torsdag 8 september 2011

En svensk hjälte?

Om tio dagar är det 50 år sen Dag Hammarskjöld avled eller mördades. På bilden hans gravsten på Uppsala gamla kyrkogård. FOTO: Conny Odengrund

President John F. Kennedy kallade honom "vårt århundrades störste statsman". Han, Dag Hammarskjöld, är den enda person som postumt tilldelats Nobels fredspris.

För några veckor sedan framkom nya vittnesuppgifter om Hammarskjölds död som stärker trovärdigheten i tidigare norska uppgifter. Men inte blev det någon större uppmärksamhet i Sverige. Brittiska Guardian följde upp mer än vad svenska medier gjorde. Nåväl, SvD uppmärksammade sen i alla fall att svenska FN-förbundet kräver en ny utredning om Hammarskjölds död.

Visste du förresten att han inte bara har en park i New York uppkallad efter sig utan även en skyskrapa och fyra amerikanska skolor. Någon skola i hans hemland verkar inte ha uppkallats efter honom.

Bortser man från svenska nyhetsredaktioner har i alla fall Populär Historia 9/2011 en rejäl sak till 50-årsminnet. Jag blev starkt berörd av Petter Karlssons välillustrerade artikel. Den börjar med "Kanske räddade Dag Hammarskjöld mänskligheten från ett tredje världskrig" och tecknar sen en bild av de extrema utmaningar han tacklade under kalla kriget. Inspirerande läsning!

Artikeln går bara in på Kongo väldigt ytligt men det är förståeligt eftersom det är människan och diplomaten Dag H. som är i fokus. Vill man veta mer om de svenska Kongobataljonerna 1961-62 rekommenderar jag FN-soldat i Kongo (2010) av Inge Kamstedt. Detta trots att det till största delen är en gammal bok utgiven på nytt. Den låter en även ta del av det "näthat" som på 60-talet riktades mot svenska FN-soldater, då genom anonyma tidningsinsändare.

Varför frågetecknet i detta inläggs rubrik? Jag menar att Sverige har svårt att hantera några hjältar utanför sportvärlden, och utvecklar denna tankegång mer i den första artikeln i min artikelserie MILITÄRT!.

1 kommentar:

Anonym sa...

Även Fredsbaskern nr 3-2011, som snart kommer ut har en artikel om Dag Hammarskjöld.

Remarkabelt är att både Folke Bernadotte och Dag Hammarskjöld mest sannolikt dör på sina poster i fredens tjänst av antagoniskt våld den 17 september! Den senare dog någon gång vid midnatt och anses ha dött på 18 september-sidan av midnatt.

17 september borde vara allmän flagdag till åminnelse av dessa två svenska hjältar!