torsdag 18 augusti 2011

Inbjudan till Narviks slagfält

En ställning från andra världskriget mellan Narviks stad och Björnfjell. Längst till höger nere i Rombakfjorden skymtar vraket av jagaren "Georg Thiele" (det rostiga som sticker ut från stranden). Klicka på bilden för större format.

Nu på lördag den 20 augusti blir det en gratis slagfältsvandring på en av de intressantaste platserna på Narviks slagfält från 1940. Befinner du dig i helgen i Kiruna eller närmare Narvik bör du inte missa detta tillfälle.

Det är den regionala historiska föreningen Ofoten slekts- og historielag som bjuder in och färdledare är Roger Svärd. Han kommer att bistås av Öyvind Johnsen som författat den utmärkta Slaget om Narvik, Sydfronten, som är den senaste boken om slagfälten (en bok som borde översättas IMHO).

Start med egna bilar kl 09:00 från parkeringsplatsen vid NORDKRAFT i den nordöstra utkanten av Narviks stad. NORDKRAFT ligger ungefär mittemot stadens största krigskyrkogård "i början" av staden när man kommer från Sverige.

Det konkreta målet för fjällvandringen är Aksla-området som ännu i slutskedet av slaget om Narvik hölls av drygt 50 tyska soldater, huvudsakligen matroser från fartyg sänkta i fjorden Rombaken. De hade skolats om till bergsinfanteri och fick därför smeknamnet Gebirgsmarine.

Polska trupper som arbetat sig upp från Beisfjord (fjorden söder om Rombaken) blev denna styrkas motståndare i slutskedet. Den 30 maj blev tyskarna på Aksla angripna av polackerna. Trots uselt väder lyckades polackerna driva bort tyskarna. Men bara några timmar senare återtog tyskarna höjden. Om dessa tysk-polska strider i Norden vittnar ännu en mängd ställningar och även andra spår.

Undertecknad har tyvärr inte möjlighet att vara med om denna spännande utflykt i det historiska och hissnande vackra landskapet men hoppas att någon av er läsare har det. Kommentera mer än gärna här under efter genomförd vandring.

Glöm inte att ammunition från första världskriget ännu orsakar olyckor inkl dödsfall, undvik därför att röra ammunition och allt som liknar ammunition. Undvik även att ta "souvenirer" från ställningar - så att nästkommande besökare kan få samma upplevelse som du får.

Inga kommentarer: