lördag 10 september 2011

Genombrott inom pansar och film


Putin pansarspanar.

Observationsplatsen berättar ingående om Rysslands nya stridsvagn T-90AM (ibland bara M) men har missat en liten detalj som jag tycker är rätt kul.

Jo, T-90A fick även ett namn, "Vladimir", dock inte till Vladimir Putins ära utan till minnet av chefskonstruktören Vladimir Potkin. I somras berättade ryska medier att den nya T-90-version som nu blivit offentlig, alltså T-90AM (elller T-90M), ska bära namnet "Proryv".

Vad betyder då proryv? Jo, det betyder genombrott. Hur man tänkt när man valt detta namn vet jag inte (någon som vet mer?). Det kan ju helt enkelt vara så att man syftar på att vagnen ska möjliggöra taktiska genombrott. Men jag kan inte låta bli att även tänka på att tre spelfilmer haft samma namn, varav den första ingick i en serie filmer som nog är ett av de största projekten inom krigsfilm.

Här kommer en musikvideo baserad på den senaste "Genombrott" (2006). Musiken kommer också från filmen. Filmens hjältar är en liten skara luftlandsättningstrupper (VDV) i Tjetjenien som kämpar både mot massor av tjetjener och prickskyttar i tjetjensk tjänst från något baltiskt land - någon som vet vilket? Jag har inte sett hela filmen.


Musikvideo baserad på filmen "Genombrott". Flaggan som syns i klippet är VDV:s officiella flagga. Filmen har en rysk Wikipediasida

En bit in i "Genombrott" illustreras väldigt tydligt det i Ryssland kända ordspråket Nas malo, no my v telnjasjkach som betyder "Vi är få men vi har telnjasjkor". En telnjasjka är en randig undertröja (ljusblåa ränder för VDV) och innebär en sjöman eller någon form av elitsoldat.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur kommer man över den filmen?