fredag 19 augusti 2011

Pansarkuppen i Moskva 20 år

Sovjetunionens sista försvarsminister marskalk Dmitrij Jazov i exklusiv intervju i dagens DN. På bilden är han på besök i USA 1989. BILDKÄLLA: US Army

Idag är det exakt 20 år sedan beslutet om undantagstillstånd på Moskvas gator offentliggjordes, varefter stridsvagnar rullade in i stadens centrum för att understryka allvaret.

Men samma dag klev Boris Jeltsin upp på en av dessa stridsvagnar och manade till motstånd. Därefter följde Sovjetunionens mest misslyckade presskonferens som visade hur osäkra kuppmakarna var. Sluddrandet och de darrande händerna blev genast historiska och beseglade kuppmakarnas öde.

Om dessa världshistoriska händelser har DN idag en synnerligen läsvärd artikel, en exklusiv intervju med Sovjetunionens sista försvarsminister marskalk Dmitrij Jazov, som verkar piggare idag än 1991. Tyvärr är intervjun inte online ännu men å andra sidan finns denna inte mindre intressanta TT-intervju med en bitter Gorbatjov online. I slutet får även Gennadij Burbulis, en av Jeltsins närmaste män, komma till tals och menar att dagens Ryssland är långt ifrån stabilt.

UPPDATERING 12:00
Missa inte Kalle K:s minnen från 19/8 och den dåvarande brittiske Moskva-ambassadörens dagboksanteckningar.

Inga kommentarer: