torsdag 16 augusti 2012

Pinsam eller påhittad ubåt?

Gårdagens amerikanska tidningspåstående att en rysk atomubåt överlistade USA:s ubåtsförsvar under flera veckor har fått stor uppmärksamhet i ryska medier men nästan ingen alls i väst.

Ja, givetvis har tusentals privatpersoner och brittiska Daily Mail spritt nyheten, men i övrigt är det tyst i väst, än så länge. Svenskspråkiga Rysslands röst har dock kommenterat det hela utförligt genom artikeln "Den osynliga ubåten". I den talar statsvetaren Vladimir Jevsejev om händelsen som verklig och säger:

"Detta är en illustrativ läxa åt Washington att man inte bör påtrycka ens utrikespolitiska mönster med styrka. Andra stater besitter ju också en viss militär potential. USA måste inse sin egen sårbarhet till och med vad gäller luftvärnssystemet, som är föga effektivt mot bevingade missiler som flyger på små höjder. Atomdrivna ubåtar kompletteras just med bevingade missiler, som varken kan blottas eller avvärjas med konventionella luftvärnssystem."

Emellertid finns nu på Rysslands rösts engelskspråkiga version en ny artikel i vilken en uppenbarligen civil Pentagontalesman vid namn Wendy Snyder säger att påståendet om ubåten "inte är korrekt". Av artikeln framgår även att Interfax inte lyckats få någon kommentar från US Navy ännu.

Jag konstaterar att den i grundkällan citerade marinexperten Norman Polmar verkligen är ledande marinexpert med en rad relevanta böcker och uppdrag bakom sig. Så, är ubåten påhittad tycker jag nästan synd om Polmar.

3 kommentarer:

J.K Nilsson sa...

Sannolik ubåt...

jag ställer mig tvivlande till hur en kränkande ubåts besättning verkligen kan veta om de är upptäckte eller ej. Det här känns som ett spel där man skulle vilja få Pentagon att rädda ansiktet genom att kanske bekräfta något system man provade mot.

J.K Nilsson

miklos sa...

Rysland o usa aldrig slogs mot varandra
i s.k kalla kriget.det gagnat bara sensations jurnalister.Reagan vevepnade talibanrrna nu ha dem på halsen sama fiebde .läste artikdl hade 4pr ryska i skolan Putin soela tuf men ha inte råd med verkliga rustning av militeren. Den hund som skäler butrr inte.

Probos sa...

Det kan ju vara så att USA inte vill avslöja prestanda på sin sensorer/underättelser och därför avstår ev. insats. Det framgår inte heller riktigt om det enbart handlat om internationellt vatten, då finns det egentligen inget att agera på.