måndag 26 september 2011

"Inte en enda afghansk bataljon strider utan amerikansk hjälp"

Om detta stämmer så vet vi lite bättre hur utmaningen ser ut. Notera att man i texten förtydligar till "utan hjälp från amerikanska eller allierade enheter". Vad säger de mer insatta läsarna om detta påstående?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att man både underskattar och överskattar afghanernas styrka och förmåga. Men mycket beror på att man från USA, Koalitionen, ISAF och "Väst" sida inte riktigt litar på afghanernas förmåga. Rättare sagt, ingen riktigt litar på den andre.
"Väst" tror att "väst" forfarande behövs. Så länge som "väst" finns i Afghanistan kommer man hävda att man behövs. Men om man låter afghanerna strida själva så kan jag lova att många blir överraskade. Med det inte sagt att de just nu själva skulle kunna slå Talibanerna överallt. Ett av de största problemen är att "väst" låter utbilda ANSF till en spegelbild av sig själv (med västmateriel, organisation och taktik). Det hade förmodligen varit bättre att låta utbilda afghanerna på det man är duktig på dvs gerillakrig. Det bästa sättet att bekämpa gerilla är ju med (anti)gerillaförband. Tendensen är att det blir dock mer och mer konventionellt tänkande. Vare sig terrängen eller afghanernas "mindset" lämpar sig för det som "väst" nu åtagit sig. Afghanerna blir mer och mer beroende av resurser som man inte kommer att ha i framtiden (exvis CAS och ISR förmåga). Det kan man ställa sig frågande till om det är rätt. Det är då självklart att det blir kulturkrockar mm mm. Jag tror nog att "fågel är redo att flyga själv". I grund och botten sakans en policyanalys och insikt om det afghanska samhället, historia, socioekonomiska, kulturella förhållanden etc. Nu sker allt i sista minuten. Afghanerna kommer att fixa resten själva. Kanske inte på samma sätt som väst och med samma utgång. Men det är bättre att de själva gör en 30%are än att "Väst" gör en 100% are (Lawrence av Arabien). Det kommer inte bli så stor skillnad nu mot exvis 2014 om "väst" bara skulle våga lite på ANSF.
//Martin

BAG sa...

Vad har du för erfarenheter som gör att du uttalar dig i frågan Martin? Varför tror du att NATO/ISAF förband inte är lämpliga att strida i "Afghansk terräng"? (jag antar att du syftar på bergsterräng) Menar du att man ska göra om ANA till ett gerillaförband? Hur skulle dessa verka och vad skulle man få ut av det? När jag var nere för ett par år sedan var nivån på den Afghanska armén så otroligt låg att all utbildning i "organisation och taktik" som du nämner vore positiv, om det så vore Sovjetisk eller efter NATO-modell. Materielen som du nämner är väl fortfarande mest gamla WP-grejer och till mindre del från "väst". Angående CAS så kan vi ju hoppas att ANA i framtiden kommer att få tillgång till någon typ av COIN-flygplan. Det finns en del billiga alternativ på marknaden nu.