söndag 19 december 2010

Sista tabut borta

Inte sedan andra världskriget har tyska förband stationerats på fransk mark. Nu har även detta historiska tabu brutits av Eurokårens tysk-franska brigad. Denna bild är en av många jag tog när jag besökte brigaden i början av 90-talet. Vapnet är en MG 3, utvecklad från andra världskrigets MG 42.

Den multinationella och mekaniserade Eurokåren - som jag skrev om härom dagen - har brutit ett tabu, genom att nu stationera ett tyskt förband på fransk mark, vilket inte förekommit sedan Wehrmacht och Waffen-SS fanns i Frankrike.

För att förtydliga så har tyska förband besökt och övat i Frankrike många gånger sedan 1945. Men nu handlar det alltså om mer: Tyskland har nu ett av sina förband permanent förlagt i Frankrike. Tyska medier sammanfattar händelsen: "inga tabun kvar mellan Frankrike och Tyskland".

Inga av de svenska nyhetsmedierna har, så vitt jag kan se, ens kort rapporterat om händelsen, som inträffade för en vecka sedan. Det som konkret hände var att det första tyska förbandet med adress i Frankrike, den 291. Jägarbataljonen, blev operativt den 10 december. Jägare innebär i detta fall lätt mekaniserat infanteri.

291. Jägarbataljonen ingår i Eurokårens kärna, Tysk-franska brigaden.

En svensk historietidskrift, Militär Historia, har dock tagit upp nyheten i sin webbupplaga.

Många fler uppgifter och bilder finns på tysk-franska brigadens hemsida.

3 kommentarer:

Lew sa...

Man kan nämna att Tyskland i dagarna betalat av det sista av det krigskadestånd som de efter Versailles blev tvungna att betala Frankrike. Kan de två sakerna vara relaterade?

"Nä Franz, du får inte komma tillbaka förrens du betalat för vad du ställde till med."
"Men Jaques, det var ju jättelänge sedan!"
"Rätt ska vara rätt!"

Anonym sa...

TT skrev om det den 10 dec i en kort text de saxat från AFP. Notisen publicerades i några tidningar den 11 dec. Även FNB publicerade nyheten här: http://www.vasabladet.fi/Story/WireStory.aspx?storyID=29860

Lars Gyllenhaal sa...

Bra om TT hade en notis - tydligen dock inget som hamnat på nätet.

Absolut ingen svensk redaktion verkar ännu ha analyserat det hela. Det finns inga tidningsledare eller liknande - i alla fall på nätet.

Att FNB, alltså Finlands Nyhetsbyrå haft nyheten visste jag, men det är ju få rikssvenskar som läser finsk press, inte ens den på svenska, tyvärr.

Mvh,

Lars