måndag 6 augusti 2012

Ökenkrigets främsta förband

Författaren av artikeln "Ökenkrigets mästare" i ruinerna av en tysk ubåtsbas i Nordnorge. När K-G inte är i Afrika är han i Arktis.

I artikeln "Ökenkrigets mästare" i Militär Historia 8/2012 beskriver Karl-Gunnar Norén det extremt ökenanpassade specialförbandet Long Range Desert Group. Senare i år släpps Karl-Gunnars och min bok Spökpatrullen, om just LRDG.

Att även grundarna av Special Air Service (SAS) såg upp till LRDG framgår av den kommande boken, som även handlar om hur Karl-Gunnar i våras bokstavligen körde i LRDG:s spår i Egypten, givetvis i en originaljeep från kriget. Med många fina tips för andra som vill ge sig på extrema jeepresor.

I övrigt innehåller senaste Militär Historia framförallt en artikel om Che Guevara av Björn Kumm som jag fann synnerligen värdefull. Den innehåller flera åtminstone för mig överraskande uppgifter. Vilken fantastisk bild av Guevara med en Sherman-stridsvagn, nästan lika bra som ikonbilden av Che.

Ännu någon dag finns väl julinumret av Militär Historia kvar i kioskerna. Artikeln "Hitler som fältherre" i det numret, av Lars Ericson Wolke, är bland det absolut bästa jag läst om Hitler på svenska.

UPPDATERING 7/8: Nu har jag varit i Luleå och köpt senaste numret av en viss brittisk tidskrift om en viss medförfattares jeep-expedition.


Inga kommentarer: