måndag 6 december 2010

Finland tror inte på munväder

President Medvedev varnar uttryckligen för "en ny omgång av kapprustning", vilket inte har missats av svenska medier. Däremot har inga svenska redaktioner ännu tagit upp vad Rysslands Nato-sändebud lagt till om Östersjön och Barents - de områden som mest berör Sverige och Finland.

I september missade samtliga svenska redaktioner två riskfyllda incidenter med ryskt flyg och en amerikansk fregatt i Barents. I oktober avvisades två ryska Su-24 av amerikanska F-15 över Östersjön. Åter igen utan att det blev ens en TT-notis. Rätta mig om jag har fel.

I september rapporterade flera stora amerikanska, brittiska och norska medier om två rysk-amerikanska incidenter i Barents hav kring fregatten USS Taylor, på bilden. Svenska medier rapporterade ingenting. FOTO: US Navy

Så vitt jag kan se har det hänt igen - ännu har inga svenska medier rapporterat att Rysslands Nato-sändebud Dmitrij Rogozin har förtydligat Rysslands hållning. Förtydligandet gäller de mest relevanta områdena ur svenskt perspektiv: Östersjön och Barents. Som framgår av norska, ryska och kanadensiska medier kan inte Ryssland tänka sig några nya Nato-robotar, inte ens defensiva, i vare sig Östersjön eller Barents.

Jämför detta med de amerikanska avsikterna för Östersjön, åtminstone de som gällde då US Navys chef i höstas besökte Sverige: "US Navy, världens största flotta, ska besöka Östersjön oftare. Fartygen kan fungera som en robotsköld för Europa. Amerikanerna vill också ha ett närmare samarbete med Sverige."

Att Dmitrij Rogozin fick framföra "detaljerna" om Rysslands syn på nya robotsköldar är logiskt. Han är, sin diplomatstatus till trots, en man som ofta talar klarspråk. Förutom att han är rysk ambassadör hos Nato är han en ivrig användare av Twitter och som framgår av detta exempel på hans twittrande om baltstaterna bär han förutom kostym även kosackuniform. Bakgrundsbilden föreställer också kosacker, under första världskriget. Partiet han senast var med om att bilda hette Rodina, Moderlandet.

SvD har inte missat den ökade ryska marina närvaron i Östersjön. Men vi lämnar snart 2010 bakom oss och ännu har inga svenska medier rapporterat om de både ryska och amerikanska beskeden om att under 2011 öka sin militära aktivitet i Arktis.

Att det våras för ryska flygvapnet uppmärksammas nu i alla fall av bloggkollegan Chefsingenjören (mycket läsvärt!). Men det händer nu så mycket att han nog inte hann läsa den här analysen om det nya ryska stealthplanet innan han skrev. Kort sagt är analysen publicerad av en av de säkerhetspolitiskt mest inflytelserika tankesmedjorna i USA. Om republikanerna får mer inflytande väntar alltså sannolikt kapprustning inom flyget.

För mer om anskaffningen av nya ryska helikoptrar se denna. Ambitionen är alltså att 2020 ska sjuttio procent av alla ryska helikoptrar vara av ny modell.

Avslutningsvis två tankeställare från Finland.

Finlands största svenskspråkiga tidning påminde igår - som undertecknad har gjort - om det faktum att det i Rysslands officiella säkerhetsdoktrin fastställts att Nato utgör det primära externa hotet mot Ryssland.

Sist men inte minst uppmanar jag alla att verkligen se denna finska kortfilm om hafsverk respektive ordentliga försvarsförberedelser. Det är väl bara sju ord som uttalas i filmen (deras innebörd behöver man inte förstå). Dock tycker jag att budskapet går fram. Ja, filmen hade nog blivit sämre med en massa munväder. Ha den äran, alla finländska läsare, på er 93:e självständighetsdag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

HIKI SÄÄSTÄÄ VERTA - Svett sparar blod, bra film, få ord, sådana är vi här i Finland! Trevlig självständighetsdag! H PB

brezjnev sa...

Jag var på en universitetsföreläsning för ett par år sen där en brutta från UD föreläste om läget i Ryssland. På frågan om situationen och utvecklingen i det resursrika Barents-regionen samt dess implikationer för Sverige gavs ett nonsens-svar. Barents tycktes inte finnas inte med på kartan. Och är det en rådande trend hos vissa politiker etc, så voj, voj...

Anonym sa...

Såg den här artikeln i New York Times igår som kan vara av intresse i sammanhanget.

http://www.nytimes.com/2010/12/07/world/europe/07wikileaks-nato.html?_r=1&hp

Anonym sa...

I och med att svenska medier bestämt att Ryssland numera är De Goda och USA/NATO De Onda (och Sverige måhända De Fula) är det inte konstigt att man gör en nyhetsvärdering av det slag som är gjort; nämligen att incidenter som talar mot Ryssland icke skola rapporteras.

Och du Lars; tack för en UTMÄRKT blogg!

Lars Gyllenhaal sa...

Tack, du som senast skrev!

Nja, grovt sagt så är Rysslands roll i svenska medier kanske oftast: De Obegripliga. I den mån man ens tar upp landet alltså.

Med tanke på landets storlek och vår närhet till det så är väl rapporteringen om Ryssland i första hand är på tok för begränsad.

Vänliga hälsningar,

Lars

Anonym sa...

Lars,

försökte replikera häromdagen men det tycks inte ha fungerat av endera anledningen. Nåja, idag (eller möjligen igår) kom det senaste och kanske starkaste beviset på min tes. Ryssland rustar sin flotta för 1 biljon kronor (!!!) och det inte mer än en notis. Nyhetsvärderingen i svenska medier är - som jag skrev tidigare - Ryssland är goda och USA med allt i Afghanistan mm är de onda. Det är bara att gå till läggen, som Jan Myrdal sade (inga jämförelser i övrigt). Synd, men sant.