onsdag 23 november 2011

Fler arktiska förband förordas


Anskaffningen av smygflygplanet F-35 anges som det viktigaste militära steget för Kanada i Arktis. Denna film är häftig men tar inte upp kritiken mot planet.

I ryska medier finns uppgifter om att antalet arktiska brigader blir tre och härom dagen förordade en rysk säkerhetspolitisk expert att det bör bli fler. I Kanada övervägs tätare militärt samarbete med USA i Arktis. I Luleå startar imorgon en säkerhetspolitisk konferens om Arktis.

DN uppmärksammade stort det ryska beslutet i somras att skapa två arktiska brigader. Men svenska nyhetsmedier har hittills missat att ryska medier sen dess kommit med uppgifter om att det blir tre arktiska brigader, liksom att en rysk säkerhetspolitisk expert under rubriken "Kallt krig täcker Arktis" förordar fler förband i Arktis och särskilt helikopterburna, samt mer luftvärn till Arktis.

Inte heller har svenska medier ännu uppmärksammat att Kanada överväger tätare militärt samarbete med USA för att åstadkomma ökad kanadensisk militär närvaro i Arktis. I förrgår kungjorde Kanadas försvarsminister det som är klart om hur hans regering tänker satsa militärt i Arktis. Man kan notera att det kritiserade smygflygplanet F-35 nämns först, dvs samma amerikanska flygplan som bl a Norge, Danmark och Storbritannien satsar på.

Kanske får utvecklingen en smula mer uppmärksamhet i Sverige genom morgondagens öppna Folk och försvar-konferens på Luleå tekniska universitet (LTU): Klimatförändringar och naturresurser – orsaker till konflikt?.

För övrigt har även Vladimir Zjirinovskij (han är förutom vice talman och partiledare för liberaldemokraterna även överste) lagt sig i uniformeringen av de arktiska brigaderna och hävdat att den inte duger för extrema temperaturer. Den ryska försvarsmakten har försvarat det kommande vinteruniformssystemet med att man nyligen jämfört det med Finlands och funnit det ryska vara bättre.

Inga kommentarer: