tisdag 8 november 2011

Svenska Biggles i dikt och verklighet


I nya numret av Soldat & Teknik berättar jag om Biggles makalösa karriär i Sverige och nämner även denna floppade filmatisering från 1986.

I nyss utgivna Soldat & Teknik (4/2011) tar jag upp Biggles-fenomenet i Sverige inklusive de svenskar som gick längst i att likna Biggles, men i samma nummer finns också en allvarligare artikel om svenska flygare, de nästan tusen som omkommit - några blev även nedskjutna.

Gissa hur många Tunnanpiloter som omkom i tjänsten? Tror knappast att någon som inte var med på den tiden kommer att gissa ens i närheten av det rätta svaret. Nedskjutningen av en svensk Catalina 1952 behandlas i en särskild artikel. Nya uppgifter om de svenska "fria jägarförbanden" presenteras även, liksom artikel om vagnen jag själv är grundutbildad på, strv 103, stridsvagn S, skriven så att alla tekniskt intresserade borde kunna göra tummen upp.

För att återvända till nutiden har Aftonbladet nu uppmärksammat de danskryska flygincidenterna som jag tidigare idag bloggade om.

1 kommentar:

Roger Klang sa...

Det bör röra sig om ett hundratal döda J29-piloter och lika många haverier, eller var sjätte pilot om varje Tunnanplan bara hade haft en pilot. Å andra sidan så dog 5 av 6 tyska soldater i vk2 och 14 miljoner ryska soldater dog likaså.

Roger Klang