torsdag 4 augusti 2011

Jake arktisk soldat på vita duken

Trailern för science fiction-thrillern "Source Code".

Igår var vi på premiären för "Source Code" och jag är givetvis fruktansvärt partisk men vill genast utbrista i ett BRAVO! Läs nu inte längre om du vill undvika spoilers.

Så, nu hoppas jag att du som inte ännu har sett filmen inte läser följande.

Kort sagt var filmen allt jag kunnat önska mig som diggare av just science fiction-thrillers. Dessutom lite extra relevant för denna blogg eftersom Jake i filmen är en kapten "utlånad" från Afghanistan och bär emblemet för 10th Mountain Division, den amerikanska divisionen som är specialiserad på bergkrigföring och... Arktis. Nu sägs det visserligen i filmen att han tjänstgör vid 17th Airborne (som i verkligheten int längre finns) men uppenbarligen är karaktärens moderförband 10th Mountain.

En annan i viss mån realistisk militär detalj i filmen är att Jakes chef i filmen inte kommer från armén utan tillhör US Air Force. Koden är givetvis bara en filmgrej men icke desto mindre sysslar US Air Force med flera cyberkrigföringsprojekt som kan få en att associera till source code.

Vore jag helt norsk (kunde varit, farfar föddes i Oslo) hade denna film kanske varit väl mycket av en påminnelse om en viss Breivik. Likheterna är flera mellan filmens massmördarpatriot "Derek Frost" och den verklige norske massmördaren. Tajmingen är kuslig och jag undrar om man kanske i Norge flyttat premiären? Nån som vet mer om norska reaktioner?

1 kommentar:

Anonym sa...

Den hade premiär i Norge redan den 20 maj.
http://oslopuls.aftenposten.no/film/article545813.ece