onsdag 16 november 2011

Karlskronagåtans lösning, nästan

Originallappen som förvaras med den sovjetiska bombdelen.

En spetsnazpryl är det inte, ej heller del av torped, men grattis till dem av er som gissade på del av sovjetisk flygbomb. Dock kvarstår en del av mysteriet.


Citat ur Marinmuseums årsbok 2002:

"Natten mellan den 28 och 29 april ["juni" på lappen är alltså ett minnesfel] 1943 väcktes Karlskronaborna av ett starkt motorbuller från ett flygplan följt av 8-10 kraftiga detonationer. [...] Nästa morgon visade sig att främmande flygplan flugit in över Verkö och där fällt ett antal sprängbomber. [...] gropar på 5-10 meters diameter och 1-2 meter djup (stenig och hård mark). På splitterdelar fanns inskriptioner med ryska bokstäver, varför det förmodades, att det varit ryska [dvs. sovjetiska] plan som låg bakom. Ryska [sovjetiska] myndigheter förnekade emellertid detta. Den militära undersökningen, varför luftvärnet inte öppnat någon eld, kunde konstatera att flygplanet varit utanför luftvärnets räckvidd".

Det där med "utanför luftvärnets räckvidd" är besynnerligt. Verkö är inte särskilt avsides. Ön ligger mitt i Karlskrona fästning, bara ett par kilometer från örlogshamnen. Rimligen fanns i området ett större antal luftvärnspjäser, kunde verkligen ingen ens försöka nå flygplanet/planen?

Hade bomberna träffat själva örlogsbasen kunde man ha åstadkommit rätt rejäl skada. Istället hamnade bomberna i ett skogsparti och nedslagsplatsen kom att kallas för ”brända tomten”. Platsen låg nära bebyggelse och skrämde en del nära boende rejält.

Andra återstående frågor är varför bomberna fälldes över Sverige, var det ett rent misstag (pga felnavigering) och att det blev i örlogsbasens närhet var bara en slump?

Som jag tagit upp i Tyskar och allierade i Sverige så fällde Sovjetunionen bomber över Pajala, Kallax, Stockholm, Strängnäs och Södertälje. En löpsedel från 1944 med "Bomber över Stockholm" finns med i boken. Att även sovjetiska bomber fälldes över Blekinge visste jag inte då jag skrev boken. Kanske är Marinmuseums årsbok 2002 den enda bok som tar upp händelsen? Jag tror det. Berätta gärna om du känner till fler!

Men, som den nuvarande ägaren av bombrotorn påpekade för mig: att bomben är av sovjetiskt fabrikat behöver inte innebära att flygplanen som fällde bomberna även var det. Så vitt känt identifierades planen nämligen inte och det är känt att tyskarna erövrade stora mängder sovjetiska vapen, som de även använde. Med andra ord bör man inte utesluta att bomben kan ha fällts av Luftwaffe.

För övrigt, vad gäller de ovan nämnda tillfällen, då Sovjetunionen bevisligen var ansvarig part, återstår det än idag oklarheter kring bomberna 1944. Det var ett mirakel att den enda allvarliga konsekvensen blev att några värnpliktiga fick splitterskador.

UPPDATERING 9/12:
På det historiska forumet Skalman finns denna högintressanta diskussion om mer eller mindre okända bombningar av Sverige.

5 kommentarer:

Anonym sa...

När jag växte upp på en ö i Blekinge skärgård brukade min gamlafarmor berätta om att tyskarna hade fällt bomber över skärgården under andra världskriget. Hon påstod bland annat att en eller flera hade träffat ön Tjurkö. Men jag undrar nu om det inte kan ha varit denna incident som hon menade.

/Joakim

Anonym sa...

Det är "propellern" som sitter på en bomb och som efter att den snurrat x antal varv armerar bomben.

Anonym sa...

Länken "Bomber över Sverige", http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=6&t=3050
redogör fler bombningar av Sverige. Bl.a. föll ryska bomber över Bornholm en sommarnatt 1942 - och rätt nära Solliden!

Karlskronaområdet har f.ö. mot slutet av kriget råkat ut för bomber ytterligare en gång och då av britterna, vilket också beskrivs.Samt finns det en hel del annat intressant i länken. Bl.a. att brittiska magnetminor skall ha hamnat på torra land i Skåne!

Lars Gyllenhaal sa...

Om föregående inlägg: BORGHOLM menades, inte Bornholm! Kan ej redigera andras inlägg tyvärr!
:-/
Lars

Anonym sa...

Felskrivning, Borgholm avsågs! Men några ryska bomber föll faktiskt även över BORNHOLM och norra Tyskland senare på natten.