tisdag 27 september 2011

Landstigningsövning i Östersjön


Enligt rysk försvars-TV deltar 25 fartyg av olika slag i denna landstigningsövning i Kaliningradområdet.

Som oplatsen berättar pågår det för närvarande kustlandstigningsövningar på tre olika ställen i Ryssland. Övningen i Kaliningrad, sänd i rysk teve igår, finns nu på tuben, se ovan.


Man kan notera sjögången, de nya hjälmarna och luftlandsättningsmomentet som kommer helt i slutet.

En chef för en marininfanteribrigad uttalar sig i reportaget, men man talar enbart om bataljonsövning. Ingen enorm övning alltså, men intressant att man genomför landstigning i tre regioner.

måndag 26 september 2011

"Inte en enda afghansk bataljon strider utan amerikansk hjälp"

Om detta stämmer så vet vi lite bättre hur utmaningen ser ut. Notera att man i texten förtydligar till "utan hjälp från amerikanska eller allierade enheter". Vad säger de mer insatta läsarna om detta påstående?

lördag 24 september 2011

Rysk och svensk elitförbandspop

Gissandet är över. Nu är frågan bara vilken poplåt som blir presidentkandidat Putins? Man kan knappast återanvända den nu rätt gamla "Takova kak Putin" dvs. "En sån som Putin", vars video inkluderar både blåa och vinröda baskrar:



En lågoddsare att det åter blir en tjejgrupp. Med tanke på deras blandning av kvinnlig fägring, patriotism och militära symboler gissar jag på:



För ej rysktalande bör det kanske sägas att novyj boj inte betyder ny pojke utan ny strid. Missa inte BMD-åkturen efter tredje minuten. Gruppen du just såg är den mest långlivade tjejgruppen inom rysk pop: Blestjasjtjie, "De skinande". Här framför de låten inför publik under luftlandsättningstruppernas namn (VDV) och emblem:



Hm, lite svårt att tänka sig en modern svensk tjejgrupp göra något liknande. Går man lite längre tillbaka, närmare bestämt till 1966, finner man dock faktiskt ett exempel. Anita Lindblom gjorde det året en svensk version av en låt om US Army Special Forces, "The Ballad of the Green Berets". I Sverige byttes den gröna baskern ut mot en blå, men inte VDV-blå:



Kan inte komma på något liknande efter Anita Lindblom, kan du? OK, en svensk hårdrockgrupp har gjort en låt om amfibiekåren (låtens namn?). Men om vi begränsar oss till pop/schlager. Någon?

Tre atomkryssare ur malpåsen

Det står nu klart att tre atomkryssare tas ur malpåsen och moderniseras. På bilden Amiral Lazarev (tidigare Frunze) FOTO: US Navy

Det har varit en händelserik vecka och jag missade därför att det under veckan blev klart att Norra flottans flaggskepp, atomkryssaren Peter den Store, snart inte längre är så unik.

Peter den Stores tre systerfartyg som idag ligger i malpåse kommer alltså att moderniseras och åter träda i tjänst i Norra flottan och Stillahavsflottan. Fartygsklassen är en av de största i världen.

Förutom att vara kärnreaktordrivna är fartygen bestyckade med kärnvapen. Antalet kryssningsmissiler ombord ska enligt uppgift genom moderniseringsprogrammet öka från 20 till 80 per fartyg.

fredag 23 september 2011

"Study: Russia Has Doubled Troops on Western Borders"

De finska nyhetsinslagen om den militära balansen i närområdet har i Sverige ännu inte uppmärksammats utanför bloggosfären (rätta mig om jag har fel). I baltstaterna har däremot inslagen uppmärksammats.

Estlands public service har för engelskspråkiga nyheten "Study: Russia Has Doubled Troops on Western Borders".

För den som kan estniska finns denna artikel med en rätt enorm mängd kommentarer.

I Kanada är man uppenbarligen sura över att ett nyligt uppvaktande i Moskva inte har gett mer.

