måndag 3 januari 2011

Spetsnaz-översten har Officersförbundets stöd

Ryska Officersförbundet kräver att den gripne spetsnaz-översten Vladimir Kvatjkov ska släppas. Överste Kvatjkov är en högt dekorerad Afghanistanveteran som var dragplåster vid den senaste nationalistmarschen i Moskva. Han greps den 23 december för "väpnat uppror".

Efter att Kvatjkov greps fick han - fortfarande iklädd full uniform - möjlighet att framföra en rad budskap. Följande inslag med honom (oredigerat) spelades in sent den 23 december i domstol och lades upp på Youtube den 25 december. Då dessa rader skrivs har Youtube-versionen setts av 36 649 personer. Därtill kommer alla som sett delar av inslaget på rysk teve och via andra sajter än Youtube (Youtube-liknande).Under inslaget säger översten ett flertal gånger att "ryska revolutionen är oundviklig" och att Ryssland ytterst styrs av "nazistiska judar" (det senare särskilt efter 5:16).

Därefter har bland annat ryska Officersförbundet krävt att överste Kvatjkov ska släppas, vilket bland annat framgår av förbundets hemsida. Förbundet, som funnits sedan 1991, leds av Stanislav Terechov, som under det väpnade upproret mot Boris Jeltsin 1993 hade en position nära rebellernas försvarsminister.

Konkreta uppgifter om ryska Officersförbundets nuvarande inflytande är svåra att finna men sannolikt är det begränsat jämfört med 1993. Ännu händer det dock att utländska medier hänvisar till förbundet, som i denna artikel i norska Aftenposten.

Google-analys av "Vladimir Kvatjkov" på ryska ger 27 200 resultat för den senaste veckan. Vilket är mer än vad Rysslands försvarsminister Anatolij Serdjukov får: 23 300 resultat.

Inga kommentarer: