söndag 21 augusti 2011

Goda krigsnyheter!?

Symbolen användes i SS som "dödsruna" i nekrologer samt inom Wehrmacht för att identifiera 3. pansardivisionen. Fredsinnebörden tillkom först 1958 genom brittiska CND.

Kan det verkligen finnas några goda krigsnyheter? Tja, vad sägs om att en ansedd kanadensisk forskningsinstitution i år fortsätter att hävda att antalet krig i världen minskar.

Jag var medveten om att antalet krig sedan kallas krigets slut har minskat, men blev ändå överraskad av de senaste rönen från the Human Security Report Project (HSRP) som bedrivs vid Simon Fraser University, som är ett av Kanadas högst rankade universitet. Kort sagt, sen kalla krigets slut har antalet krig minskat med 77 procent enligt HSRP. Detta har uppmärksammats av exempelvis FN och Sida, men mediarapporteringen då? Jag fann den första svenska notisen om denna trend (någorlunda bör den väl stämma) i Svenska Journalen idag, alltså medlemstidningen för Läkarmissionen (se augustinumrets pdf, s. 18). Okej för att flera redaktioner anser att "good news is no news" men ändå... tycker numera alla så utom Läkarmissionens tidning?

2 kommentarer:

Sumatra sa...

Det var goda nyheter. Å den andra sidan kan det nog sägas finnas en ökande potential för "major wars". Jag tänker då på Kina och oron i Sydkinesiska Sjön och krigsrisken i Persiska Viken och Hormuzsundet.

Vi skall komma ihåg att av- och nedrustningar är en gren som mest Västvärlden ägnar sig åt. Övriga rustar upp. Vad det betyder för den framtida utvecklingen är givetvis omöjligt att säga.

En annan faktor är att Afrikas krig saknar annat än regional betydelse, medan de nya oroshärdarna kan få globala återverkningar. Thyr Hialpi.

Försvar och säkerhet sa...

Tack för tipset! Johan