Försvarslöner ska fördubblas

De försvarsanställdas löner ska mer än fördubblas, meddelar premiärminister Putin. Inte någon enorm tröst om man råkar bo i svindyra Moskva, men absolut en stor nyhet för alla utanför huvudstaden. Trevlig helg alla ryska läsare, och ni andra ;-)

(ja, denna blogg läses även i Ryssland - det syns på träffstatistiken)

Ubåtsfrågan aktualiseras av Henning Mankell

Pjäsen är som gjord för Fredrik Dolk (till höger) som har egna erfarenheter av ubåtskränkningarna i Östersjön. Bilden visar en scen från pjäsen med motspelaren Jörgen Düberg.FOTO: Truls Bärg

Detta är inget skämt, en pjäs om ubåtsfrågan av Henning Mankell aktualiserar ämnet - som så att säga "fyller 30 år" om en månad med anledning av "U 137" utanför Karlskrona.

Bland de första som var på plats vid "U 137" var Fredrik Dolk (namnet är äkta) som var stationerad på Karlskrona örlogsbas. Han finns själv med i Mankells nya pjäs, som har premiär den 7 oktober.

U 137 hette egentligen S-363 och gick på grund i Gåsefjärden den 27 oktober 1981.

SAS-facit offentligt

Idag berättar BBC om ett enormt och tidigare okänt SAS-dokument. På bilden en patrull ur SAS i Nordafrika 1943. Man bär arabiska huvudbonader i stil med Long Range Desert Group.

BBC offentliggjorde för några timmar sedan en stor nyhet för alla med intresse för specialförband. Det dokument som nu visas upp kommer att förändra historieskrivningen om Special Air Service (SAS). Men vill du köpa en faksimil får du öppna plånboken rejält.


Brittisk press har precis börjat gå igenom dokumentet och avhandlar först och främst en tidigare okänd specialoperation mot Rommel personligen, i Frankrike 1944.

Hat tip to Kaj!

onsdag 21 september 2011

"Ryssland rustar upp nära Finland"


I de finska medierna betonas satsningen på snabbinsatsförband och att flera dylika byggs upp nära Finland. Här ett av de tyngsta vapnen för snabbinsatser, luftlandsättningsstridsvagnen Sprut-SD.

Finsk TV igår "Ryssland rustar upp nära Finland". Finlands största svenskspråkiga tidning idag: "Ryssland bygger upp en militär kapacitet som syftar till att vara herre på täppan i området kring Östersjön".

Igår hade både DN, SvD och en lång rad mindre svenska tidningar nyheten om att den ryska flottan ska få 20 nya strategiska ubåtar. Emellertid missade man att ta upp att detta innebär en fördubbling av antalet som tidigare nämnts, åtta stycken. Detta missade man inte på redaktionen för BarentsObserver, som även påminner om att man beställt ytterligare 10 ubåtar som inte är strategiska men dock atomubåtar, av klassen Jasen/Granej.

tisdag 20 september 2011

Pansaresset som inte dög

Denna Tiger bevaras i pansarmuséet i Kubinka utanför Moskva. Kurt Knispel var vagnchef på flera Tigrar.

Krigshistoriens framgångsrikaste pansarsoldat såg inte "arisk" ut och tillhörde inte Waffen-SS utan den vanliga tyska armén. Att han därför inte fick någon större medial uppmärksamhet i Tredje riket är förståeligt, men än idag har han tydligen utseendet emot sig.

Som jag nyligen skrev i artikelserien krigsmyter fick pansaressen ur Waffen-SS betydligt mer uppmärksamhet än fältväbel Kurt Knispel, som tillhörde Heer, den vanliga armén. Han föddes dessutom i Tjeckoslovakien. Paradexemplet ur Waffen-SS var och är Michael Wittmann. Kulten kring Wittmann försvann 1945 men återuppstod någon gång på 1980-talet.

Det finns ett rekordpopulärt dataspel, World of Tanks, som nu kör en reklamkampanj över nätet som man har svårt att missa om man är ute och surfar i militära ämnen. Det bisarra med reklamen är att man använder sig av Kurt Knispels namn men illustrerar honom med en bild av ett SS-pansaress, Karl Brommann.

