torsdag 16 augusti 2012

Förarlös Super-JAS möjlig men...

Den senaste videon om det redan existerande förarlösa planet X-47B, lustigt nog presenterad av en svenskamerikan.

Ny Teknik presenterar i sitt senaste nummer en rad nyheter om Super-JAS, som att en förarlös version är möjlig. Men den intressantaste texten om denna utveckling i Ny Teknik är dock kanske tidningens ledare "Ta inte Jas-beslut i blindo".

Läsvärt, minst sagt. Får man drista sig till att hoppas att någon "vanlig" tidning nu även tar upp det största samtalsämnet när Finlands försvarsminister i förra veckan besökte Sverige? Det är nu en vecka sedan de stora finska medierna rapporterade om samtalsämnet, alltså frågan om JAS Gripen till Island.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Men behöver inte JAS extratank för att nå dit? Och innebär inte det en drastisk reducering av vapenlast?
Fältstarka funderingar / Kn_Haddock

Roger Klang sa...

En förarlös jaktversion tror jag inte är möjlig, eller lämplig för att vara precis. Vad vi behöver göra är att inse att en ny arena håller på att öppnas upp, och tillföra nödvändiga och tillräckliga resurser. Då plötsligt blir ett framtidsscenario mer realistiskt och greppbart i tiden istället för att vi håller på med gissningar och drömmande som kan visa sig bli dyra till max och bli sända tillbaka till ritbordet i ett sent utvecklingsskede, ungefär som JSF blev ett ad hoc-projekt.

Roger Klang

Anonym sa...

OT: Mängder med StG 44 hittade i en container i Syrien!

http://www.youtube.com/watch?v=6EsCle4ooM0

http://en.wikipedia.org/wiki/Sturmgewehr_44#Non_state_groups