tisdag 14 december 2010

Svenskpiskaren tillbaka som ubåt

Nyheten om Putins nya rustningstal, som han valde att hålla i Archangelsks län i Barentsregionen, börjar nu dyka upp i svenska medier. Men läs om talet i rysk originalform på engelska så får du ta del av lite fler detaljer.

Vem var den där Alexander Nevskij som den nya ubåten är uppkallad efter? Jo, det bloggade jag om för ett år sedan.

UPPDATERING kl 13:40:
Nu finns det en bra norsk sammanfattning på engelska av det senaste om de nya pengarna och vilka vapensystem som prioriteras.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här borde väl väcka lite debatt i alla fall så att vi kan överge dän där långtbortistandoktrinen som bara kostar pengar och inte för något gott med sig.

Anonym sa...

Minst lika talande är att ryska flottan alltid har ett fartyg döpt till Gangut/Hangö. Detta till minnet när man piskade svensken vid sjöslaget vid Hangö 1714 med en galärflotta om drygt 100 fartyg. Som bekant tog man Hangö och mer därtill 1809 och återkom 1940 med flottbasavtalet.

2007 firade man den ryska flottans vinst i Nordiska kriget på självaste Peterhof. Man firade både segern vid Hangö(1719) och Grenhamn(1720).

En "kul grej" är att den ryska galärflottan sen tog sig till Vasa. Och ett par enheter tog sig sen till Umeå på rekuppdrag/kapa lotsar.