Spelet är enligt vad jag förstår till stor del utvecklat i Belarus (Vitryssland), som det här färska och högintressanta blogginlägget handlar om.

måndag 19 september 2011

Överlevnad i Sibirien


Ed Harris spelar i filmen "The Way Back" en amerikansk lägerfånge. På ett ställe i filmen framkommer det att han ("Mr. Smith") har finska rötter.

"The Way Back" har nu släppts på hyr-DVD i Sverige och jag kan klart rekommendera den för alla som gillar film om flykt och överlevnad. Sanslöst starka vildmarksscener utlovas även. Men hur mycket av filmen är sant?

Hur oklar sanningshalten är framgår av filmens Wikipedia-sida men sedan vill jag absolut rekommendera Mikael Strandberg och Cyril Delafosse-Guiramand.

Hm, om någon "bara" kunde gå till botten med vittnesmålet från den brittiske underrättelseofficeren i Indien 1942, alltså Rupert Mayne...

F.ö. bloggade jag i helgen om gamla och nya nyheter om Indiana Jones på min engelska blogg.

söndag 18 september 2011

Hammarskjölds död i nytt ljus

Det är ett flygplan av denna modell, Fouga Magister, som är på tal i den nya debatten om Dag Hammarskjölds mystiska död.

SvD:s Mikael Holmström lyfter tre olika förklaringar till Dag Hammarskjölds död. Det är idag exakt 50 år sedan händelsen, som denna blogg tidigare berört.

Holmström tar även upp uppgifterna om att bilder av den döde Hammarskjöld retuscherats och förvanskats.

BBC: "Suspicions that the plane was shot down, never fully laid to rest, are now again on the rise."

AP: "the accident remains one of the Cold War's greatest unsolved mysteries."

Slutligen detta blogginlägg: "Knappast pilotslarv bakom kraschen".

fredag 16 september 2011

Kina räddar EU?

Detta är ingen historisk flagga utan den gällande flaggan för världens största politiska parti: det statsbärande Kinas kommunistiska parti (KKP).

Svensk bilindustri, våra kläder, mobiler och andra leksaker. Som bekant blir de allt mer kinesiska. Men att Kina nu erbjuder själva EU hjälp i dess största kris - det är inte lika omtalat i svenska medier.

Norska NRK har tagit upp det, liksom brittisk press och givetvis kinesisk. Men i Sverige är det EU-specialiserade bloggare man får lita på. Detta amerikanska blogginlägg är också läsvärt.

Säkerhetspolitiska konsekvenser av större kinesiskt ägande och inflytande inom EU? Svårt att spekulera om, men en sak jag redan börjat göra är att ta upp Kinas militär i min artikelserie MILITÄRT! Förvänta dig artiklar om Kinas elitförband, hangarfartyg samt Pekings väldiga muséer för pansar och flyg, som jag besökt.

Anledningen till att jag inledde inlägget med Partiet är att Kinas militär, som heter Folkets befrielsearmé (FBA, inkluderar flygvapen etc) är partiets väpnade gren. Kan vara bra att hålla i minnet och intressant nog är FBA samtidigt den kinesiska statens armé och lyder alltså under två befälsstrukturer: statens och Partiets.

Fast, jag skulle också kunna skylla på att det är september, eller att jag påverkats djupt av Per Gessle...

Förresten, hur många kinesiska (standardkinesiska) ord kan du?

kommandosoldater och karoliner

Emblem för de tyska kommandosoldater som bland annat opererade i Afghanistan under andra världskriget.

Tyska kommandosoldater i Afghanistan, spanienkämpar, Smålands karoliner och Gustav II Adolfs fotfänika - vad kan de ha gemensamt? Jo de är alla aktuella i dagarna.

