fredag 16 september 2011

Kina räddar EU?

Detta är ingen historisk flagga utan den gällande flaggan för världens största politiska parti: det statsbärande Kinas kommunistiska parti (KKP).

Svensk bilindustri, våra kläder, mobiler och andra leksaker. Som bekant blir de allt mer kinesiska. Men att Kina nu erbjuder själva EU hjälp i dess största kris - det är inte lika omtalat i svenska medier.

Norska NRK har tagit upp det, liksom brittisk press och givetvis kinesisk. Men i Sverige är det EU-specialiserade bloggare man får lita på. Detta amerikanska blogginlägg är också läsvärt.

Säkerhetspolitiska konsekvenser av större kinesiskt ägande och inflytande inom EU? Svårt att spekulera om, men en sak jag redan börjat göra är att ta upp Kinas militär i min artikelserie MILITÄRT! Förvänta dig artiklar om Kinas elitförband, hangarfartyg samt Pekings väldiga muséer för pansar och flyg, som jag besökt.

Anledningen till att jag inledde inlägget med Partiet är att Kinas militär, som heter Folkets befrielsearmé (FBA, inkluderar flygvapen etc) är partiets väpnade gren. Kan vara bra att hålla i minnet och intressant nog är FBA samtidigt den kinesiska statens armé och lyder alltså under två befälsstrukturer: statens och Partiets.

Fast, jag skulle också kunna skylla på att det är september, eller att jag påverkats djupt av Per Gessle...

Förresten, hur många kinesiska (standardkinesiska) ord kan du?

1 kommentar:

kriesse sa...

Dessutom vill ju inte kineserna hjälpa till genom att "ge pengar", de vill köpa företag och "strategiska tillgångar".. Man kan ju lita på att vapenembargot kommer ryka all världens väg i så fall.