fredag 1 oktober 2010

Mer militär i närområdet

Emblemet för den amerikansk-baltiska militärövningen "Sabre Strike" som inleds om två veckor.

Ryssland beslöt just återföra ett förband till finska gränsen och om två veckor genomför USA övningen "Sabre Strike" i baltstaterna, som är en ny typ av övning för området och inkluderar pansar.

Ryssland återför en flottilj till finska gränsen, närmare bestämt till Alakurtti som ligger fem mil från finska Lappland och före andra världskriget låg på finsk mark (del av Salla kommun). Med flottilj menas i detta fall antingen attackhelikopterflottilj eller attackflygflottilj. Beslutet har kungjorts av Murmansks länsstyrelse och har kommenterats av norska Barents Observer och svenska Observationsplatsen.

Som denna blogg tog upp senast den 1 mars kommer en amerikansk-baltisk militärövning av ny typ att genomföras nu i oktober. En första styrka har nu anlänt i Lettland och den 18-30 oktober pågår själva övningen som officiellt handlar om samarbete inom ramen för ISAF och "andra multinationella operationer".

Intressant är att danska diplomater helt officiellt kommenterat övningen med att "Det är dock inget tvivel om att det överordnade syftet från baltisk side är att demonstrera Nato-närvaro och militärt samarbete i det baltiska området."

Övningen kan storleksmässigt inte mäta sig med fjolårets ryska övningar "Ladoga" och "Zapad", som oavsett vilket storleksbesked man än väljer var flera gånger större. Intressant är dock att USA-kontingenten tydligen skall medföra 16 pansarfordon. Är det någon bloggläsare som känner till om USA-pansar använts under de PFF-övningar (Partnerskap för fred) som tidigare hållits i området? "Sabre Strike" är enligt vad undertecknad förstår ingen PFF-övning men däremot den första större övningen i baltstaterna med enbart USA-trupp och baltisk trupp. Dessutom övar man inte peacekeeping, som hittills väl alltid varit i fokus.

Övningen leds av US Army Europe. Det förefaller som om Nato-högkvarteret inte är med utan att det är en renodlad USA-baltisk övning.

För övrigt rapporterar Observationsplatsen även om en ökad frekvens av både amerikanska och ryska larmövningar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det rör sig bla om Strykers främst men även LAV 25. återkomemr med mer detaljer.

// Förste Sergeanten