torsdag 9 augusti 2012

Svenska luftlandsättningen över Belarus

Det svenska PR-företaget Studio Totals luftlandsättning av nallar över Belarus i polsk-belarusisk TV.

Till slut, efter några veckor, har en rätt komisk luftlandsättning av nallar alltså lett till en rejäl kris i relationerna mellan Belarus och Sverige, med även högst militära aspekter.

Särskilt läsvärt idag om nallekrisens faktiskt även militära aspekter är Sydsvenskan: "Kuppen exponerade brister i det vitryska luftförsvaret som enligt avtal ska skydda även ryskt territorium mot anfall från väst".

Det tog tid för den belarusiska staten att erkänna att nallebjörnsaktionen verkligen hade ägt rum. Klippet ovan visar hur händelsen skildrades av Belsat, en polsk-belarusisk kanal med säte i Polen som ogillas av belarusiska myndigheter.

För den som glömt bort eller inte känner till Mathias Rusts landning på Röda torget är det dags att läsa på.

TILLÄGG 15:37: Apropå flyg verkar det som att finske försvarsministers nya ord om JAS Gripen över Island ännu inte har tagits upp av vare sig svenska morgon- eller kvällstidningar, och inte SR & SVT heller, eller? Svenskspråkiga "Husis" i Finland har i alla fall rapporterat, som sig bör.


5 kommentarer:

AQ sa...

Oerhört bra att ha er bloggare som täcker upp det media vacuum som råder. Många tack! :)

//AQ

Anonym sa...

Belarus heter Vitryssland på svenska? Om du inte ens orkar benämna länder med dess korrekta svenska namn så kan du väl låta bli att skriva.

Lars Gyllenhaal sa...

Belarus - det ansåg Svenska akademien och Peter Englund redan 2009. Den nog största bloggen på svenska om landet har bytt namn, även om bloggens adress ännu innehåller namnet Vitryssland: http://vitryssland.wordpress.com/vitryssland-eller-belarus/

Svenska medier skriver oftast ännu Vitryssland men sådant kan förändras, vilket har skett i t ex engelsk- och tyskspråkiga länder.

Mvh,

Lars

Anonym sa...

Och Tyskland heter väl således Deutschland på svenska? Det gamla uttrycket Tyskland har väl ingenting med dagens Bundesrepublik Deutschland att göra?

Lars Gyllenhaal sa...

Hej, Svenska akademin och den största bloggen om landet ifråga är inte dåliga förebilder, anser jag. Vänliga hälsningar, Lars