fredag 31 december 2010

Mistral-affären hände igår i Sverige

För ett dygn sedan nådde budbärarna från Moskva och Paris (antagligen på ponnyhästar med tanke på deras hastighet) TT:s centralredaktion och därefter kunde till slut DN och flera andra morgontidningar publicera en TT-notis om den största vapenaffären någonsin mellan ett Nato-land och Ryssland.

Svenska Dagbladet har kommit lite längre. SvD:s ledarsida har publicerat en mening om affären.

SVT och SR har uppenbarligen fortfarande för många riktigt viktiga saker att rapportera om.

En riksdagsledamot, Rolf K. Nilsson, har uppenbarligen koll på omvärlden trots alla helger. Hans blogginlägg igår är bara ett av flera han skrivit på sistone om Mistral-affären.

1 kommentar:

Per Lunqe sa...

Det är förstås intressant att franska varv levererar fartyg för örlog till Ryssland. Nu verkar ryska intressen vara stora båtköpare, oavsett om det är örlogsfartyg eller nöjesbåtar.

Kommer ni ihåg oligarken Roman Abramovitj' senaste båt, byggd såväl för nöje som arbete enligt en bekant från Handelshögskolan som har affärer med Ryssland, och här poängterade han just arbete. Båten blev ett bygge på tre miljarder kronor.

Abramovitj lär ha bli förbannad över att whiskeyglasen vibrerade av dieslarna. Det är klart att har han betalt i storleksordningen vad det första Mistralfartyget kostar måste han väl han ha lugn och ro vid en välförtjänt pinne.

Det finns pengar i Ryssland, enligt Jan Leijonhielm som jag intervjuade för ett par år sedan är det stulna pengar. Oligarkerna stal helt enkelt vad som fanns av intresse efter 1989.

Nu tycker vi att ryssar överlag finner arbete och resultat av detta som ganska indifferenta. De kan väl inte utgöra något hot, industriellt eller militärt mot övriga Europa?

Men det finns resultatorienterade ryssar som köper Mistralfartyg och nöjesbåtar.