Det är min kollega Christer Bergström som berättar om de mycket okända tyska kommandosoldaterna i Afghanistan 1941-43 i det senaste numret av den allt mer läsvärda norska tidskriften Militaer Historie, som numera säljs även i några större svenska kiosker. Samma nummer (5/2011) har ett rese-inspirerande reportage om vad som finns kvar av spanska inbördeskriget kring Ebro, där exempelvis Skandinaviska bataljonen "Hans Beimler" stred 1938. Det är mer att se än vad jag föreställt mig.

Bor du i närheten av Skillingaryd har du denna helg, 17-18 september, en fantastisk chans att få uppleva svensk reenactment - bland de uppträdande finns Smålands karoliner & husarer, Gustav II Adolfs fotfänika och Westgöta Gustavianer. Se vidare evenemangets hemsida.

tisdag 13 september 2011

Lätta attackens återkomst

Chefsingenjören har ett fantastiskt läsvärt inlägg om hur USAF:s lätta attack nu återuppstår. Det blir nog också som han skriver att detta lär påverka flera flygvapen runtom i världen.

måndag 12 september 2011

Nya arktiska övningar


Den senaste reklamen från ryska flottan visar inte bara marinflygare och ubåtar utan skildrar även marininfanteri och specialförband.

Det pågår en intensiv övningsverksamhet i Arktis med stora delar av Norra flottan och stora markförband. Nu på tisdag inleder USA en stabsövning med arktiskt fokus.

Norska statliga NRK:s rubrik är "Ryssarna visar marina muskler". Observationsplatsen har länkarna som visar/beskriver både Rysslands och USA:s aktuella arktiska övningar.

Norska Barents Observer tar även upp detta liksom att det nu och de kommande veckorna är exakt 50 år sedan Arktis upplevde en serie kärnvapensprängningar som gjorde att hösten 1961 blev den mest kärnvapenexplosionfyllda hösten i världshistorien. När "Tsar-bomben" sprängdes över Novaja Zemlja 1961 märktes det även på den nordnorska himlen.

söndag 11 september 2011

Svenska 9-11-offret i CNN

Det var inte många svenskar som dog i WTC för tio år sedan. Det var en, David Tengelin. Han blev 25 år. För hans närmaste är det givetvis ingen tröst att han var den ende svensken. Men däremot kanske det känns hedrande att CNN berättar om honom just idag. Jag skriver lite om Tengelin i en artikel i Pennan & Svärdet som publiceras inom kort.

lördag 10 september 2011

Genombrott inom pansar och film


Putin pansarspanar.

Observationsplatsen berättar ingående om Rysslands nya stridsvagn T-90AM (ibland bara M) men har missat en liten detalj som jag tycker är rätt kul.

Jo, T-90A fick även ett namn, "Vladimir", dock inte till Vladimir Putins ära utan till minnet av chefskonstruktören Vladimir Potkin. I somras berättade ryska medier att den nya T-90-version som nu blivit offentlig, alltså T-90AM (elller T-90M), ska bära namnet "Proryv".

Vad betyder då proryv? Jo, det betyder genombrott. Hur man tänkt när man valt detta namn vet jag inte (någon som vet mer?). Det kan ju helt enkelt vara så att man syftar på att vagnen ska möjliggöra taktiska genombrott. Men jag kan inte låta bli att även tänka på att tre spelfilmer haft samma namn, varav den första ingick i en serie filmer som nog är ett av de största projekten inom krigsfilm.

Här kommer en musikvideo baserad på den senaste "Genombrott" (2006). Musiken kommer också från filmen. Filmens hjältar är en liten skara luftlandsättningstrupper (VDV) i Tjetjenien som kämpar både mot massor av tjetjener och prickskyttar i tjetjensk tjänst från något baltiskt land - någon som vet vilket? Jag har inte sett hela filmen.


