur nordisk synvinkel. Vad syftar jag på? Att ryska och därefter hundratals utländska medier på kvällen den 23 december rapporterade att Ryssland lyckats tidigarelägga den dubbla Bulava-avfyrning från Nordkalotten som var på tapeten för några veckor sedan. Stridsdelarna lyckades alltså träffa målen långt borta i Sibirien och därmed ser framtiden strålande ut för både Bulava och de nya ubåtarna med det nya vapensystemet, som är Rysslands dyraste.

onsdag 21 december 2011

Sovjetunionens upplösning 20 år


Den 25 december 1991, klockan 19:32. Sovjetunionen upphör att existera. Den som laddat upp denna video har skrivit den 26 december, vilket är fel.

Jag läser en bok som handlar om en dag i Sovjetunionens liv, den sista. Därav titeln Moscow, December 25 1991: the Last Day of the Soviet Union. Författare är Conor O’Clery som inte för inte blivit utnämnd till Irlands främste journalist, två gånger.

Ni minnesgoda läsare kanske minns att jag tillbringade våren det året, 1991, i Sovjetunionen, som student vid ett språkinstitut. Boken är nog i sig en kraftig läsupplevelse men var man i Moskva vid denna tid så blir den extremt läsvärd kan jag lova.

De sista lästipsen jag vill komma med före julhelgen handlar bägge om hur det förgångna ständigt gör sig påmint, på olika sätt. Andra världskrigets minor är nämligen extra aktuella i Tyskland och i Argentina och Storbritannien spökar Falklandskriget, som nästa år fyller 30. Jag kommer att återkomma till Falklandskriget i min artikelserie MILITÄRT! under 2012.

Därmed är det sluttipsat fram till någon av mellandagarna och jag önskar dig en riktigt God Jul med många lässtunder, även av icke-krigisk natur ;-)

tisdag 20 december 2011

Jag gick på diktatorns skola


För bara lite mer än ett år sedan framträdde Kim Jong Un offentligt för första gången, vid denna militärparad. Nu tar han över Nordkorea.

Jag berättar exklusivt för er som läser MILITÄRT! om när jag gick på Kim Jong Uns skola i Schweiz och kommer med en prognos om Korea 2012 baserad bland annat på vad jag vet om den numera fyrstjärnige generalens skolgång.


Om du inte redan läser min artikelserie MILITÄRT! så måste du anmäla dig på seriens hemsida senast imorgon bitti för att inte missa den extrainsatta artikeln om Nordkorea som jag skrev idag.

För övrigt bör man absolut känna till varför den 15 april 2012 blir ett så viktigt datum i Nordkoreas historia.

måndag 19 december 2011

Verklighetens "Saving Private Ryan"

Ralph Goranson ledde sina rangers från Normandie till Tjeckoslovakien. Bilden kommer från boken "Svenskar i krig".

Verklighetens Captain Miller i "Saving Private Ryan", spelad av Tom Hanks, är svenskamerikanen Ralph Goranson. Nu kan du höra honom själv berätta om sina upplevelser i Normandie 1944.

Tom Hanks spelar i den berömda filmen chef för C-kompaniet inom 2. rangerbataljonen på D-dagen. En hel del av vad Tom Hanks gör i filmens början stämmer överens med verkligheten. Men det namn Hanks har fått i filmen är helt påhittat. I själva verket hette kompanichefen Ralph Goranson, ursprungligen Göransson. Jag var i kontakt med honom och två av hans barn i samband med att jag skrev Svenskar i krig tillsammans med Lennart Westberg.

Goranson lever ännu men har sedan några år svår minnesförlust, vilket dock hans son tycker har sina goda sidor eftersom hans pappa var med om många hemska upplevelser som länge plågade honom.

Vill man veta mer om Goranson och höra hans röst finns det en mycket prisvärd bok på engelska om D-dagen som inkluderar två CD-skivor med intervjuer, Voices of Valor av Douglas Brinkley & Ronald J. Drez. Boken inklusive skivorna erbjuds just nu till bonuspriset 175,- + 25 bonuspoäng (eller 210,-) inom SMB

Anledningen till att Goranson inte är mer känd är nog att han aldrig har eftersträvat att bli känd. Han kunde till exempel i samband med premiären av "Saving Private Ryan" ha gjort ett medialt utspel men han ville inte få mer uppmärksamhet.

En annan bok i senaste Pennan & Svärdet är Hur man vinner på slagfältet, som erbjuds till premiebokspriset 98,-. Jag har nyligen börjat läsa den och kan säga att det nog är en av årets mest prisvärda böcker. Detta är en välgjord och grafiskt tilltalande lärobok i taktik som bör vara givande för många inom Försvarsmakten eller som på fritiden sysslar med krigsspel.

Boken lyfter fram de mest framgångsrika exemplen på taktik som använts på slagfälten under historiens gång.

Inte lika billig men dock klart prisvärd är den militärhistoriska atlas över andra världskriget som också erbjuds i senaste Pennan & Svärdet:

Boken innehåller 170 kartor i färg, är snyggt utformad och som sig bör i storformat.

Jag var i London för några år sedan och köpte en liknande bok. Jag gav bort den till en vän och insåg sedan att jag hade fortsatt behov av den. Nu är allt i ordning igen.

söndag 18 december 2011

Spetsnaz, bästa utländska lag


Klippet handlar efter 0:38 om det ryska spetsnazlaget.

Spetsnaz ur ryska FSB (Federala säkerhetstjänsten) blev bästa utländska lag under SWAT Roundup 2011, ett sorts VM för SWAT-förband (Special Weapons And Tactics).

Sex amerikanska SWAT-teams kom före ryssarna. Totalt var det 59 lag som var med ända till slutet, huvudsakkligen från USA. En av polisdeltagarna från Stockholm syns här, som kom på plats 44 i år.

Individuellt totalsegrade en av spetsnazoperatörerna, Michail Nagajev, med flera minuter. Nagajev blev därmed årets "super SWAT cop". Tre av hans kollegor gick det även bra för och en av svenskarna, Tobias Holmberg, kom på sjunde plats.

fredag 16 december 2011

Benet bortskjutet men vill tillbaka


En liten inblick i vardagen för Emil Selbergs förband i Afghanistan.

Skyttegruppchefen Emil Selbergs tjänstgöring i Afghanistan slutade med att han i en eldstrid förlorade ett ben. Nu vill han återvända.


Vad ska man säga? Jag tar av mig hatten för dig, Emil, och alla dina kamrater som idag får medalj på P 4 i Skövde.

F.ö. tillbringade jag sommaren 1989 på P 4. En fin tid.

torsdag 15 december 2011

Sveriges främste ingenjör


En färsk sammanfattning av Christopher Polhems arv till eftervärlden.

Christopher Polhem var inte militär men betyder mycket för Sveriges ingenjörer, både civila och militära. Han kallas ibland till och med Sveriges da Vinci. Nu på söndag firas han 350-årsdag.

Jag gratulerar min vän, författarkollegan, Rommel- och Libyenexperten med mera Karl-Gunnar Norén till uppmärksamheten i senaste numret av Ny Teknik för Christopher Polhems testamente, en bok som Karl-Gunnar inte skrivit men väl är förläggare av (Nielsen & Norén förlag). Boken släpps imorgon.

onsdag 14 december 2011

U2 från östfronten till Pentagon


När man 1982 ville filma U2 i östfrontsmiljö fick man bege sig till Sälen. Videon hade premiär nyårsaftonen 82. The Edge bär svensk armépäls m/Ä.

Som fan av U2 sedan tidigt 80-tal har jag läst en hel del om bandet och särskilt om dess sångare Bono. Att flera av bandets låtar handlar om krig och konflikter känner alla U2-fans till, men att Bono föreläst i Pentagon känner nog väldigt få till.


Jag hade i alla fall ingen aning om det förrän jag nyss läste senaste numret av TIME (12/12). I det finns den mest överraskande intervju med Bono som jag någonsin läst. Bono: "I really wasn't expecting to be sitting in the Pentagon at a table with Defense Secretary [Robert] Gates and a host of brass hats with a lot of shiny bits stuck on their uniforms."

Vad handlar förresten U2-låten "New Year's Day" mer exakt om, med tanke på de inklippta T-34:orna med mera i originaĺvideon ovan? Egentligen började den som någon sorts kärlekssång men efter hand blev det en skildring av händelserna i Polen 1981-82 och på grund av detta tillät bandet att följande video om Polens moderna historia (från 80-talet till nutid) fick använda låten fritt.

tisdag 13 december 2011

Bergdahl flydde från talibanerna


Nya uppgifter om Bowe Bergdahl, talibanernas enda amerikanska krigsfånge.

Bowe Bergdahl, den ende amerikanske soldat som på senare tid varit fånge hos talibanerna - sedan 2009 - lyckades enligt nya uppgifter fly från sina fångvakter, men infångades åter efter tre dagar på rymmen.

Bergdahl, som uppenbarligen är svenskamerikan (modern hette Larsson som ogift), har tidigare kritiserats av en del amerikanska TV-kommentatorer. Omständigheterna kring hur han hamnade i fångenskap är ännu delvis oklara.

måndag 12 december 2011

Heta känslor om Arktis


Rejält uppretad veteran av de allierades arktiska konvojer till Murmansk och Archangelsk.

Det råder nu extra het debatt om Arktis i Storbritannien och Ryssland. Det är både arga veteraner från de arktiska konvojerna (se ovan) och en lista av ryska klagomål mot "västs militarisering av Arktis".

Rysslands röst (se länken ovan) påstår bland annat att Kanadas arktiska militärstyrka har "ökat tiofalt" och tar särskilt upp byggnationen av en ny kanadensisk marinbas i Nanisivik.

söndag 11 december 2011

Nytt spetsnaz-vapen


Detta reportage från rysk militär-TV i fredags visar prickskyttar ur VDV ("bara" VDV-spanare, ej VDV-spetsnaz) i de nya vinteruniformerna.

I fredags blev det i ryska och österrikiska medier känt att Steyr-Mannlicher förser gräddan av Rysslands blå baskrar med prickskyttegevär. Bilder av de österrikiska vapnen i rysk tjänst saknas ännu men klippet ovan visar i alla fall VDV:s nya vinterlook.

Det är de ryska luftlandsättningstruppernas (VDV) eget spetsnaz (specialförband) som får de första trettio gevären från Österrikes Steyr-Mannlicher. Ryska gevär i all ära men uppenbarligen vill VDV kunna verka på längre avstånd.

För den som vill bekanta sig med VDV på film så förekommer numera en av de bästa ryska spelfilmerna om VDV i Afghanistan som extraprisfilm i svenska butiker, tror till och med jag sett den på vårt lokala Konsum. Filmen har i Sverige fått en märklig titel, "Nionde legionen/The Ninth Legion". Det beror rimligen på att vi redan haft en inhemsk militärfars med samma titel som originalet har dvs. "Nionde kompaniet" av Colin Nutley. Men varför legionen?

I alla västländer utom Sverige heter filmen "The Ninth Company". Trots att den inte är ny har den även kvar en mycket sevärd officiell hemsida.

Krångligt värre har det nu blivit med titeln "Den nionde legionen" eftersom den nya romerska filmen "The Eagle" råkar handla om den, dvs. den mytomspunna romerska nionde legionen. En klart sevärd film, såg den på DVD igår och här är trailern:



F.ö. blev nyligen den första TV-dokumentären som jag jobbade på släppt på nätet. Här kan du se den, helt lagligt.

fredag 9 december 2011

Årets bakhåll


Ett "elektroniskt bakhåll" av Iran skall ha möjliggjort att man erövrade den amerikanska smygdrönaren. Ì klippet ses drönaren på nära håll och Pentagon kommenterar kapet.

Som Krigsvetenskapsakademiens forum tagit upp konvergerar just nu nyheter från Barents hav, Medelhavet, Iran och Kaukasien.

Den ryske utrikesministerns ord om en en repris av Georgien-konflikten 2008 tål att läsas noga och här finns lite mer om dem på engelska från ryska statsmedia.

Slutligen några färska uppgifter om drönarens sista uppdrag.

torsdag 8 december 2011

Amfibisk bildgåta från Karlskrona

Den unge teknikentusiasten är vår son Jalle, men vad heter fordonet?

Jag skulle tro att endast de med bakgrund inom amfibiekåren (kustartilleriet) vet vad detta fordon heter. Jag visste det absolut inte förrän jag med familjen var i Karlskrona i somras.

Nå, vet du vad den heter? Man kan fuska genom att gå in på den utmärkta hemsidan som handlar om muséet där jag tog denna bild i somras: Museet för Rörligt Kustartilleri på Aspö i Karlskrona skärgård. Jag vill varmt rekommendera muséet även till dem med begränsat intresse för artilleri, för där finns även en del robotar med mera.

onsdag 7 december 2011

USA:s krigsinträde 70 år


Några som var med för 70 år sedan.

