torsdag 20 januari 2011

Ryska bombflygplan i Nederländernas luftrum

Nederländernas försvarsdepartement meddelade idag att två ryska bomblygplan modell Tu-95 Bear under natten flög in i Nederländernas luftrum utan att identifiera sig.

Man kan läsa om detta på engelska men än så länge mest på holländska.

Här är några inspelade utdrag av de nederländska jaktpiloternas samtal under händelsen, på engelska:Ni som var uppe i luften på sovjetisk tid, hur ofta hände det då att man inte identifierade sig?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det här hände även i höstas, och 2009. Vad jag har hört har de aldrig lämnat in färdplaner eller sagt nåt på radio när de varit nere och vänt över Nordsjön.
Det som gör det här till en nyhet är att de efter ett antal års uppehåll har börjat göra det lite då och då, fast inte lika ofta som förr, igen.

Anonym sa...

Inget konstigt att det skedde under kalla kriget men att det sker då den "Eviga Freden" har inträtt!?!?!?

Wiseman sa...

Man måste skilja på att vara i ett lands FIR (Flight Information Region) och kränka landets nationella luftrum. Att flyga igenom ett FIR utan att lämna färdplan eller begära färdtillstånd är inte uppskattat, men ingalunda någonstans i närheten av att kränka luftrum. I det här fallet verkar det handla om att man var inne i holländskt FIR och inget annat. Sånt händer ofta, från såväl ryskt håll som från NATO. Man lämnar knappast in en färdplan som säger att nu kommer vi och lägger oss i ert FIR och signalspanar.

Mama sa...

Jag gjorde lumpen i flygvapnet på 80-talet och fick höra mycket från piloter och andra om hur relationerna med Sovjet gick till. Detta var vardagsmat på den tiden, från båda sidor. Det var ett sätt att testa och provocera varandra hela tiden. Inget att haka upp sig på, jag förutsätter att det fortsatt i alla år mellan alla länder runt om i världen.