Musikvideo baserad på filmen "Genombrott". Flaggan som syns i klippet är VDV:s officiella flagga. Filmen har en rysk Wikipediasida

En bit in i "Genombrott" illustreras väldigt tydligt det i Ryssland kända ordspråket Nas malo, no my v telnjasjkach som betyder "Vi är få men vi har telnjasjkor". En telnjasjka är en randig undertröja (ljusblåa ränder för VDV) och innebär en sjöman eller någon form av elitsoldat.

fredag 9 september 2011

Smygskoter för arktiska operationer

Kanadas militär vill inte längre använda civila snöskotrar utan har satt igång utvecklingen av en smygskoter. Bilden visar kanadensiska och danska soldater under en övning ifjol. FOTO: US Mission Canada

Jag fick ett tips per mail som särskilt norrlänningar lär uppskatta. Gjorde dock inget av tipset eftersom jag räknade med att någon av Sveriges civila skotersajter skulle fånga upp nyheten. Så har dock inte skett.

Därför blir denna blogg ändå först med nyheten på svenska: Kanadas militär har satt igång utvecklingen av en "stealth snowmobile" för arktiska operationer.

Projektet nämns även i denna ledare som förespråkar större kanadensisk militär förmåga i Arktis.

Jag skrev nyligen en artikel om Canadian Rangers och de kommande arktiska brigaderna. Den publiceras snart i artikelserien MILITÄRT!

torsdag 8 september 2011

En svensk hjälte?

Om tio dagar är det 50 år sen Dag Hammarskjöld avled eller mördades. På bilden hans gravsten på Uppsala gamla kyrkogård. FOTO: Conny Odengrund

President John F. Kennedy kallade honom "vårt århundrades störste statsman". Han, Dag Hammarskjöld, är den enda person som postumt tilldelats Nobels fredspris.

För några veckor sedan framkom nya vittnesuppgifter om Hammarskjölds död som stärker trovärdigheten i tidigare norska uppgifter. Men inte blev det någon större uppmärksamhet i Sverige. Brittiska Guardian följde upp mer än vad svenska medier gjorde. Nåväl, SvD uppmärksammade sen i alla fall att svenska FN-förbundet kräver en ny utredning om Hammarskjölds död.

Visste du förresten att han inte bara har en park i New York uppkallad efter sig utan även en skyskrapa och fyra amerikanska skolor. Någon skola i hans hemland verkar inte ha uppkallats efter honom.

Bortser man från svenska nyhetsredaktioner har i alla fall Populär Historia 9/2011 en rejäl sak till 50-årsminnet. Jag blev starkt berörd av Petter Karlssons välillustrerade artikel. Den börjar med "Kanske räddade Dag Hammarskjöld mänskligheten från ett tredje världskrig" och tecknar sen en bild av de extrema utmaningar han tacklade under kalla kriget. Inspirerande läsning!

Artikeln går bara in på Kongo väldigt ytligt men det är förståeligt eftersom det är människan och diplomaten Dag H. som är i fokus. Vill man veta mer om de svenska Kongobataljonerna 1961-62 rekommenderar jag FN-soldat i Kongo (2010) av Inge Kamstedt. Detta trots att det till största delen är en gammal bok utgiven på nytt. Den låter en även ta del av det "näthat" som på 60-talet riktades mot svenska FN-soldater, då genom anonyma tidningsinsändare.

Varför frågetecknet i detta inläggs rubrik? Jag menar att Sverige har svårt att hantera några hjältar utanför sportvärlden, och utvecklar denna tankegång mer i den första artikeln i min artikelserie MILITÄRT!.

onsdag 7 september 2011

Fiender utan uniform

Många (flertalet) stridande i nutida krig uppträder i civila kläder. Som bekant kan detta kompenseras med en väl synlig armbindel och en befälsordning. Man får då samma status som uniformerade. Men ofta (oftast) uppfylls inte heller dessa grundkrav av nutida kombattanter.

Det här är problem som underrättelseföretaget Stratfors grundare och VD George Friedman nu tar upp. I samma artikel skriver han:

"The problem is that international law has simply failed to address the question of how a nation-state deals with forces that wage war through terrorism but are not part of any nation-state."

Min fråga till läsekretsen apropå detta: känner någon till nyare artiklar eller böcker på svenska som tar upp dessa problem?

tisdag 6 september 2011

Svenska arméns viktigaste seger?

Imorgon, den 7 september, är det 380 år sedan svenska arméns kanske viktigaste seger, vid Breitenfeld. När jag gick omkring på slagfältet 1991 verkade det som om jag var den enda turisten där den dagen.

Undrar om det blir fler besökare imorgon vid det 1991 rätt förfallna minnesmärket över slaget? Man kanske ska vara glad över att de östtyska myndigheterna i alla fall inte förstörde det. Någon av läsarna som varit där efter 1991?

Apropå svenska armén bloggade jag imorse på engelska om en stridsvagn 103 i skala 1:6 som nu byggs av en verklig entusiast i Boden. Apropå modeller... fick jag nyligen ett tips som visar hur långt drönarutvecklingen har gått på hobbyfronten:



Om vraken som jag stötte på i Moskva 1991 skrev jag nyligen en mer utförlig artikel i den kostnadsfria artikelserien MILITÄRT!.

fredag 2 september 2011

Möt mig i höst

Den senaste boken jag bidragit till (den här ovanför) släpps nu som premiebok för 98,- inom Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB).

Nu i höst föreläser jag kring flera av mina böcker och jag hoppas då få träffa flera av er som läser denna blogg. Nu genast kan jag berätta lite om den helt färska Avgörande ögonblick under andra världskriget.

På grund av att forskandet och skrivandet kräver så mycket tid så marknadsför jag inte mig själv som föredragshållare. Men när någon institution ber mig hålla ett föredrag så tackar jag ofta ja och denna höst har jag sagt ja till flera i Norrland och en i Blekinge. Här följer alltså datumen och en del av klockslagen samt föreläsningarnas namn/tema. Då jag i oktober kommer att påminna om föredragen kommer alla klockslag finnas med.

12/10 Umeå stadsbibliotek kl 18:30: "Tyskar och allierade i Västerbotten"
13/10 Piteå Café Krokodil kl 19:00: "Tyskar och allierade i Piteå"
15/10 Luleå tekniska universitets bibliotek kl 12:00: "Tyskar och allierade i Luleå"
22/10 Luleå Kulturens Hus: "Finlands ödesstund: nya rön om vinterkriget"
6/11 Boden Försvarsmuseum: "SS-varulvar på Nordkalotten"
10/11 Karlskrona Marinmuseum kl 18:00: "Attackdykare, kustjägare och den verklige Hamilton"


Föreläsningen i Luleå den 22/10 knyter an till den senaste boken jag bidragit till, Avgörande ögonblick under andra världskriget, som nu släpps till premiebokspriset 98,- inom SMB. Det är jag och sex kollegor som skrivit denna bok. Mitt kapitel heter "Finska vinterkriget – David mot Goliat" och innehåller en del rön om detta krig som aldrig tidigare funnits i någon svensk bok. Boken gör nedslag i några av andra världskrigets intressantaste aspekter och jag tror att särskilt alla som intresserar sig för Kursk, Hitlers undervapen och ubåtar kommer att uppskatta denna bok.

Här kommer ett citat av Churchill ur Johan Lupanders kapitel om slaget om Atlanten: "Det enda som verkligen skrämde mig under kriget var ubåtshotet".

I senaste numret av SMB-tidningen Pennan & Svärdet finns en till bok jag vill rekommendera, särskilt för alla med intresse för norska soldater i Sverige: Ore i andra världskrigets skugga av Göran von Knorring.

torsdag 1 september 2011

Brittiska SRR i Libyen och pansarscoop

Den erfarne brittiske krigskorrespondenten Miles Amoore kommer med nya detaljer om de västliga specialförbandens insatser i Libyen.

Av särskilt intresse är uppgifterna om brittiska Special Reconnaissance Regiment (SRR), ett specialförband som skapades så sent som 2005 och är i ungefär samma klass som SAS och SBS.

Apropå Libyen har dagens NyTeknik idag en högintressant artikel om hur Libyeninsatsen påverkar utvecklingen av framtidens Jas Gripen. Sist men inte minst har samma tidning idag ett scoop för alla pansarintresserade: det ser ut som en verklig milstolpe i kamouflageteknik och därmed skydd.