torsdag 3 november 2011

"Natos marinsoldater hinner inte ens borsta tänderna"


Denna häftiga presentation av Rysslands militära modernisering har snart en miljon views på Youtube. Det är idel jämförelser med amerikanska vapensystem, till rysk fördel.

Finland och Norge skickar nya säkerhetspolitiska signaler, som ännu inte tagits upp i Sverige. I Mellanöstern mörknar det ytterligare och Indien förstärker gränsen mot Kina med 90,000 soldater. Välkommen till 2011.

Avsnittet om robotsystemet Iskander i filmen ovan är kanske det mest spektakulära - efter 8:30 förklaras det att avståndet Kaliningrad-Warszawa är 280 kilometer och att en Iskander kan färdas den sträckan på 2 minuter och 22 sekunder (radien anges som 500 km). Därefter kommer orden "Natos marinsoldater hinner inte ens borsta tänderna". Man upprepar även att T-90 slår Leopard.

Vem har då gjort denna film, är det statliga Russia Today, vars logga dyker upp några gånger? Svaret är att det inte framgår vem som producerat, men att de som gjort filmen har gott om resurser är tydligt. Kanske någon bloggläsare vet mer om filmen?

Hursomhaver, den ryska upprustningen, som på sistone fått stor uppmärksamhet i Finland, fick i fredags Finlands försvarsminister Stefan Wallin att prata om finskt Nato-medlemskap, ett ämne som nu även verkar bli en del av det finska presidentvalet.

Så vitt känt har svenska medier ännu inte heller tagit upp den nya gränstvisten i Arktis, vid Svalbard. Visserligen har Norge och Ryssland nu enats om att inte kalla det för en konflikt och straffåtgärderna mot norska fiskföretag avklingar kanske snart men viss norsk oro kvarstår.

Apropå Ryssland har Stratfor nu släppt denna analys av nuläget och vad man på sikt antar kan komma att ske.

Det absolut senaste vad gäller större ryska vapensystem är att ryska medier åter igen, igår, påstår att ett nytt hangarfartyg skall beställas. Blir det även en ny dementi?

Nyligen skrev jag i artikelserien MILITÄRT! om den ökande spänningen mellan Kina och Indien. Tyvärr verkar den inte direkt minska eftersom det igår även i Sverige blev känt att det indiska försvarsdepartementet antagit en plan som innebär att gränsen mot Kina stärks med 90,000 soldater de kommande fem åren. En massa ny militär infrastruktur i det omstridda området blir det även.

Sist men inte minst, det senaste om Mellanöstern...

Inga kommentarer: