fredag 31 december 2010

Specialförbanden utökas

Afghanistan 2010: en australiensisk operatör ur Special Operations Task Group under Shah Wali Kot offensiven. FOTO: Corporal Raymond Vance

Under 2010 har USA kraftigt ökat mängden SF-operatörer i Afghanistan. Men även i andra länder satsar man mer på specialförband, i synnerhet i Nordkorea.

Svenska medier har nyligen rapporterat en smula om detta. Men för att få reda på mer får man exempelvis söka sig till BBC. Bloggade själv lite om Nordkoreas ovanligt många elitförband i juni (hur många av dem som kan betecknas som specialförband är ännu oklart).

Den där BBC-rapporten nämner ju också en militärhistoriskt lite "kul" grej: att Nordkoreas nya stridsvagn (teknologiskt sett inte ny men dock en förbättring) heter Pokpung-ho. Nej det är inte koreanskan jag finner lustig, utan översättningen av namnet: Stormtiger. Det namnet har ju redan använts en gång tidigare.

Därmed är det sluttipsat om artiklar och andra nyhetsinslag för i år. Jag ska avslutningsvis bara komma med några gissningar om några saker som lär få stor säkerhetspolitisk och/eller militärhistorisk uppmärksamhet under 2011.

I Ryssland lär man långt före den 22 juni börja uppmärksamma att det då blir 70 år sedan Hitlers operation "Barbarossa" rasslade igång rikting Moskva.

I USA blir det den 11 september 10 år sedan "9-11". Några månader senare blir det mycket medialt, åtminstone i USA, kring den 7 december 1941 dvs. angreppet på Pearl Harbor.

Ett annat intressant datum blir den 27 oktober 2011. Var var det som inträffade då för trettio år sedan? Den som gissar rätt får ett virtuellt diplom.

Ett annat historiskt datum - i alla fall för alla fans av framtidsfilm - infaller den 9 mars. Vilken inflytelserik film började spelas in det datumet 1981? En ledtråd: filmen utspelar sig 2018 och släpptes 1982. Men det man ser i filmen utspelade sig alltså för snart exakt trettio år sedan. Nå, gissa på. Facit nästa år...

Sist men inte minst: GOTT NYTT ÅR alla bloggläsare, särskilt de av er som är på Grönland och i Afghanistan!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Antar att du syftar på bristen av Ubåtsjaktsförmåga och U-137.

Gott nytt år.

// Förste Sergeanten

Anonym sa...

Tillägg: Bladerunner är det rätt svar?

//Förste Sergeanten

chefsingenjören sa...

Frågan är om det är Sverige eller Ryssland som ska fira det datumet?:-)

Anonym sa...

Whisky on the rocks & "håll gränsen!".. tack för alla fina lästips! God fortsättning på 2011!

Wiseman sa...

Nordkoreas specialförband har nu fått ett woodlandliknande mönster till uniformerna, vilka då blir ytterst lika de sydkoreanska standarduniformerna. Sydkoreas svar blir att införa digitalt mönster.

Lars Gyllenhaal sa...

D I P L O M
Förste sergeanten var först med bägge rätta svaren. Grattis till ett detta digitala diplom!
Lars