måndag 20 augusti 2012

"Svenskar i strid" i DN

En kort presentation av boken "Svenskar i strid".

Det känns rätt stort att DN igår rejält uppmärksammade boken Svenskar i strid av Anders Carlén och Mattias Falk. Det är en bok jag bidragit till och som nyligen presenterades i Pennan & Svärdet.

Att förmedla kontakten till den härom veckan avlidne krigsveteranen Lars Rooth var ett av mina bidrag till boken. Rooth var svensk frivillig i brittiska Intelligence Corps och tillhörde en brittisk pansardivision. Jag intervjuade Rooth för Svenskar i krig 1914-45. Carlén & Falk intervjuade honom även de och lyckades få fram några ytterligare detaljer. En sak om Lars Rooth står dock varken i Svenskar i krig eller Svenskar i strid, och inte heller i Rooths självbiografi men kommer att avslöjas senare denna vecka.

För den som undrar över skillnaderna mellan den nya boken och Svenskar i krig är den senare en skildring av de över 23 000 svenska medborgare som var i utländsk krigstjänst mellan 1914 och 1945, medan Svenskar i strid handlar om nio svenska veteraner från krig mellan 1943 och 2011, varav tre som var i utländsk tjänst och sex som var i svensk uniform (Kongo-Afghanistan).

En direkt uppföljare till Svenskar i krig 1914-45 kommer. Dess fokus kommer naturligtvis att ligga på de olika kategorierna av svenskar i utländsk uniform efter andra världskriget. Men när den blir klar är för tidigt att säga.

Grattis till helsidan i DN, Anders och Mattias!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack Lars!
Jag ser fram emot att få läsa ytterligare om den nyligen bortgångne Lars Rooth.

//Anders Carlén,