tisdag 21 augusti 2012

Lars Rooth och SS-generalen

Lars Rooth var svensk frivillig i brittiska arméns Intelligence Corps 1943-45. Här kårens emblem och marsch.

Imorgon begravs i Uppsala en av de mest ovanliga svenska frivilliga på allierad sida under andra världskriget, Lars Rooth. Idag släpps två nyheter om hans krigstjänstgöring.

Lars Rooth var den ende svensken i den brittiska militära underrättelsekåren, Intelligence Corps. I Svenskar i krig och Svenskar i strid (uppmärksammad i söndagens DN) kan man läsa om Rooths krigsår. Tidningen Dagen kontaktade mig härom veckan efter att de läst om att Lars Rooth avlidit och saknas av Vatikanen, som han arbetade för efter brittiska armén.

Jag tyckte det var lämpligt att nu släppa två uppgifter om Rooth, som alltså finns i artikeln om Lars Rooth av Elisabeth Sandlund i dagens Dagen. Om den kommande TV-dokumentären berättar regissören själv. Den andra nyheten är namnet på den SS-officer som Rooth var med om att gripa. Namnet har tidigare inte publicerats. När jag skrev om Rooth i Svenskar i krig kände jag inte till det. I en kommande bok av Lennart Westberg och mig kommer jag att berätta mer om SS-Brigadeführer (brigadgeneral) Korreng.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mottot Manui dat cognito vires lär betyda Kunskap ger styrka åt armen. Se vidare om Intelligence Corps på http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligence_Corps_(United_Kingdom)

Notabelt är att officerare inom kåren låg bakom bildandet av LRDG, Long Range Desert Group.

Hrmn

Cuben sa...

Jag undrar stilla om Lars Rooth kan ha varit med om att planera den här typen av uppdrag över Sverige och Norge. Bombningen av Tirpitz, se länken. ”Lancasterbombare nödlandar på Ormänget”. En historia från Norrbotten.

http://www.vannasberget.se/ormanget.html