Det är idag exakt 70 år sedan Japans angrepp på Pearl Harbor och imorgon 70 år sedan USA gick med i andra världskriget, först enbart mot Japan.


Efter Tysklands krigsförklaring mot USA den 11 december förklarade USA även krig mot Tyskland, samma datum.

För den som vill fördjupa sig i attacken på Pearl Harbor finns denna sajt som är fokuserad på den. Jag intervjuade nyligen författaren av Swede, som handlar om en svenskamerikan som var med.

tisdag 6 december 2011

Pulp Fiction i Teheran

Situationen i och kring Iran är extremt allvarlig men jag kan inte låta bli att skratta högt åt de militära och konstnärliga tjuvade fynd som dykt upp som ett resultat av stormningen av den brittiska ambassaden i Teheran.

måndag 5 december 2011

Zjirinovskij framåt i Murmansk

Bilden av Zjirinovskij som jag tog kort före hans rekordval 1993. Finland syns i kartan som del av Ryssland i partiemblemet bakom Zjirinovskij.

Nationalistledaren Zjirinovskijs parti Liberaldemokraterna (LDPR) har fått fler röster än på åratal, i Murmanskområdet nära 20 procent. Detta innebär nästan lika många röster som partiets rekordresultat 1993.

Nationalistledaren och översten i reserven med mera Vladimir Zjirinovskij - som otaliga gånger hotat flera stater - har enligt de senaste officella uppgifterna från Murmansk, översatta av den norska sajten BarentsObserver, gjort sitt bästa val på länge i det enda ryska län som gränsar både till EU-landet Finland och Nato-landet Norge. Det senaste resultatet, efter att 96 procent av Murmanskrösterna räknats, är på 19,53 procent och att jämföra med det från parlamentsvalet 2007, då partiet erhöll 12,59 procent.

Nationellt gick LDPR också framåt, men inte lika kraftigt, från 8,1 procent 2007 till kring 12 procent. Zjirinovskij hävdar liksom många andra ryssar att stort valfusk förekommit och att hans resultat i själva verket var ännu bättre, men sannolikt lär slutresultatet kvarstå.

Kommunistpartiet KPRF gjorde uppenbarligen ett bra val nationellt med en uppgång från 11,57 till 19 procent. Partiets ökning i Murmansks oblast är från 17,47 % (2007) till kring 22.

Zjirinovskij har under 2011 närmat sig andra ryska nationaliströrelser. Icke desto mindre kommer idag uppgifter från en av Rysslands största TV-kanaler om att KPRF som ett resultat av gårdagens val söker närmare samarbete med LDPR. Som tidigare nämnts har Zjirinovskij i år satsat på Rysslands "forna storhet" och armé. Vilken tur att LDPR 2009 plockade bort Finland från sitt partiemblem.

söndag 4 december 2011

"Vända USA:s reträtt från Arktis"

En färsk presentation av US Armys Alaska-förband med musik ur filmen... vad hette den nu igen? Förresten, hinner du uppfatta Bv 206:an?

USA har många tankesmedjor varav en del är inflytelserika. En av dessa heter The Heritage Foundation. I ett färskt inlägg på stiftelsens blogg skriver två tunga analytiker under rubriken "Vända USA:s reträtt från Arktis".

I Europa har USA sedan 2006 inga egna baser, efter att man det året lämnade Keflavikbasen på Island. Men i Alaska finns flera amerikanska armé- och flygbaser, lägg därtill flygbasen på Grönland.

fredag 2 december 2011

Häftiga finska nyheter


Nu kommer nya uppgifter om Finland under kalla kriget och framtidens finska försvar. Denna video om finska armén av idag är svårslagen.

Igår kväll blev en lång rad avslöjanden om Finland under kalla kriget utlagda på nätet av den ansedda brittiska tidskriften Economist. Skulle tro att detta kommer väcka en del uppmärksamhet åtminstone i Finland.

Finlands nutida försvarsmakt kommer att genomgå en rätt kraftig makeover de närmaste åren, fler detaljer om denna blev nyligen kända och presenteras här på engelska. Det verkar som om man vill få mer rörliga markförband och betalar detta med antalsreduceringar. Man vill också befrämja "personal initiative" och "cunning" (dvs slughet). Har ingen bra svenskspråkig källa angående detta, men det kanske någon av bloggläsarna har?